Rántott hús

A rántott hús recept minden háziasszonynak a kisujjában van, mégis azt gondolom, hogy a hagyományos elkészítését nem árt átvenni. Nézd meg a receptet és ezután csak tökéletes rántott húst készíts!

Hagyományos mód ebben az esetben az, amikor a rántott hús panír a szokásos liszt, tojás és zsemlemorzsa hármasból áll. Ez az úgynevezett Bécsi bunda, de természetesen van sok-sok rántott hús panír, melyekről a recept alatt bővebben olvashatsz.

A finom rántott hús készítése azon áll vagy bukik, hogy milyen alapanyagot használsz. A hús és a tojás legyen friss, a liszt átszitált, valamint a zsemlemorzsa házilag készüljön.

Rántott hús recept

Mivel bécsi bundát használunk, így az alap recepthez borjú húst javasolok, de készítheted sertés húsból is. Utóbbiból nálam a karaj a nyerő, de a sertéscomb is szóba jöhet.

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 szelet borjú felsál, vagy borjú borda,
  • két tojás
  • liszt,
  • zsemlemorzsa házilag készítve,
  • só.

Rántott hús készítése

Rántott hús panír Bécsi módra
Hagyományos panírozás: liszt, tojás, zsemlemorzsa
  • A húst alaposan mosd meg, tisztítsd meg a hártyáktól és kicsit klopfold ki, majd sózd meg mindkét oldalát és tedd félre. Ha nincs klopfolód, akkor a kés háta is megteszi – ezzel veregesd ki a húst, hogy a rostjai fellazuljanak. Én a klopfoló és a hús közé mindig teszek egy-két réteg műanyagot.
  • Vegyél elő négy mély tányért, egyikbe a zsemlemorzsát, másikba a lisztet, a harmadikba a tojást tedd. A negyedik tányérba majd a bepanírozott húsok kerülnek.
  • A tojásokat egy villával verd fel, ha a húst megsóztad, akkor a tojásba már ne tegyél sót.
  • A hús szeleteket mártsd be előbb a lisztbe, majd a tojásba végül a zsemlemorzsába. (Én ezt a kezemmel végzem, de akár egy villa segítségével is bundázhatsz.)
  • Tegyél fel egy lábasban olajat vagy zsírt és forrósítsd fel. (Ne sajnáld, a rántott hús bő olajban kisütve lesz finom). Ha a zsiradék nem elég forró, akkor főtt húsod lesz a végén, jól tele szívva magát olajjal.
  • Amikor forró az olaj, óvatosan engedd bele a panírozott szeleteket és süsd meg mindkét oldalát aranybarnára.
  • Én frissen kisütve, rizzsel tálaltam és csemegeuborkával kínáltam, de burgonyapürével, sült krumplival vagy zöldségkörettel is isteni! Káposztasalátával is nagyon finom. Ha nem szereted a savanyúságot, akkor neked aioli mártással lesz a rántott hús az igazi! A vasárnap nem is vasárnap rántott hús nélkül…

Természetesen nem csak a húst lehet kirántani, hanem a zöldségeket is. Ezen az oldalon korábban olvashattál már például rántott cukkini receptet is.

Rántott hús panír

A bécsi bundázást bemutattam a receptben. Én ezt nevezem hagyományos panírozásnak, idehaza a leggyakrabban így panírozunk. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk a húst sütés előtt.
Lássuk a többit!

Sajtos rántott hús panír

Ez a rántott hús panír morzsa nélkül készül, pontosabban a morzsa helyett reszelt sajtot használtam. Nézd meg a Sajtos bundában sült csirkemell receptemet, ott vannak a részletek!

Angolos panír

Az angol panír lényege, hogy a sütni kívánt ételt előbb olvasztott vajba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és kisütjük. Nincs tehát liszt és tojás a bundában.

Natúr panír

A natúr bundázáshoz csak lisztre van szükségünk, mivel az alapanyagot csak lisztbe forgatjuk, majd nagyon kevés, forró zsiradékban kisütjük.

Olaszos panír

Az olaszos bundázás lényege, hogy a rántott hús készítése során a hagyományos alapanyagokhoz parmezán sajtot kell adni. Van aki ezt a felvert tojásba keveri bele, van aki a zsemlemorzsába és így készíti el az olaszos rántotthúst.

Orly panír

Az orly panírhoz sörtésztát készítünk lisztből, tojásból és sörből. A lisztbe mártott húsokat mártjuk meg ebben a sörtésztában és így sütjük ki.

Párizsi panír

A zsemlemorzsa elmarad a párizsi bundázásnál, de nem helyettesítjük semmivel, mint a sajtos panír esetében. A hússzeleteket közvetlenül a sütés előtt csak lisztbe és a felvert tojásba mártjuk.

Tömlős sajtos bundázás

Tejszínes tömlős sajtos csirkemell csíkok
Ez a bunda nem olyan, mint a rántott hús panírja

Ezt a receptet már ismerheted az oldalról. Tejszínes tömlős sajt, tojás, liszt, tej és olaj kell a tömlős sajtos bundához. Nézd meg a Tejszínes tömlős sajtos csirkemell csíkok (Lenti fotón) receptemet!

Remélem sikerült ezzel a hagyományos recepttel kedvet csinálnom a rántott húshoz és kaptál pár hasznos tanácsot is. Ez az az étel, ami bármilyen nevezetes napon (karácsonykor, vagy húsvétkor is) jól mutat az asztalon. 

Ha a sütőben készített rántott hús izgat, akkor a linkre kattintva el tudod olvasni annak minden titkát!

Összefoglaló

Rántott hús recept hagyományos és különleges panírral

Rántott hús recept bécsi módra panírozva. Az alap recept mellett bemutatok néhány rántott hús panír fajtát is!

Típus: Főétel

Nemzeti konyha: Osztrák

Előkészítési idő: PT20M

Főzési idő: PT30M

Összes idő: PT50M

Hozzávalók:

  • borjú felsál
  • borjú borda
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • tojás

Recept útmutatások: A húst kiklopfolod, bepanírozod és kisütöd. Nagyjából ennyi a lényeg, de ennél a receptnél is a részletek a fontosak. Itt részletes leírást kapsz és pár tippet, ha már unod a hagyományos panírt.

Szerkesztő Értékelése:
4.7

Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

három × 4 =