Spenót főzelék

Spenót főzelék recept
Paraj főzelék tükörtojással – nem csak a menzán, otthon is!

Tény, hogy a spenót főzelék volt az egyik legutáltabb étel a suli menzán. Gyermekkorban nem népszerű a paraj, de ha jól van elkészítve, akkor igazán finom, ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban és vasban gazdag étel.

Apropó paraj főzelék. Így nálunk (Sopron környékén) csak ritkán használjuk, mindenki csak egyszerűen azt mondja: spenót. Azaz a “főzelék” is elmarad, mégis mindenki tudja, miről van szó.

A következőkben lépésről lépésre elmondom, hogyan készítsd el úgy a spenótot, hogy legközelebb már követelje a család a spenót főzeléket. Előtte még annyit elmondok, hogy ha az interneten kutakodtál az étel elkészítési módja után, akkor némely recept szerint elhagyható a fokhagyma a főzelékből.

Jegyezd meg: fokhagymát a spenótból kihagyni tilos!

Spenót főzelék recept fokhagymás rántással

Gyors, egyszerű recept, könnyen elkészíthető. Hasonlóan gyorsan elkészíthető recepteket a linkre kattintva találsz!

Hozzávalók

  • 1 kg spenót,
  • 5 dl tej,
  • 3 dkg liszt,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • só,
  • bors.

A spenót főzelék elkészítése

  • Először válogasd át, tisztítsd meg, majd bő vízben mosd meg a spenótleveleket.
  • Nagyjából 4 dl forrásban lévő, sós vízben 5 perc alatt főzd meg őket, nyomkodd ki belőle a felesleges vizet, majd daráld le húsdarálón.
  • Egy másik lábasban hevítsd fel az olajat, zúzd össze a fokhagymát és add a forró olajhoz.
  • Add hozzá a lisztet is és készíts világosra pirított rántást a spenót főzelékhez.
  • Ezután add hozzá a spenótot, jól keverd el, majd add hozzá a tejet.
  • Ízlés szerint sózd, borsozd, majd kb.: 5 perc alatt főzd fel és készen is vagy!
  • Főtt tojással, vagy tükör tojással tálald. A tojást tedd a tányérba kimert spenót főzelék tetejére.

További tippek a spenót főzelék készítéséhez

  • A spenót tisztítása után a vastagabb szárakat vágd le. Nehezebben főne meg ez a rész.
  • Ha nincs húsdarálód, egy szűrőn át is törheted a spenót leveleket, vagy egészben teszed a rántásba és a tálalás előtt turmixxal krémesíted a főzeléket.
  • Természetesen mirelit spenótból és parajpüréből még gyorsabban elkészítheted a receptet.
  • Rántás helyett sűrítheted a spenót főzeléket tejben áztatott zsemlével is.
  • A tojáson kívül még fasírttal is tálalhatod, úgy is nagyon finom!

Ahogy ígértem, ez egy gyors, olcsó és főleg egyszerű recept. Szerintem ezt a spenót főzeléket szerette Popeye, a tengerész is. Ha van kedved, próbáld ki!

Jó étvágyat!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Spenót főzelék recept fokhagymás rántással
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

19 − hét =

Scroll to top