Spenót főzelék

Tény, hogy a spenót főzelék volt az egyik legutáltabb étel a suli menzán. Gyermekkorban nem népszerű a paraj, de ha jól van elkészítve, akkor igazán finom, ráadásul vitaminokban, ásványi anyagokban és vasban gazdag étel.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Apropó paraj főzelék. Így nálunk (Sopron környékén) csak ritkán használjuk, mindenki csak egyszerűen azt mondja: spenót. Azaz a „főzelék” is elmarad, mégis mindenki tudja, miről van szó.

A következőkben lépésről lépésre elmondom, hogyan készítsd el úgy a spenótot, hogy legközelebb már követelje a család a spenót főzeléket. Előtte még annyit elmondok, hogy ha az interneten kutakodtál az étel elkészítési módja után, akkor némely recept szerint elhagyható a fokhagyma a főzelékből.

Jegyezd meg: fokhagymát a spenótból kihagyni tilos!

Spenót főzelék recept fokhagymás rántással

Gyors, egyszerű recept, könnyen elkészíthető. Hasonlóan gyorsan elkészíthető recepteket a linkre kattintva találsz!

Hozzávalók

  • 1 kg spenót,
  • 5 dl tej,
  • 3 dkg liszt,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • só,
  • bors.

A spenót főzelék elkészítése

  • Először válogasd át, tisztítsd meg, majd bő vízben mosd meg a spenótleveleket.
  • Nagyjából 4 dl forrásban lévő, sós vízben 5 perc alatt főzd meg őket, nyomkodd ki belőle a felesleges vizet, majd daráld le húsdarálón.
  • Egy másik lábasban hevítsd fel az olajat, zúzd össze a fokhagymát és add a forró olajhoz.
  • Add hozzá a lisztet is és készíts világosra pirított rántást a spenót főzelékhez.
  • Ezután add hozzá a spenótot, jól keverd el, majd add hozzá a tejet.
  • Ízlés szerint sózd, borsozd, majd kb.: 5 perc alatt főzd fel és készen is vagy!
  • Főtt tojással, vagy tükör tojással tálald. A tojást tedd a tányérba kimert spenót főzelék tetejére.

További tippek a spenót főzelék készítéséhez

  • A spenót tisztítása után a vastagabb szárakat vágd le. Nehezebben főne meg ez a rész.
  • Ha nincs húsdarálód, egy szűrőn át is törheted a spenót leveleket, vagy egészben teszed a rántásba és a tálalás előtt turmixxal krémesíted a főzeléket.
  • Természetesen mirelit spenótból és parajpüréből még gyorsabban elkészítheted a receptet.
  • Rántás helyett sűrítheted a spenót főzeléket tejben áztatott zsemlével is.
  • A tojáson kívül még fasírttal is tálalhatod, úgy is nagyon finom!

Ahogy ígértem, ez egy gyors, olcsó és főleg egyszerű recept. Szerintem ezt a spenót főzeléket szerette Popeye, a tengerész is. Ha van kedved, próbáld ki!

Jó étvágyat!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

négy + 7 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház