Szárazbab főzelék

Szárazbab főzelék
Szárazbab főzelék sült sertés tarjával. Tálalhatod fasírozottal, virslivel, vagy amivel szereted.

A szárazbab főzelék ebben a receptben rántással és habarással készül és egy apró trükkel megspóroljuk azt, hogy a babot 24 órával főzés előtt be kelljen áztatni.

Ha a szárazbabot el szeretnéd készíteni úgy, hogy megpuhuljon az ételben, akkor előző este tedd fel egy lábasba a tarkababot vízben ázni. Kivéve – és most jön a trükk – fagyasztott babot, vagy konzerv babot használsz. Azt ugyanis felesleges beáztatni.

Kell-e mondanom, hogy az alábbiakban fagyasztott tarkababból készítünk főzeléket? A recept alatt a videót is megtalálod, amiben megmutatom mi hogyan készítjük a főzeléket szárazbabból.

Szárazbab főzelék recept

Hogy el tudd készíteni a szárazbab főzeléket, ahhoz kell tudnod rántást készíteni. Ha nem megy, kattints a linkre, ott találsz segítséget.

Hozzávalók

  • 30 dkg tarkabab (fagyasztott, tudod miért),
  • 3 evőkanál olaj vagy mangalica zsír,
  • 1 -2 gerezd fokhagyma,
  • 1 – 2 babérlevél,
  • 1,5 dl tejföl,
  • 1 evőkanál liszt a rántáshoz,
  • 2 teáskanál liszt a habaráshoz,
  • 1 kisebb vöröshagyma,
  • ízlés szerint só.

Szárazbab főzelék elkészítése

Szárazbab főzelék
Szerintem a nagyi is így készítette a babfőzeléket.
  1. Tedd fel a fagyasztott babot hideg vízben főni, a főző vízbe tegyél bele egy babérlevelet, csipetnyi sót. (Ha nem fagyasztott a tarkabab, azt be kell áztatni előző este!).
  2. Pirítsd meg a kockákra felvágott hagymát, add hozzá az apróra vágott fokhagymát, lisztet, készíts rántást. Tegyél bele egy kevés pirospaprikát, majd öntsd fel kb: 1,5 dl vízzel.
  3. Ha a bab megfőtt, vedd ki a babérlevelet a babfőzelékből, majd rántsd be, azaz állandó kevergetés mellett add hozzá a rántást.
  4. Egyet rottyan, ezután 1,5 dl tejfölből és két teáskanálnyi lisztből készíts habarást.
  5. Meríts ki három kis evőkanálnyit a főzelékből a habarásba, jól dolgozd el, majd állandó kevergetés mellett öntsd hozzá a szárazbab főzelékhez.
  6. Megint rottyan egyet és jön az utolsó fázis, az ízesítés: egy teáskanálnyi kristálycukorral és ugyan annyi ecettel ízesítsd és készen is vagy.
  7. Finom sült tarjával tálald, kínálj hozzá fehér kenyeret.

Ha valamiben bizonytalan vagy, a babfőzelék elkészítését a fenti recept szerint az alábbi videóban összefoglaltam neked:

Szárazbab főzelék készítése videó

Jó étvágyat kívánok a szárazbab főzelékhez!

Ha tetszett ez a recept, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Szárazbab főzelék
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + 14 =

Scroll to top