
A szalonnás cukkini serpenyőben készül, egy igazi parasztos étel, hiszen szalonnával, hagymával és krumplival készítjük el. Ha van olyan serpenyőnk, amelyik nagyon kevés zsiradékkal is képes egyenletesen magas hőfokon sütni, akkor hamar készen leszünk a cukkini elkészítésével és még a vonalainkra is odafigyeltünk. Isteni finom, különösen, ha fokhagymás tejföllel tálaljuk.
Ha van friss, zsenge cukkinink, akkor meg sem kell hámozni a felhasználáshoz, ugyanis a cukkini héja ehető! Sőt, a zsenge cukkini belseje is felhasználható. A keményebb, öregebb zöldség héját és a belsejét azonban el kell távolítani, azaz meg kell hámozni. De hogyan tudod eldönteni, hogy maradhat-e a héj vagy sem? Próbáld belenyomni a körmödet a cukkinibe. Ha könnyedén belemegy, akkor maradhat a héj, zsenge a zöldséged.

Rakott ételként tepsiben is elkészíthetjük a cukkinit, de a serpenyőben sütve is nagyon finom! Ehhez külön megsütjük a cukkinit, külön elkészítjük a sült krumplit és amikor mindkettő kész, összekeverjük. Próbáld ki ezt az igazán finom ételt! Az alábbi leírás és a recepthez kattintott képek alapján könnyedén el tudod készíteni!
Szalonnás cukkini serpenyőben hozzávalók
- 1 kg cukkini,
- 60 dkg krumpli,
- 20 dkg kolozsvári szalonna,
- 1 fej vöröshagyma,
- őrölt bors,
- só,
- 2 dl tejföl,
- 1 – 2 gerezd fokhagyma,
- olaj a sütéshez.
Szalonnás cukkini serpenyőben recept
- A cukkinit alaposan megtisztítjuk, majd héjával együtt nagyobb kockákra vágjuk. (Ahogy a bevezetőben írtam, ha idősebb a zöldség, meg kell hámozni! A fotókon a hámozott változattal készült egytálétel látható.)
- Serpenyőbe tesszük a kockákra vágott kolozsvári szalonnát és a felkockázott hagymával üvegesre pirítjuk.
Megpirítjuk a vöröshagymát és a kolozsvári szalonnát - Hozzáadjuk a cukkinit, sóval, borssal ízesítjük, és erős tűzön megpirítjuk.
Fűszerezzük, majd tovább pirítjuk - Végül hozzákeverjük a hasábokra vágott, bő olajban megsütött burgonyát és el is készült a serpenyős, szalonnás cukkini. (A recept képeken elősütött, mirelit burgonya látható, amit sütőben sütöttünk készre).
Kész a finom egytálétel! - A mártáshoz a fokhagymát megpucoljuk, átnyomjuk a fokhagymanyomón és a tejfölhöz keverjük, kevés sóval ízesíthetjük.
- A szalonnás cukkini mellé külön tálkában tálaljuk.
Fokhagymás tejföllel tálaljuk
Így tudod gyorsabban elkészíteni ezt a cukkinis receptet
Ha nem akarsz a hasábburgonya elkészítésével bajlódni, akkor számtalan változatát készen megvásárolhatod. Az a legpraktikusabb (szerintem), ami elkészíthető sütőben, külön zsiradék hozzáadása nélkül, vagy Acti Fry készülékben, minimális olaj felhasználásával.





