A tavasz egyik legkorábban szedhető növénye a sóska, így a sóskafőzelék (vagy sóska mártás) nem maradhat ki a tavaszi receptek közül. Természetesen nem csak tavasszal, hanem egész évben elkészíthető, gyors recept, ám ilyenkor szükségünk lesz mirelit sóskára. A mirelit sóska elkészítése tejföllel ugyan így történik!
Miért mondjuk, hogy sóskafőzelék és miért hívjuk sóskamártásnak? Mert a főzelék az önmagában a főétel és ezt a főzeléket magában is szívesen fogyasztjuk. A mártás (vagy más szóval szósz) a főétel ízesítésére, az ízek kiemelésére szolgáló, folyékony étel.
Hogyan csináljuk? Ebben a receptben rántást is készítünk és be is habarjuk a főzeléket. Ennek ellenére rendkívül gyorsan elkészül és nagyon finom is. Nem használunk semmilyen különleges fűszert, sem cukrot ebben a receptben, mégis ízletes lesz az ételünk.
Mihez fogyasztjuk a sóskafőzeléket? Magában is nagyon finom az enyhén savanykás ízű mártás, ám a recept alján adunk pár jó tippet a sóskafőzelék tálaláshoz
Sóskafőzelék tejföllel recept
Hozzávalók
- 50 dkg friss sóska
- 2 dl tejföl
- 2 × 2 evőkanál liszt,
- olaj,
- só.
Sóskafőzelék elkészítése tejföllel
- A sóskát megtisztítjuk, megmossuk, a szárát eltávolítjuk, majd apróra vágjuk.
- A 2 evőkanál lisztből és az olajból világos rántást készítünk, azaz csak addig pirítjuk az olajban a lisztet, amíg a színe fehér nem lesz.
- Ezután beleforgatjuk a finomra vágott sóskát.
- Felengedjük kb.: 1 liter vízzel, ízlés szerint megsózzuk (mi két mokkáskanál sót adtunk hozzá) és hagyjuk főni.
- Amikor megfőtt, behabarjuk: csomómentesre elkeverjük a 2 evőkanál lisztet és a tejfölt.
- A forró sóskafőzelékből merünk a habarásba és jól összedolgozzuk, és ezt a keveréket öntjük vissza a főzelékbe.
- Egyet rottyan és kész.
Miért habarjuk be a sóskafőzeléket? Más receptben tejjel sűrítik. A habarás viszont kiemeli az ételek ízét, a tejfölös habarástól finomabb, krémesebb lesz a sóskafőzelék.
Sóskafőzelék tálalása
A sóskafőzelék leggyakrabban főtt tojással vagy tükörtojással és főtt burgonyával kerül az asztalra, mi azonban elsősorban főtt krumplival és rántott gombafejekkel fogyasztjuk.
Ha még nem próbáltad a friss sóskából készült mártást a rántott gombával, akkor javasolom neked, hogy készítsd el, mert nagyon finom!
Összefoglaló
Sóskafőzelék tejföllel
A tavasz egyik legkorábban szedhető növénye a sóska, így a sóskafőzelék tejföllel (vagy sóska mártás) nem maradhat ki a tavaszi receptek közül. Természetesen egész évben elkészíthető étel, nem csak tavasszal, ám ilyenkor szükségünk lesz mirelit sóskára.
Típus: Főétel, Főzelék, Mártás
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT30M
Főzési idő: PT15M
Összes idő: PT45M
Hozzávalók:
- sóska
- tejföl
- liszt
- olaj
- só
Recept útmutatások: Rántással és habarással készül a sóskafőzelék tejföllel. Hogy magában fogyasztod, vagy valami mellé, ez már csak rajtad áll!
4.16