Rántott cukkini

Rántott cukkini: finom bundázott zöldség

Bundázzuk a zsenge cukkinit, majd a könnyű, nyári zöldséget hagyományos módon forró olajban kisütjük. Csupán sóval ízesítve is finom, de mi inkább az ételízesítőt használtuk: abban is van só és sok más finom fűszer, amitől ízesebb lesz a rántott cukkini.

Kitűnő feltét például kapormártáshoz, vagy sóskamártáshoz.

Aki szereti a bundázott zöldségeket, annak kihagyhatatlan lesz a rántott cukkini. Hagyományos módon bundázunk, azaz liszt, morzsa és tojás sorrendben tesszük fel a rétegeket a friss zöldségre. Ezen túl a rántott cukkini palacsintatésztában is elkészíthető, ekkor sűrű masszát készítünk a lisztből, tojásból és a tejből, majd belemártva a cukkinit a forró olajban kisütjük.

De jöjjön a hagyományos recept!

Nézd meg a részletes leírást és a recepthez készített képeket, majd próbáld meg elkészíteni! Egyszerű és nagyjából 30 perc alatt kész lesz.

Rántott cukkini recept

Annak, aki nem szeret bő olajban sütni, a recept alján adunk egy tippet arra, hogyan kell a rántott cukkinit sütőben elkészíteni. Lássuk a receptet!

Hozzávalók

  • 1 közepes cukkini,
  • ételízesítő (vagy só) ízlés szerint,
  • 10 dkg finomliszt,
  • 1 db tojás,
  • 10 dkg zsemlemorzsa,
  • olaj a sütéshez.

Így készül a cukkini rántva

  1. A cukkinit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, a végeit levágjuk, majd félbe vágjuk, a közepén lévő magos részt kivesszük és felszeleteljük. (Ha ragaszkodsz a kör formához, akkor ne vágd ketté a cukkinit, hanem hámozás után karikázd fel, a közepét pedig egy éles késsel, vagy pogácsaszaggatóval vájd ki!)
  2. Újra mossuk, hagyjuk megszáradni, majd ételízesítővel megszórjuk.

    Meghintjük ételízesítővel
    Meghintjük ételízesítővel
  3. Bundázzuk, azaz lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába forgatjuk. (Ha a palacsintatésztával bundázod a cukkinit, akkor a három fázis egyre csökken, azaz csak a tésztába kell megmártani.)
    Bundázás: liszttel kezdjük
    Lisztbe forgatjuk
    Bundázás: felvert tojásban is meghempergetjük
    Tojásban is meghempergetjük

    Bundázás: morzsában megforgatjuk
    Morzsában megforgatjuk
  4. Forró bő olajban kisütjük, majd konyhai törlőpapírra kiszedjük, a felesleges olajat leitatjuk róla.

    Rántott cukkini sütés serpenyőben
    Forró olajban sütjük
  5. Melegen, házi majonézzel, vagy aioli mártással, főtt burgonyával tálaljuk, vagy készíthetünk hozzá valamilyen mártogatóst. (Mártogatóst készíthetsz 2 dl tejföl, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, petrezselyem zöld felhasználásával. Összekevered az alapanyagokat, sózod, borsozod és már kész is!)

Rántott cukkini sütőben sütve

Aki attól fél, hogy a bő olajban sütött cukkini sok kalóriát tartalmaz, megpróbálhatja a rántott cukkinit sütőben elkészíteni. Ehhez egy tepsit kell csak sütőpapírral kibélelni, majd a sütőpapírt vékonyan olajjal bekenni. Erre rakosgatjuk a bundázott cukkini szeleteket, melyeket meglocsolunk (spriccelünk) olajjal. Előmelegített sütőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Használhatsz olíva olajat a sütéshez, azzal még finomabb a sütőben sütött rántott cukkini!

Természetesen a zöldségek közül nem csak a cukkini finom rántva. Kipróbálhatod a rántott patisszont, vagy a rántott padlizsánt is!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Rántott cukkini recept: serpenyőben és tepsiben készítve!
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 − egy =

Scroll to top