Tejfölös krumplifőzelék habarással

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Tejfölös krumplifőzelék habarással: virslivel tálalva

Krumplifőzelék virslivel tálalva

Nálunk a tejfölös krumplifőzelék habarással készül. Ennek a főzelék félének rengeteg változata létezik, van aki habarás helyett rántással készíti, van aki tejföl helyett tejszínt tesz bele, stb. Mi a hagyományos tejfölös krumplifőzeléket szeretjük, ami habarással készül.

A habarás és a rántás sűrítési eljárások. Ha a habarás után nem vagy kellően elégedett a főzelék sűrűségével, akkor van egy trükk arra, hogyan lehet még sűrűbbé tenni a krumplifőzeléket. Ezt a trükköt a recept alatt természetesen elárulom.

Elmondom azt is, hogy mi mit eszünk a tejfölös krumplifőzelék mellé. A fotókon a krumplifőzelék virslivel szerepel, de rengeteg lehetőség áll rendelkezésre ahhoz, hogy változatossá tedd ezt az ételt.

A recept képekkel és részletes leírással készült, hogy ezt az alap főzeléket az írás alapján bárki el tudja készíteni. Lássuk, hogyan kell egyszerűen elkészíteni a tejfölös krumplifőzeléket!

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 evőkanál liszt,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 1 teáskanál pirospaprika,
  • só.

Tejfölös krumplifőzelék habarással recept

  1. A krumplit hámozd meg és vágd fel egyforma darabokra. A vöröshagymát pucold meg és szeleteld fel apró kockákra.

    Tejfölös krumplifőzelék habarással: Próbáld egyenletesen feldarabolni a krumplit

    Próbáld egyenletesen feldarabolni a krumplit

  2. Egy lábasba öntsd bele az olajat, ebben dinszteld üvegesre az összevágott hagymát, szórd meg a pirospaprikával, keverd el.

    Tejfölös krumplifőzelék habarással: Szórd meg a pirospaprikával a megdinsztelt hagymát

    Szórd meg a pirospaprikával a megdinsztelt hagymát

  3. Ezután azonnal forgasd bele a krumplit, nehogy odaégjen a pirospaprika!
  4. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a krumplikat, sózd is meg, majd főzd addig, míg a krumpli csaknem teljesen puha nem lesz. Ekkor jön a sűrítés!
  5. Készítsd el a habarást: a tejfölt és a lisztet keverd el csomómentesre, a krumplifőzelék levéből merjél hozzá két három kanállal. Ezzel is keverd el, majd az egészet merd bele az ételbe úgy, hogy amíg behabarod a krumplifőzeléket, addig lehúzod a tűzről az edényt.

    Tejfölös krumplifőzelék habarással: habarás

    Habarás (trükk a recept alatt!)

  6. Állandóan keverd, amíg beleöntöd a habarást. Ha jól csinálod, nem lesz csomós a főzelék.
  7. Most jött el az ideje, hogy kóstolj! Ha sótlannak találod, akkor sózd meg, majd tedd vissza a tűzre és forrald össze!

    Tejfölös krumplifőzelék habarással: Már csak össze kell forralni és kész!

    Már csak össze kell forralni és kész a tejfölös krumplifőzelék!

  8. Ha elkészültél, már csak azt kell kitalálnod, mit egyél a krumplifőzelék mellé?

Mit együnk krumplifőzelék mellé?

Ízlések és pofonok különbözőek. Nálunk favorit a krumplifőzelék virslivel, amit könnyű elkészíteni, szinte csak egy dologra kell figyelni: ne repedjen ki a bőre, amikor főzzük. Ha a forrásban lévő vízbe dobod a hűtőszekrényből kivett virslit, akkor valószínűleg ki fog repedni. A virslit ne főzd, csak alaposan melegítsd át! Ugyanis a virslit a készítésekor már hőkezelték egyszer, így főzésre nincs szükség.

Ha a krumplifőzeléket fasírttal kapjuk, azt sem fogjuk az asztalon hagyni. Szerintem a főzelékekhez a pogácsában sütött fasírt illik, azzal lesz csak igazán finom ez az étel.

Ezen kívül a krumplifőzelék mellé készíthetünk tükörtojást, főtt tojást, fogyaszthatjuk maradék pörkölttel, sertéssülttel, vagy sült oldalassal is.

El ne felejtsem: kenyeret mindig kínáljunk hozzá!

Egy tipp a krumplifőzelék sűrítéséhez

A krumplifőzeléket leggyakrabban rántással vagy habarással sűrítjük. Ebben a receptben a tejfölös krumplifőzelék sűrítéséhez a habarást választottuk, de amikor a képeken látható főzelék készült, egy trükkel még finomabb, még sűrűbb ételt készítettünk.

A trükk csak annyi, hogy amikor a habarásnál a hőkiegyenlítés céljából a forró ételből pár kanállal teszünk a tejfölös liszthez, akkor nem csak levet, hanem pár szem krumplit is adunk hozzá. Amikor összekeverjük, akkor ezeket a krumplidarabokat egy villával jól összenyomkodjuk. Ezt a sűrű masszát öntjük hozzá a tűzről levett krumplifőzelékhez.

Ha habarás után túl hígnak találod a főzeléket, akkor is kipróbálhatod ezt a módszert. Vegyél ki egy kevés levet és pár darab krumplit egy tányérba, nyomkodd össze a krumplit, majd dolgozd el a lével és keverd vissza az ételbe. Szerintem finomabb is lesz, mint ha csak sima rántást teszel bele.

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Tejfölös krumplifőzelék habarással
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Hasonlóan finom ételek, receptek

Recept kategória: Főzelék receptek, Receptek képekkel Címke: , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 3 =