Bundázzuk a zsenge cukkinit, majd a könnyű, nyári zöldséget hagyományos módon forró olajban kisütjük. Csupán sóval ízesítve is finom, de mi inkább az ételízesítőt használtuk: abban is van só és sok más finom fűszer, amitől ízesebb lesz a rántott cukkini.
Először megnézheted hogyan készül a rántott cukkini olajban sütve, majd – mivel a rántott cukkini sütőben is elkészíthető – a tepsiben készülő változatot is elmondjuk.
Kitűnő feltét például kapormártáshoz, vagy sóskamártáshoz.
Aki szereti a bundázott zöldségeket, annak kihagyhatatlan lesz a rántott cukkini. Hagyományos módon bundázunk, azaz liszt, morzsa és tojás sorrendben tesszük fel a rétegeket a friss zöldségre. Ezen túl a rántott cukkini palacsintatésztában is elkészíthető, ekkor sűrű masszát készítünk a lisztből, tojásból és a tejből, majd belemártva a cukkinit a forró olajban kisütjük.
De jöjjön a hagyományos recept!
Nézd meg a részletes leírást és a recepthez készített képeket, majd próbáld meg elkészíteni! Egyszerű és nagyjából 30 perc alatt kész lesz.
Rántott cukkini olajban sütve
Annak, aki nem szeret bő olajban sütni, a recept alján adunk egy tippet arra, hogyan kell a rántott cukkinit sütőben elkészíteni. Lássuk a receptet!
Hozzávalók
- 1 közepes cukkini,
- ételízesítő (vagy só) ízlés szerint,
- 10 dkg finomliszt,
- 1 db tojás,
- 10 dkg zsemlemorzsa,
- olaj a sütéshez.
Így készül a cukkini rántva
- A cukkinit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, a végeit levágjuk, majd félbe vágjuk, a közepén lévő magos részt kivesszük és felszeleteljük. (Ha ragaszkodsz a kör formához, akkor ne vágd ketté a cukkinit, hanem hámozás után karikázd fel, a közepét pedig egy éles késsel, vagy pogácsaszaggatóval vájd ki!)
- Újra mossuk, hagyjuk megszáradni, majd ételízesítővel megszórjuk.
- Bundázzuk, azaz lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába forgatjuk. (Ha a palacsintatésztával bundázod a cukkinit, akkor a három fázis egyre csökken, azaz csak a tésztába kell megmártani.)
- Forró bő olajban kisütjük, majd konyhai törlőpapírra kiszedjük, a felesleges olajat leitatjuk róla.
- Melegen, házi majonézzel, vagy aioli mártással, főtt burgonyával tálaljuk, vagy készíthetünk hozzá valamilyen mártogatóst. (Mártogatóst készíthetsz 2 dl tejföl, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, petrezselyem zöld felhasználásával. Összekevered az alapanyagokat, sózod, borsozod és már kész is!)
Rántott cukkini sütőben sütve
Aki attól fél, hogy a bő olajban sütött cukkini sok kalóriát tartalmaz, megpróbálhatja a rántott cukkinit sütőben elkészíteni. Ehhez egy tepsit kell csak sütőpapírral kibélelni, majd a sütőpapírt vékonyan olajjal bekenni. Erre rakosgatjuk a bundázott cukkini szeleteket, melyeket meglocsolunk (spriccelünk) olajjal. Előmelegített sütőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Használhatsz olíva olajat a sütéshez, azzal még finomabb a sütőben sütött rántott cukkini!
Természetesen a zöldségek közül nem csak a cukkini finom rántva. Kipróbálhatod a rántott patisszont, vagy a rántott padlizsánt is!
Összefoglalás
Rántott cukkini olajban és sütőben
Így kell elkészíteni: rántott cukkini olajban és sütőben. Nézd meg a részletes leírást és a recepthez készített képeket!
Típus: Főétel
Nemzeti konyha: Magyar
Előkészítési idő: PT10M
Főzési idő: PT20M
Összes idő: PT30M
Hozzávalók:
- cukkini
- ételízesítő
- liszt
- olaj
- tojás
- morzsa
Recept útmutatások: Kétféleképpen készíthetjük el a recept alapján a rántott cukkinit: olajban sütve, illetve tepsiben, sütőben. Részletesen elolvashatod a receptben.
4.23