A rakott kelbimbó recept három fő összetevőből áll, a kelbimbó mellett sertéspörkölttel és főtt rizzsel készül, így röviden átvesszük ezeknek az ételeknek az elkészítését is. Természetesen ha van maradék valamelyik összetevőből, az felhasználható a finom rakott étel elkészítéséhez.
Szeretjük, ha valami egyszerűen és gyorsan elkészül, ezért a rizst mikrohullámú sütőben fogjuk elkészíteni. Korábban összefoglaltuk már, hogyan könnyítheti meg az életünket a konyhában a mikro.
A receptbe igyekeztünk szemléletes képeket elhelyezni, így a részletes leírással együtt már elegendő segítséget kapsz a rakott kelbimbó (sertéspörkölt, rizs) elkészítéséhez.
Rakott kelbimbó hozzávalók
- 75 dkg kelbimbó
- 1 mokkás kanál őrölt kömény
- 15 dkg rizs (1,5 dl-es bögre)
- 2 d tejföl
- 70 dkg sertéscomb
- 1 nagyobb vöröshagyma
- só
- bors
- olaj.
A rakott kelbimbó elkészítése
- A rizst bögrével kimérjük egy hőálló tálba, a mikrohullámú sütőben 2-3 evőkanál olaj hozzáadásával 2 perc alatt 750 Watton megpirítjuk.
- Kivesszük, felöntjük dupla bögre (3 dl) vízzel és megszórjuk 2-3 mokkáskanálnyi sóval.
- Visszatesszük kétszer 6 percre és 750 W-on főzzük, félidőben megkeverjük.
- Ezután visszavesszük a teljesítményt 450 W-ra, kétszer 6 percre (közben keverjük) visszatesszük és kész.
- Nekiláthatunk közben a pörkölt elkészítésének: a hagymát apróra vágjuk, két-három evőkanál olajon megdinszteljük.
- Pirospaprikával megszórjuk és azonnal beletesszük az apró kockára vágott húst. 2 mokkáskanál sóval és 1 mokkáskanál borssal fűszerezzük, kevergetés mellett majdnem készre főzzük.
- A kelbimbót megtisztítjuk, bő vízben kis sóval, egy mokkáskanál őrölt köménnyel roppanósra főzzük.
- Lecsepegtetjük, egy nagyobb jénai tálat margarinnal kikenünk, beletesszük a kelbimbó felét, rátesszük az összes rizst, a pörköltet keskeny szaftjával, majd befedjük a maradék kelbimbóval. Ha a pörkölt alatt sok a zsiradék, természetesen ne öntsük az egészet az ételhez, nem az a cél, hogy tocsogjon a zsírban a rakott ételünk!
- A tetejét megkenjük a tejföllel, 180 Cº-on kb.: 30 perc alatt készre sütjük.
- Friss kenyérrel, tejföllel kínáljuk.
Ha a sertéspörköltet körettel akarjuk kínálni, vagy elfogyasztani, akkor a részletesebb, a sertéspörkölt hagyományos receptje alapján készítsük el!
A húsvéti, vagy karácsonyi maradékok ne vesszenek kárba! Ehhez a recepthez kiváló az ünnepekről maradt pörkölt és rizs.