A szárazbab főzelék ebben a receptben rántással és habarással készül és egy apró trükkel megspóroljuk azt, hogy a babot 24 órával főzés előtt be kelljen áztatni.
Ha a szárazbabot el szeretnéd készíteni úgy, hogy megpuhuljon az ételben, akkor előző este tedd fel egy lábasba a tarkababot vízben ázni. Kivéve – és most jön a trükk – fagyasztott babot, vagy konzerv babot használsz. Azt ugyanis felesleges beáztatni.
Kell-e mondanom, hogy az alábbiakban fagyasztott tarkababból készítünk főzeléket? A recept alatt a videót is megtalálod, amiben megmutatom mi hogyan készítjük a főzeléket szárazbabból. Ha még ennél is gyorsabban elkészíthető főzelék receptet keresnél, akkor itt van neked a spenót főzelék receptje.
De térjünk vissza a szárazbabhoz!
Szárazbab főzelék recept
Hogy el tudd készíteni a szárazbab főzeléket, ahhoz kell tudnod rántást készíteni. Ha nem megy, kattints a linkre, ott találsz segítséget.
Hozzávalók
- 30 dkg tarkabab (fagyasztott, tudod miért),
- 3 evőkanál olaj vagy mangalica zsír,
- 1 -2 gerezd fokhagyma,
- 1 – 2 babérlevél,
- 1,5 dl tejföl,
- 1 evőkanál liszt a rántáshoz,
- 2 teáskanál liszt a habaráshoz,
- 1 kisebb vöröshagyma,
- ízlés szerint só.
Szárazbab főzelék elkészítése
- Tedd fel a fagyasztott babot hideg vízben főni, a főző vízbe tegyél bele egy babérlevelet, csipetnyi sót. (Ha nem fagyasztott a tarkabab, azt be kell áztatni előző este!).
- Pirítsd meg a kockákra felvágott hagymát, add hozzá az apróra vágott fokhagymát, lisztet, készíts rántást. Tegyél bele egy kevés pirospaprikát, majd öntsd fel kb: 1,5 dl vízzel.
- Ha a bab megfőtt, vedd ki a babérlevelet a babfőzelékből, majd rántsd be, azaz állandó kevergetés mellett add hozzá a rántást.
- Egyet rottyan, ezután 1,5 dl tejfölből és két teáskanálnyi lisztből készíts habarást.
- Meríts ki három kis evőkanálnyit a főzelékből a habarásba, jól dolgozd el, majd állandó kevergetés mellett öntsd hozzá a szárazbab főzelékhez.
- Megint rottyan egyet és jön az utolsó fázis, az ízesítés: egy teáskanálnyi kristálycukorral és ugyan annyi ecettel ízesítsd és készen is vagy.
- Finom sült tarjával tálald, kínálj hozzá fehér kenyeret.
Ha valamiben bizonytalan vagy, a babfőzelék elkészítését a fenti recept szerint az alábbi videóban összefoglaltam neked:
Szárazbab főzelék készítése videó
Jó étvágyat kívánok a szárazbab főzelékhez!
Ha tetszett ez a recept, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!