Rakott kelbimbó recept

A rakott kelbimbó recept három fő összetevőből áll, a kelbimbó mellett sertéspörkölttel és főtt rizzsel készül, így röviden átvesszük ezeknek az ételeknek az elkészítését is. Természetesen ha van maradék valamelyik összetevőből, az felhasználható a finom rakott étel elkészítéséhez.

Szeretjük, ha valami egyszerűen és gyorsan elkészül, ezért a rizst mikrohullámú sütőben fogjuk elkészíteni. Korábban összefoglaltuk már, hogyan könnyítheti meg az életünket a konyhában a mikro.

A receptbe igyekeztünk szemléletes képeket elhelyezni, így a részletes leírással együtt már elegendő segítséget kapsz a rakott kelbimbó (sertéspörkölt, rizs) elkészítéséhez.

Rakott kelbimbó hozzávalók

  • 75 dkg kelbimbó
  • 1 mokkás kanál őrölt kömény
  • 15 dkg rizs (1,5 dl-es  bögre)
  • 2 d tejföl
  • 70 dkg sertéscomb
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • bors
  • olaj.

A rakott kelbimbó elkészítése

  1. A rizst bögrével kimérjük egy hőálló tálba, a mikrohullámú sütőben 2-3 evőkanál olaj hozzáadásával 2 perc alatt 750 Watton megpirítjuk.

    Rakott kelbimbó recept: mikróban készítettük a rizst
    Mikróban készítettük a rizst
  2. Kivesszük, felöntjük dupla bögre (3 dl)  vízzel és megszórjuk 2-3 mokkáskanálnyi sóval.
  3. Visszatesszük kétszer 6 percre és 750 W-on főzzük, félidőben megkeverjük.
  4. Ezután visszavesszük a teljesítményt 450 W-ra, kétszer 6 percre (közben keverjük) visszatesszük és kész.
  5. Nekiláthatunk közben a pörkölt elkészítésének: a hagymát apróra vágjuk, két-három evőkanál olajon megdinszteljük.
  6. Pirospaprikával megszórjuk és azonnal beletesszük az apró kockára vágott húst. 2 mokkáskanál sóval és 1 mokkáskanál borssal fűszerezzük, kevergetés mellett majdnem készre főzzük.

    Rakott kelbimbó recept: készül a pörkölt
    Készül a pörkölt
  7. A kelbimbót megtisztítjuk, bő vízben kis sóval, egy mokkáskanál őrölt köménnyel roppanósra főzzük.

    Rakott kelbimbó recept: lecsepegtetjük a megfőtt kelbimbót
    Lecsepegtetjük a megfőtt kelbimbót
  8. Lecsepegtetjük, egy nagyobb jénai tálat margarinnal kikenünk, beletesszük a kelbimbó felét, rátesszük az összes rizst, a pörköltet keskeny szaftjával, majd  befedjük a maradék kelbimbóval. Ha a pörkölt alatt sok a zsiradék, természetesen ne öntsük az egészet az ételhez, nem az a cél, hogy tocsogjon a zsírban a rakott ételünk!
  9. A tetejét megkenjük a tejföllel, 180 Cº-on kb.: 30 perc alatt készre sütjük.
  10. Friss kenyérrel, tejföllel kínáljuk.

Ha a sertéspörköltet körettel akarjuk kínálni, vagy elfogyasztani, akkor a részletesebb, a sertéspörkölt hagyományos receptje alapján készítsük el!

A húsvéti, vagy karácsonyi maradékok ne vesszenek kárba! Ehhez a recepthez kiváló az ünnepekről maradt pörkölt és rizs.

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

20 − tizenhat =