A sárgaborsó főzelék recept elkészítésekor úgy tudod kivívni a család elismerését, ha a főzést megelőző napon beáztatod a sárgaborsót. A mi konyhánkban a sárgaborsó főzelék rántással készül, de természetesen lehet habarással is készíteni.
Mit találsz a receptben?
Gyerekkorunkban hívtuk betonfőzeléknek a sárgaborsó főzeléket, és akkor nem is kedveltük annyira. Felnőtt fejjel már más a véleményünk!
A hagyományosan menzakajaként emlegetett főzelék elkészítése egyszerű feladat, akár kezdő háziasszonyok is nekiláthatnak. Ha szeretjük a pikáns ízeket, a főzéskor tehetünk az ételbe füstölt húst (oldalast, kolbászt, stb.).
Sárgaborsó főzelék recept
Hozzávalók
- 40 dkg sárgaborsó,
- 4 dkg zsír,
- 1 evőkanál liszt,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 – 2 gerezd fokhagyma,
- őrölt bors,
- só,
- víz.
A betonfőzelék elkészítése
- Az alaposan megtisztított sárgaborsót áztassuk be egy nappal a főzés előtt annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
- Tegyük fel főni kb. 1 liter hideg vízben.
- A lisztből és a zsírból világos rántást készítünk ízesítjük apróra vágott hagymával, szétzúzott fokhagymával, majd egy kevés vízzel felengedjük.
- Az ízesített rántást a borsóra szűrjük, ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá még vizet!.
- Felforraljuk, botmixerrel pépesítjük.
- Mi virslivel tálaljuk, de pörkölttel, fasírt gombóccal, sült oldalassal, lecsó kolbásszal vagy pirított hagymával is finom.
Beton főzelék tippek
Egy finom betonfőzelék ebédre? Miért is ne? Amikor még volt katonaság, a heti menü szinte állandó szereplője volt a fenti hagyományos módon készített sárgaborsó főzelék. No meg a kolesz menzán is.
Tudtad, hogy egyszerűen lefagyasztható és utána könnyedén kiolvasztható? Sok kész étel esetében ez nem így van, a főzelékek legtöbbje például kásás, furcsa állagú lesz. A maradék sárgaborsó főzeléket azonban érdemes lefagyasztani, felolvasztás után is finom marad. Ha nem akarod a mélyhűtőbe tenni, pár napig a hűtőszekrényben is gond nélkül eltartható.
Nagyon egészséges étel, már babakorban is fogyasztható, természetesen a kicsiknek a fentiektől eltérően kell elkészíteni! Erre itt egy recept a Nosaltyn.
Te mivel szereted enni? A sárgaborsó főzelék virslivel a legfinomabb, de ha van más ötlet…
HA szereted a menzakajákat, akkor van egy ajánlatom, ami az én koleszos éveim alatt visszavissza tért az étrendbe: Kelkáposzta főzelék. Ezt viszont nem virslivel, hanem fasírttal, vagy sült hússal javasolom.
Összefoglalás
Sárgaborsó főzelék (Beton főzelék) recept
A sárgaborsó főzelék recept elkészítésekor úgy tudod kivívni a család elismerését, ha a főzést megelőző napon beáztatod a sárgaborsót. Hogy azután mit csinálj, azt részletesen leírtuk a receptben.
Előkészítési idő: 20M
Főzési idő: 1H
Összes idő: 1H20 M
Hozzávalók:
- sárgaborsó, rizs, zsír, só, hagyma, fokhagyma