Sárgaborsó főzelék (Betonfőzelék) recept

A sárgaborsó főzelék recept elkészítésekor úgy tudod kivívni a család elismerését, ha a főzést megelőző napon beáztatod a sárgaborsót. A mi konyhánkban a sárgaborsó főzelék rántással készül, de természetesen lehet habarással is készíteni.

Gyerekkorunkban hívtuk betonfőzeléknek a sárgaborsó főzeléket, és akkor nem is kedveltük annyira. Felnőtt fejjel már más a véleményünk!

A hagyományosan menzakajaként emlegetett főzelék elkészítése egyszerű feladat, akár kezdő háziasszonyok is nekiláthatnak. Ha szeretjük a pikáns ízeket, a főzéskor tehetünk az ételbe füstölt húst (oldalast, kolbászt, stb.).

Sárgaborsó főzelék recept

Hozzávalók

  • 40 dkg sárgaborsó,
  • 4 dkg zsír,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 – 2 gerezd fokhagyma,
  • őrölt bors,
  • só,
  • víz.

A betonfőzelék elkészítése

  1. Az alaposan megtisztított sárgaborsót áztassuk be egy nappal a főzés előtt annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
  2. Tegyük fel főni kb. 1 liter hideg vízben.
  3. A lisztből és a zsírból világos rántást készítünk ízesítjük apróra vágott hagymával, szétzúzott fokhagymával, majd egy kevés vízzel felengedjük.
  4. Az ízesített rántást a borsóra szűrjük, ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá még vizet!.
  5. Felforraljuk, botmixerrel pépesítjük.
  6. Mi virslivel tálaljuk, de pörkölttel, fasírt gombóccal, sült oldalassal, lecsó kolbásszal vagy pirított hagymával is finom.

Beton főzelék tippek

Egy finom betonfőzelék ebédre? Miért is ne? Amikor még volt katonaság, a heti menü szinte állandó szereplője volt a fenti hagyományos módon készített sárgaborsó főzelék. No meg a kolesz menzán is.

Tudtad, hogy egyszerűen lefagyasztható és utána könnyedén kiolvasztható? Sok kész étel esetében ez nem így van, a főzelékek legtöbbje például kásás, furcsa állagú lesz. A maradék sárgaborsó főzeléket azonban érdemes lefagyasztani, felolvasztás után is finom marad. Ha nem akarod a mélyhűtőbe tenni, pár napig a hűtőszekrényben is gond nélkül eltartható.

Nagyon egészséges étel, már babakorban is fogyasztható, természetesen a kicsiknek a fentiektől eltérően kell elkészíteni! Erre itt egy recept a Nosaltyn.

Sárgaborsó főzelék, betonfőzelék virslivel
Sárgaborsó főzelék, betonfőzelék virslivel

Te mivel szereted enni? A sárgaborsó főzelék virslivel a legfinomabb, de ha van más ötlet…

HA szereted a menzakajákat, akkor van egy ajánlatom, ami az én koleszos éveim alatt visszavissza tért az étrendbe: Kelkáposzta főzelék. Ezt viszont nem virslivel, hanem fasírttal, vagy sült hússal javasolom.

Összefoglalás

Sárgaborsó főzelék (Beton főzelék) recept

A sárgaborsó főzelék recept elkészítésekor úgy tudod kivívni a család elismerését, ha a főzést megelőző napon beáztatod a sárgaborsót. Hogy azután mit csinálj, azt részletesen leírtuk a receptben.

Előkészítési idő: 20M

Főzési idő: 1H

Összes idő: 1H20 M

Hozzávalók:

  • sárgaborsó, rizs, zsír, só, hagyma, fokhagyma

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

11 − 7 =