Lencsefőzelék kolbásszal

A lencsefőzelék kolbásszal egy ízletes főzelékféle finom feltéttel, ami egyszerűen elkészíthető. A magyar konyha hagyományos főzeléke ebben a receptben kolbásszal kerül a tányérra, de ez nem jelenti azt, hogy mással ne lenne finom. Ahány feltéttel készíted, annyira változatossá teheted vele az étkezésedet. Bevallom, ezt a főzeléket csak magában, feltét nélkül sosem fogyasztom, de vannak akik kimondottan így kedvelik. Maximum egy kis tejfölt kevernek hozzá tálaláskor.

Kolbász nélkül, más feltéttel (pl.: sült tofuval) a vegetáriánusok és a vegánok is bátran fogyaszthatják, mert semmi olyan alapanyag nincs benne, amit a vegán étrend kizár.

A recept alatt adunk egy tippet arra vonatkozóan, ha elfelejtenénk beáztatni a lencsét, de mégis el akarjuk készíteni főzeléknek, mit tehetünk, hogy megpuhuljon a lencse. Plusz eláruljuk mitől lesz szinte tökéletes ez az étel!

Lencsefőzelék kolbásszal recept

Hozzávalók

  • 40 dkg lencse
  • 1 kis darab citromhéj
  • 1 darab babérlevél
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál ecet
  • egy szál füstölt kolbász

Elkészítés

  1. A lencsét alaposan megtisztítjuk, egy éjszakára hideg vízbe beáztatjuk
  2. A lencsét másnap áztatás után a citromhéjjal és babérlevéllel ízesített vízében feltesszük főni.
  3. A víz lepje el a lencsét, legalább egy-két centiméterrel legyen feljebb a víz teteje, mint a lencse. Sót csak a végén tegyél az ételbe, amikor a lencse már megpuhult!
  4. A felforrósított olajon liszttel rántást készítünk, ebbe beletesszük az időközben összezúzott fokhagymát és a pirospaprikát.
  5. A kész rántást kb.: 2 dl hideg vízzel felengedjük, csomómentesre elkeverjük.
  6. Az ételt a tűzről levéve a rántással besűrítjük az időközben – nagyjából fél óra alatt – puhára főtt lencsét, megsózzuk, majd az egészet visszatesszük a láng fölé és két-három perc alatt összefőzzük.
  7. Amikor kész, egy kávéskanál ecettel ízesítjük.
  8. A füstölt kolbászt felszeleteljük úgy, hogy először hosszában kettévágjuk, majd a félkarikákra szeljük.
  9. Pár csepp forró olajban megsütjük, majd tálaláskor a főzelékre teszünk belőle, szaftjával vagy anélkül.

A lencsefőzelék kemény tojással, tükör tojással, fasírttal, virslivel is nagyon finom, az igazi ínyencek akár tormával, vagy tejföllel is kedvelik. Aki kolbásszal tálalja, az puha füstölt házikolbászt süssön hozzá. Látványosabb, ha a kolbászt félbe vágva, a tetején bevagdalva sütjük meg és úgy tesszük a tányérra. Ha félkarikákra vágva sütjük – ahogy a fenti képen is látható – akkor hamarabb és jobban átsül.

Itt az ígért tipp arra az esetre, ha elfelejtettük beáztatni a lencsét, de mégis el akarjuk készíteni főzeléknek: egy késhegynyi szódabikarbónát adva a főzővízhez, a lencse főzési ideje lerövidül.

A tökéletes lencsefőzelék titka az, hogy a főzővízben a lencsével együtt egy kisebb darab (kb.: 20 dkg) füstölt húst is megfőzünk. A receptből ez elhagyható, de ha teszünk a főzővízbe, ízesebb lesz a főzelék.

A (bőség hozó) lencse a magyar konyhákban elsősorban szilveszterkor népszerű, ám a húsvéti maradék füstölt sonkával tavasszal is bátran elkészíthetjük!

Lencsefőzelék Félkarikákra vágott, megsütött, füstölt kolbásszal.
Félkarikákra vágott, megsütött, füstölt kolbásszal.

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

hat + három =