Nálunk a tejfölös krumplifőzelék habarással készül. Ennek a főzelék félének rengeteg változata létezik, van aki habarás helyett rántással készíti, van aki tejföl helyett tejszínt tesz bele, stb. Mi a hagyományos tejfölös krumplifőzeléket szeretjük, ami habarással készül.
A habarás és a rántás sűrítési eljárások. Ha a habarás után nem vagy kellően elégedett a főzelék sűrűségével, akkor van egy trükk arra, hogyan lehet még sűrűbbé tenni a krumplifőzeléket. Ezt a trükköt a recept alatt természetesen elárulom.
Elmondom azt is, hogy mi mit eszünk a tejfölös krumplifőzelék mellé. A fotókon a krumplifőzelék virslivel szerepel, de rengeteg lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy változatossá tedd ezt az ételt.
A recept képekkel és részletes leírással készült, hogy ezt az alap főzeléket az írás alapján bárki el tudja készíteni. Lássuk, hogyan kell egyszerűen elkészíteni a tejfölös krumplifőzeléket!
Hozzávalók
- 1 kg krumpli,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 2 dl tejföl,
- 1 evőkanál liszt,
- 3 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál pirospaprika,
- só.
Tejfölös krumplifőzelék habarással recept
- A krumplit hámozd meg és vágd fel egyforma darabokra. A vöröshagymát pucold meg és szeleteld fel apró kockákra.
- Egy lábasba öntsd bele az olajat, ebben dinszteld üvegesre az összevágott hagymát, szórd meg a pirospaprikával, keverd el.
- Ezután azonnal forgasd bele a krumplit, nehogy odaégjen a pirospaprika!
- Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a krumplikat, sózd is meg, majd főzd addig, míg a krumpli csaknem teljesen puha nem lesz. Ekkor jön a sűrítés!
- Készítsd el a habarást: a tejfölt és a lisztet keverd el csomómentesre, a krumplifőzelék levéből merjél hozzá két három kanállal. Ezzel is keverd el, majd az egészet merd bele az ételbe úgy, hogy amíg behabarod a krumplifőzeléket, addig lehúzod a tűzről az edényt.
- Állandóan keverd, amíg beleöntöd a habarást. Ha jól csinálod, nem lesz csomós a főzelék.
- Most jött el az ideje, hogy kóstolj! Ha sótlannak találod, akkor sózd meg, majd tedd vissza a tűzre és forrald össze!
- Ha elkészültél, már csak azt kell kitalálnod, mit egyél a krumplifőzelék mellé?
Mit együnk krumplifőzelék mellé?
Ízlések és pofonok különbözőek. Nálunk favorit a krumplifőzelék virslivel, amit könnyű elkészíteni, szinte csak egy dologra kell figyelni: ne repedjen ki a bőre, amikor főzzük. Ha a forrásban lévő vízbe dobod a hűtőszekrényből kivett virslit, akkor valószínűleg ki fog repedni. A virslit ne főzd, csak alaposan melegítsd át! Ugyanis a virslit a készítésekor már hőkezelték egyszer, így főzésre nincs szükség.
Ha a krumplifőzeléket fasírttal kapjuk, azt sem fogjuk az asztalon hagyni. Szerintem a főzelékekhez a pogácsában sütött fasírt illik, azzal lesz csak igazán finom ez az étel.
Ezen kívül a krumplifőzelék mellé készíthetünk tükörtojást, főtt tojást, fogyaszthatjuk maradék pörkölttel, sertéssülttel, vagy sült oldalassal is.
El ne felejtsem: kenyeret mindig kínáljunk hozzá!
Egy tipp a krumplifőzelék sűrítéséhez
A krumplifőzeléket leggyakrabban rántással vagy habarással sűrítjük. Ebben a receptben a tejfölös krumplifőzelék sűrítéséhez a habarást választottuk, de amikor a képeken látható főzelék készült, egy trükkel még finomabb, még sűrűbb ételt készítettünk.
A trükk csak annyi, hogy amikor a habarásnál a hőkiegyenlítés céljából a forró ételből pár kanállal teszünk a tejfölös liszthez, akkor nem csak levet, hanem pár szem krumplit is adunk hozzá. Amikor összekeverjük, akkor ezeket a krumplidarabokat egy villával jól összenyomkodjuk. Ezt a sűrű masszát öntjük hozzá a tűzről levett krumplifőzelékhez.
Ha habarás után túl hígnak találod a főzeléket, akkor is kipróbálhatod ezt a módszert. Vegyél ki egy kevés levet és pár darab krumplit egy tányérba, nyomkodd össze a krumplit, majd dolgozd el a lével és keverd vissza az ételbe. Szerintem finomabb is lesz, mint ha csak sima rántást teszel bele.
Összefoglaló
Tejfölös krumplifőzelék habarással
A tejfölös krumplifőzelék habarással készül a mi receptünk szerint. A részletes leírás, pontos hozzávalók és a recept fotók mellett azt is eláruljuk, hogyan lehet finomabban, krémesebbre sűríteni a krumplifőzeléket.
Típus: Főétel
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT15M
Főzési idő: PT30M
Összes idő: PT45M
Hozzávalók:
- krumpli
- tejföl
- vöröshagyma
- olaj
- liszt
- só
- pirospaprika
Recept útmutatások: Habarással sűrítjük a tejfölös krumplifőzeléket, majd virslivel, fasírttal, vagy sült oldalalssal kínáljuk.
4.96
Jó étvágyat a tejfölös krumplifőzelékhez!