Rántott hús

Rántott hús recept: rántott hús készítés hagyományosan
Rántott hús recept: hagyományos és különleges panír a receptben

A rántott hús recept minden háziasszonynak a kisujjában van, mégis azt gondolom, hogy a hagyományos elkészítését nem árt átvenni. Nézd meg a receptet és ezután csak tökéletes rántott húst készíts!

Hagyományos mód ebben az esetben az, amikor a rántott hús panír a szokásos liszt, tojás és zsemlemorzsa hármasból áll. Ez az úgynevezett Bécsi bunda, de természetesen van sok-sok rántott hús panír, melyekről a recept alatt bővebben olvashatsz.

A finom rántott hús készítése azon áll vagy bukik, hogy milyen alapanyagot használsz. A hús és a tojás legyen friss, a liszt átszitált, valamint a zsemlemorzsa házilag készüljön.

Rántott hús recept

Mivel bécsi bundát használunk, így az alap recepthez borjú húst javasolok, de készítheted sertés húsból is. Utóbbiból nálam a karaj a nyerő, de a sertéscomb is szóba jöhet.

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 szelet borjú felsál, vagy borjú borda,
  • két tojás
  • liszt,
  • zsemlemorzsa házilag készítve,
  • só.

Rántott hús készítése

Rántott hús panír Bécsi módra
Hagyományos panírozás: liszt, tojás, zsemlemorzsa
  • A húst alaposan mosd meg, tisztítsd meg a hártyáktól és kicsit klopfold ki, majd sózd meg mindkét oldalát és tedd félre. Ha nincs klopfolód, akkor a kés háta is megteszi – ezzel veregesd ki a húst, hogy a rostjai fellazuljanak.
  • Vegyél elő három mély tányért, egyikbe a zsemlemorzsát, másikba a lisztet, a harmadikba a tojást tedd.
  • A tojásokat egy villával verd fel, ha a húst megsóztad, akkor a tojásba már ne tegyél sót.
  • A hús szeleteket mártsd be előbb a lisztbe, majd a tojásba végül a zsemlemorzsába. (Én ezt a kezemmel végzem, de akár egy villa segítségével is bundázhatsz.)
  • Tegyél fel egy lábasban olajat vagy zsírt és forrósítsd fel. (Ne sajnáld, a rántott hús bő olajban kisütve lesz finom). Ha a zsiradék nem elég forró, akkor főtt húsod lesz a végén, jól tele szívva magát olajjal.
  • Amikor forró az olaj, óvatosan engedd bele a panírozott szeleteket és süsd meg mindkét oldalát aranybarnára.
  • Én frissen kisütve, rizzsel és csemegeuborkával tálaltam, de burgonyapürével, sült krumplival vagy zöldségkörettel is isteni! A vasárnap nem is vasárnap rántott hús nélkül…

Természetesen nem csak a húst lehet kirántani, hanem a zöldségeket is. Ezen az oldalon korábban olvashattál már például rántott cukkini receptet is.

Rántott hús panír

A bécsi bundázást bemutattam a receptben. Én ezt nevezem hagyományos panírozásnak, idehaza a leggyakrabban így panírozunk. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk a húst sütés előtt.
Lássuk a többit!

Sajtos rántott hús panír

Ez a rántott hús panír morzsa nélkül készül, pontosabban a morzsa helyett reszelt sajtot használtam. Nézd meg a Sajtos bundában sült csirkemell receptemet, ott vannak a részletek!

Angolos panír

Az angol panír lényege, hogy a sütni kívánt ételt előbb olvasztott vajba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk és kisütjük. Nincs tehát liszt és tojás a bundában.

Natúr panír

A natúr bundázáshoz csak lisztre van szükségünk, mivel az alapanyagot csak lisztbe forgatjuk, majd nagyon kevés, forró zsiradékban kisütjük.

Olaszos panír

Az olaszos bundázás lényege, hogy a rántott hús készítése során a hagyományos alapanyagokhoz parmezán sajtot kell adni. Van aki ezt a felvert tojásba keveri bele, van aki a zsemlemorzsába és így készíti el az olaszos rántotthúst.

Orly panír

Az orly panírhoz sörtésztát készítünk lisztből, tojásból és sörből. A lisztbe mártott húsokat mártjuk meg ebben a sörtésztában és így sütjük ki.

Párizsi panír

A zsemlemorzsa elmarad a párizsi bundázásnál, de nem helyettesítjük semmivel, mint a sajtos panír esetében. A hússzeleteket közvetlenül a sütés előtt csak lisztbe és a felvert tojásba mártjuk.

Tömlős sajtos bundázás

Ezt a receptet már ismerheted az oldalról. Tejszínes tömlős sajt, tojás, liszt, tej és olaj kell a tömlős sajtos bundához. Nézd meg a Tejszínes tömlős sajtos csirkemell csíkok (Lenti fotón) receptemet!

Tejszínes tömlős sajtos csirkemell csíkok
Ez a bunda nem olyan, mint a rántott hús panírja

Remélem sikerült ezzel a hagyományos recepttel kedvet csinálnom a rántott húshoz és kaptál pár hasznos tanácsot is. Ez az az étel, ami bármilyen nevezetes napon (karácsonykor, vagy húsvétkor is) jól mutat az asztalon.  Ha a tökéletes rántott hús készítése izgat, akkor a linkre kattintva el tudod olvasni annak minden titkát!

Ha tetszett a recept, kérlek oszd meg a közösségi oldaladon, had ismerjék meg a barátaid is!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Rántott hús készítés hagyományos és különleges panírral
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + egy =

Scroll to top