A sárgaborsó főzelék recept elkészítésekor úgy tudod kivívni a család elismerését, ha a főzést megelőző napon beáztatod a sárgaborsót. A mi konyhánkban a sárgaborsó főzelék rántással készül, de természetesen lehet habarással is készíteni.
Gyerekkorunkban hívtuk beton főzeléknek a sárgaborsó főzeléket, és akkor nem is kedveltük annyira. Felnőtt fejjel már más a véleményünk!
A hagyományosan menzakajaként emlegetett sárgaborsó főzelék elkészítése egyszerű feladat, akár kezdő háziasszonyok is nekiláthatnak. Ha szeretjük a pikáns ízeket, a főzéskor tehetünk az ételbe füstölt húst (oldalast, kolbászt, stb.).
Beton főzelék recept
Hozzávalók
- 40 dkg sárgaborsó
- 4 dkg zsír
- 1 evőkanál liszt
- 1 fej vöröshagyma
- 1 – 2 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- só
- víz.
A sárgaborsó főzelék elkészítése
- Az alaposan megtisztított sárgaborsót áztassuk be egy nappal a főzés előtt annyi vízben, amennyi éppen ellepi.
- Tegyük fel főni kb. 1 liter hideg vízben.
- A lisztből és a zsírból világos rántást készítünk ízesítjük apróra vágott hagymával, szétzúzott fokhagymával, majd egy kevés vízzel felengedjük.
- Az ízesített rántást a borsóra szűrjük, ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá még vizet!.
- Felforraljuk, botmixerrel pépesítjük.
- Mi virslivel tálaljuk, de pörkölttel, fasírt gombóccal, sült oldalassal, lecsó kolbásszal vagy pirított hagymával is finom.
Beton főzelék tippek
Egy finom beton főzelék ebédre? Miért is ne? Amikor még volt katonaság, a heti menü szinte állandó szereplője volt a fenti hagyományos módon készített sárgaborsó főzelék.
Tudtad, hogy a sárgaborsón főzelék egyszerűen lefagyasztható és utána könnyedén kiolvasztható? Sok kész étel esetében ez nem így van, a főzelékek legtöbbje például kásás, furcsa állagú lesz. A maradék sárgaborsó főzeléket azonban érdemes lefagyasztani, felolvasztás után is finom marad. Ha nem akarod a mélyhűtőbe tenni, pár napig a hűtőszekrényben is gond nélkül eltartható.
Nagyon egészséges étel, már babakorban is fogyasztható, természetesen a kicsiknek a fentiektől eltérően kell elkészíteni!