Vitaminfőzelék recept

A vitaminfőzelék tipikus vegetáriánus recept, attól függően, hogy adunk-e mellé húsból készült főzelék feltétet. Ha a főzés során a vaj helyett kókuszzsírt, vagy más növényi eredetű zsiradékot használunk, akkor pedig vegán ételként is megállja a helyét, azaz nem lesz benne semmilyen állati eredetű alapanyag.

Friss tavaszi étel a vitaminfőzelék. Ebben az időszakban is szükségünk van a vitaminra, együnk hát belőle bőségesen. Különösen akkor, amikor a friss zöldségek (karalábé, sárgarépa, fehérrépa, zeller, zöldborsó stb.) ellepik a piacok elárusító pultjait.

Mennyire nehéz elkészíteni a vitamin főzeléket? Ha valaki boldogul egy rántás elkészítésével, akkor ez a recept neki már könnyen megvalósíthatónak mondható. Vegán konyhát vezetőknek a recept előtt még két tipp a hozzávaló zsiradék kiváltásához: az egyik a legkézenfekvőbb, a növényi olaj, a másik a 100%-ban növényi alapanyagokból előállított margarin.

Lássuk a receptet!

Vitaminfőzelék

HozzávalókVitaminfőzelék

  • 3 karalábé,
  • 2 csokor sárgarépa,
  • 4 fehérrépa,
  • fél csokor petrezselyem,
  • 20 dkg zöldborsó,
  • 2 dl tejföl,
  • liszt,
  • ételízesítő,
  • vaj,
  • só.

Vitaminfőzelék készítése

  1. A zöldségeket kockára vágjuk.
  2. Egy edénybe 2 evőkanálnyi vajat teszünk, hozzáadjuk a zöldségeket, enyhén fűszerezzük, kevés vizet adunk hozzá, és lassú tűzön, fedő alatt pároljuk.
  3. Egy evőkanál lisztet, és kevés vágott petrezselymet elkeverünk a tejfölben, kevés vízzel felhígítjuk, csomómentesre keverjük, majd a zöldséghez adjuk, és jól kiforraljuk.
  4. Tükörtojással, vagy sült virslivel tálaljuk, vegetáriánus konyhákban készíthetnek hozzá sült tofut.

Ha felmerült valakiben, hogy tesz bele valamelyik zöldség helyett például zsenge zöldbabot, azt mondom miért ne? Bátran lehet a zöldségeket csereberélni, amíg a legfinomabb ízt meg nem kapjuk.

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

tizenhárom + tizenhat =