A vitaminfőzelék tipikus vegetáriánus recept, attól függően, hogy adunk-e mellé húsból készült főzelék feltétet. Ha a főzés során a vaj helyett kókuszzsírt, vagy más növényi eredetű zsiradékot használunk, akkor pedig vegán ételként is megállja a helyét, azaz nem lesz benne semmilyen állati eredetű alapanyag.
Friss tavaszi étel a vitaminfőzelék. Ebben az időszakban is szükségünk van a vitaminra, együnk hát belőle bőségesen. Különösen akkor, amikor a friss zöldségek (karalábé, sárgarépa, fehérrépa, zeller, zöldborsó stb.) ellepik a piacok elárusító pultjait.
Mennyire nehéz elkészíteni a vitamin főzeléket? Ha valaki boldogul egy rántás elkészítésével, akkor ez a recept neki már könnyen megvalósíthatónak mondható. Vegán konyhát vezetőknek a recept előtt még két tipp a hozzávaló zsiradék kiváltásához: az egyik a legkézenfekvőbb, a növényi olaj, a másik a 100%-ban növényi alapanyagokból előállított margarin.
Lássuk a receptet!
Vitaminfőzelék
Hozzávalók
- 3 karalábé,
- 2 csokor sárgarépa,
- 4 fehérrépa,
- fél csokor petrezselyem,
- 20 dkg zöldborsó,
- 2 dl tejföl,
- liszt,
- ételízesítő,
- vaj,
- só.
Vitaminfőzelék készítése
- A zöldségeket kockára vágjuk.
- Egy edénybe 2 evőkanálnyi vajat teszünk, hozzáadjuk a zöldségeket, enyhén fűszerezzük, kevés vizet adunk hozzá, és lassú tűzön, fedő alatt pároljuk.
- Egy evőkanál lisztet, és kevés vágott petrezselymet elkeverünk a tejfölben, kevés vízzel felhígítjuk, csomómentesre keverjük, majd a zöldséghez adjuk, és jól kiforraljuk.
- Tükörtojással, vagy sült virslivel tálaljuk, vegetáriánus konyhákban készíthetnek hozzá sült tofut.
Ha felmerült valakiben, hogy tesz bele valamelyik zöldség helyett például zsenge zöldbabot, azt mondom miért ne? Bátran lehet a zöldségeket csereberélni, amíg a legfinomabb ízt meg nem kapjuk.