Sóskafőzelék, sóskamártás

Sóskafőzelék, sóskamártás
Sóskafőzelék főtt krumplival

A tavasz egyik legkorábban szedhető növénye a sóska, így a sóskafőzelék (vagy sóska mártás) nem maradhat ki a tavaszi receptek közül. Természetesen nem csak tavasszal, hanem egész évben elkészíthető, gyors recept,  ám ilyenkor szükségünk lesz mirelit sóskára.

Miért mondjuk, hogy sóskafőzelék és miért hívjuk sóskamártásnak? Mert a főzelék az önmagában a főétel és ezt a főzeléket magában is szívesen fogyasztjuk. A mártás (vagy más szóval szósz) a főétel ízesítésére, az ízek kiemelésére szolgáló, folyékony étel.

Hogyan csináljuk? Ebben a receptben rántást is készítünk és be is habarjuk a főzeléket. Ennek ellenére rendkívül gyorsan elkészül és nagyon finom is. Nem használunk semmilyen különleges fűszert, sem cukrot ebben a receptben, mégis ízletes lesz az ételünk.

Mihez fogyasztjuk a sóskafőzeléket? Magában is nagyon finom az enyhén savanykás ízű mártás, ám a recept alján adunk pár jó tippet a sóskafőzelék tálaláshoz

Sóskafőzelék recept

Hozzávalók

  • 50 dkg friss sóska
  • 2 dl tejföl
  • 2 × 2 evőkanál liszt,
  • olaj,
  • só.

Sóskafőzelék elkészítése

Sóskafőzelék, sóskamártás: Friss tavaszi sóska jól megmossuk, tisztítjuk.
Friss tavaszi sóska jól megmossuk, tisztítjuk.
  1. A sóskát megtisztítjuk, megmossuk, a szárát eltávolítjuk, majd apróra vágjuk.

    Sóskafőzelék, sóskamártás: Apróra vágtuk a sóskát
    Apróra vágtuk a sóskát
  2. A 2 evőkanál lisztből és az olajból világos rántást készítünk, azaz csak addig pirítjuk az olajban a lisztet, amíg a színe fehér nem lesz.

    Sóskafőzelék, sóskamártás: Készül a világos rántás
    Készül a világos rántás
  3. Ezután beleforgatjuk a finomra vágott sóskát.

    Sóskafőzelék, sóskamártás: Beleforgattuk a világos rántásba a sóskát
    Beleforgattuk a világos rántásba a sóskát
  4. Felengedjük kb.: 1 liter vízzel, ízlés szerint megsózzuk (mi két mokkáskanál sót adtunk hozzá) és hagyjuk főni.

    Sóskafőzelék, sóskamártás: Felengedjük vízzel, sózzuk.
    Felengedjük vízzel, sózzuk.
  5. Amikor megfőtt, behabarjuk: csomómentesre elkeverjük a 2 evőkanál lisztet és a tejfölt.
  6. A forró sóskafőzelékből merünk a habarásba és jól összedolgozzuk, és ezt a keveréket öntjük vissza a főzelékbe.

    Sóskafőzelék, sóskamártás: A habarásba kimerünk a forró sóskafőzelékből és eldolgozzuk
    A habarásba kimerünk a forró sóskafőzelékből és eldolgozzuk
  7. Egyet rottyan és kész.

Miért habarjuk be a sóskafőzeléket? Más receptben tejjel sűrítik. A habarás viszont kiemeli az ételek ízét, a tejfölös habarástól finomabb, krémesebb lesz a sóskafőzelék.

Sóskafőzelék tálalása

A sóskafőzelék leggyakrabban főtt tojással vagy tükörtojással és főtt burgonyával kerül az asztalra, mi azonban elsősorban főtt krumplival és rántott gombafejekkel fogyasztjuk.

Ha még nem próbáltad a friss sóskából készült mártást a rántott gombával, akkor javasolom neked, hogy készítsd el, mert nagyon finom!

Gombafejek rántva, rántott gomba
Gombafejek rántva, rántott gomba – sóskafőzelékkel is nagyon finom!
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Sóskafőzelék, sóskamártás
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − kilenc =

Scroll to top