Tejfölös krumplifőzelék habarással

Nálunk a tejfölös krumplifőzelék habarással készül. Ennek a főzelék félének rengeteg változata létezik, van aki habarás helyett rántással készíti, van aki tejföl helyett tejszínt tesz bele, stb. Mi a hagyományos tejfölös krumplifőzeléket szeretjük, ami habarással készül.

A habarás és a rántás sűrítési eljárások. Ha a habarás után nem vagy kellően elégedett a főzelék sűrűségével, akkor van egy trükk arra, hogyan lehet még sűrűbbé tenni a krumplifőzeléket. Ezt a trükköt a recept alatt természetesen elárulom.

Elmondom azt is, hogy mi mit eszünk a tejfölös krumplifőzelék mellé. A fotókon a krumplifőzelék virslivel szerepel, de rengeteg lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy változatossá tedd ezt az ételt.

A recept képekkel és részletes leírással készült, hogy ezt az alap főzeléket az írás alapján bárki el tudja készíteni. Lássuk, hogyan kell egyszerűen elkészíteni a tejfölös krumplifőzeléket!

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 1 teáskanál pirospaprika,
  • só.

Tejfölös krumplifőzelék habarással recept

  1. A krumplit hámozd meg és vágd fel egyforma darabokra. A vöröshagymát pucold meg és szeleteld fel apró kockákra.

    Tejfölös krumplifőzelék habarással: Próbáld egyenletesen feldarabolni a krumplit
    Próbáld egyenletesen feldarabolni a krumplit
  2. Egy lábasba öntsd bele az olajat, ebben dinszteld üvegesre az összevágott hagymát, szórd meg a pirospaprikával, keverd el.

    Tejfölös krumplifőzelék habarással: Szórd meg a pirospaprikával a megdinsztelt hagymát
    Szórd meg a pirospaprikával a megdinsztelt hagymát
  3. Ezután azonnal forgasd bele a krumplit, nehogy odaégjen a pirospaprika!
  4. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a krumplikat, sózd is meg, majd főzd addig, míg a krumpli csaknem teljesen puha nem lesz. Ekkor jön a sűrítés!
  5. Készítsd el a habarást: a tejfölt és a lisztet keverd el csomómentesre, a krumplifőzelék levéből merjél hozzá két három kanállal. Ezzel is keverd el, majd az egészet merd bele az ételbe úgy, hogy amíg behabarod a krumplifőzeléket, addig lehúzod a tűzről az edényt.

    Tejfölös krumplifőzelék habarással: habarás
    Habarás (trükk a recept alatt!)
  6. Állandóan keverd, amíg beleöntöd a habarást. Ha jól csinálod, nem lesz csomós a főzelék.
  7. Most jött el az ideje, hogy kóstolj! Ha sótlannak találod, akkor sózd meg, majd tedd vissza a tűzre és forrald össze!

    Tejfölös krumplifőzelék habarással: Már csak össze kell forralni és kész!
    Már csak össze kell forralni és kész a tejfölös krumplifőzelék!
  8. Ha elkészültél, már csak azt kell kitalálnod, mit egyél a krumplifőzelék mellé?

Mit együnk krumplifőzelék mellé?

Ízlések és pofonok különbözőek. Nálunk favorit a krumplifőzelék virslivel, amit könnyű elkészíteni, szinte csak egy dologra kell figyelni: ne repedjen ki a bőre, amikor főzzük. Ha a forrásban lévő vízbe dobod a hűtőszekrényből kivett virslit, akkor valószínűleg ki fog repedni. A virslit ne főzd, csak alaposan melegítsd át! Ugyanis a virslit a készítésekor már hőkezelték egyszer, így főzésre nincs szükség.

Ha a krumplifőzeléket fasírttal kapjuk, azt sem fogjuk az asztalon hagyni. Szerintem a főzelékekhez a pogácsában sütött fasírt illik, azzal lesz csak igazán finom ez az étel.

Ezen kívül a krumplifőzelék mellé készíthetünk tükörtojást, főtt tojást, fogyaszthatjuk maradék pörkölttel, sertéssülttel, vagy sült oldalassal is.

El ne felejtsem: kenyeret mindig kínáljunk hozzá!

Egy tipp a krumplifőzelék sűrítéséhez

A krumplifőzeléket leggyakrabban rántással vagy habarással sűrítjük. Ebben a receptben a tejfölös krumplifőzelék sűrítéséhez a habarást választottuk, de amikor a képeken látható főzelék készült, egy trükkel még finomabb, még sűrűbb ételt készítettünk.

A trükk csak annyi, hogy amikor a habarásnál a hőkiegyenlítés céljából a forró ételből pár kanállal teszünk a tejfölös liszthez, akkor nem csak levet, hanem pár szem krumplit is adunk hozzá. Amikor összekeverjük, akkor ezeket a krumplidarabokat egy villával jól összenyomkodjuk. Ezt a sűrű masszát öntjük hozzá a tűzről levett krumplifőzelékhez.

Ha habarás után túl hígnak találod a főzeléket, akkor is kipróbálhatod ezt a módszert. Vegyél ki egy kevés levet és pár darab krumplit egy tányérba, nyomkodd össze a krumplit, majd dolgozd el a lével és keverd vissza az ételbe. Szerintem finomabb is lesz, mint ha csak sima rántást teszel bele.

Összefoglaló

Tejfölös krumplifőzelék habarással

A tejfölös krumplifőzelék habarással készül a mi receptünk szerint. A részletes leírás, pontos hozzávalók és a recept fotók mellett azt is eláruljuk, hogyan lehet finomabban, krémesebbre sűríteni a krumplifőzeléket.

Típus: Főétel

Nemzeti konyha: Magyar

Előkészítési idő: PT15M

Főzési idő: PT30M

Összes idő: PT45M

Hozzávalók:

  • krumpli
  • tejföl
  • vöröshagyma
  • olaj
  • liszt
  • pirospaprika

Recept útmutatások: Habarással sűrítjük a tejfölös krumplifőzeléket, majd virslivel, fasírttal, vagy sült oldalalssal kínáljuk.

Szerkesztő Értékelése:
4.96

Jó étvágyat a tejfölös krumplifőzelékhez!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

17 + tizenöt =