Négy természetes édesítőszer, melyek elfeledtetik veled a cukrot

A természetes édesítőszerek megfelelő alternatívái lehetnek a fehércukor fogyasztásának, mi mindjárt négyfélét is ajánlunk olvasóinknak. Mivel a mesterséges édesítők is népszerűek – különösen a diétázók körében – a cikk végén ezekről is írunk.

Juharszirup

A juharszirupot még mindig ugyanúgy állítják elő, mint évtizedekkel ezelőtt: a juharfákból forró nedvességgel nyerik ki. A szirupot ezután szárítják, porítják és juharszirup formájában értékesítik. A juharszirup tartalmaz bizonyos vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat, de az egyes adagokban ezek a mennyiségek igen elenyészők. Például egy evőkanál a napi kálcium, kálium és vas igényeknek körülbelül az 1% -át adja. A magnézium kollagént termel és elősegíti a bőr és a csont egészségét.

Amikor szirupot választunk, érdemes megfontolni a színt.

Általában a főszezonban előállított szirup világosabb; míg a szezon végén termelt szirup, sötétebb. A sötét szirupok ásványi és antioxidáns szintjei magasabbak lehetnek. Ráadásul a sötétebb szirupok a legerősebb juhar ízűek, ami segíthet abban, hogy kevesebbet használjunk belőle. Valójában ez egy újabb lehetőség a fehércukor kiváltására, hiszen egy receptben, ha a fehércukor helyett juharszirupot használunk, akkor elég a fehércukor mennyiségének a háromnegyedét beletenni fehérszirupból. Ha 4 evőkanál fehércukrot ír elő egy recept, akkor elég 3 evőkanál juharszirupot használni.

Méz

Méz - akár cukor helyett isA mézet az istenek nektárának nevezték, és évszázadokon át helyileg alkalmazták sebek gyógyítására és fertőzések leküzdésére. Számos egyéb egészségügyi előnye is van a fogyasztásának. Ez a természetes édesítőszer bizonyítottan kis mennyiségű tápanyagot, antioxidánsokat és antibakteriális, vírusellenes és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz.

Az Illinois Egyetem tanulmánya szerint 14 különböző virágforrásból származó mézminták alapján megállapítható, hogy a hajdina virágokból származó méz 20-szoros antioxidáns adagot tartalmaz, mint például a zsálya. Egy másik kutatás szerint, amelyet a kaliforniai egyetemen végeztek, a méz napi fogyasztása növelte a vérben lévő antioxidáns szinteket. A Memphis Egyetem tanulmánya szerint a mézet fogyasztó sportolók hosszabb ideig tartósabb vércukorszintet és inzulinszintet érhetnek el.

Recepteknél általában egy evőkanál cukor helyett egy kávéskanál mézet szükséges használni. Egy teáskanál méz körülbelül 20 kalóriát és 5 és 6 gramm cukrot tartalmaz.

Kókuszcukor, pálmacukor

A kókuszdió-cukrot kókuszpálmák bimbóiból nyerik. Egy teáskanál kókuszcukor körülbelül 15 kalóriát és 4 gramm cukrot tartalmaz. A kókuszcukor kis mennyiségben tartalmaz tápanyagokat, mint például a tiamint, vasat, réz-, cink-, kálium-, foszfor-, magnézium-, kalcium- és antioxidánsokat. Ez az édesítőszer inzulint is tartalmaz, egy természetben előforduló, emészthetetlen szénhidrátot, amely prebiotikumként vagy “táplálékként” szolgál a bélbaktériumok számára. A kókuszpálma-cukor környezetbarát. A növekvő kókuszfák minimális mennyiségű vizet igényelnek (különösen a cukornád termeléséhez képest), és a fák kettő vagy négy évtizedig is termelnek nedveket. A kókuszcukor konzisztenciája és íze hasonló a barna cukorhoz, ezért sokan helyettesítik a recepteknél ezzel a barnacukrot.

Melasz

A melasz egy sötét szirup, amely a cukornád feldolgozás mellékterméke. Másképpen értelmezve, a cukor kristályosodása után megmaradt folyadék. Az édesítőszer megőrzi a cukornádban természetes módon megtalálható tápanyagokat, beleértve a káliumot, a magnéziumot, a B6-vitamint, a réz-, a szelént és a mangánt. Egy teáskanál körülbelül 15 kalóriát és 4 gramm cukrot tartalmaz. A vas és kalcium értéke is jelentős, ráadásul a Virginia Tech kutatásai szerint magasabb antioxidáns szintet mutat, mint bármely más édesítőszer. A használatát azonban szűkítheti, hogy gazdag és elég intenzív az íze. Általában teához, kávéhoz és mézeskalács készítéshez használhatjuk, de a sütőtök tortákat is ízesíthetjük vele.

Mesterségesen előállított édesítőszerek

A mesterséges édesítőszerek laboratóriumi cukrok, amelyeket testünk nem bont le. Mivel a kémiai vegyületet nem lehet megemészteni, így kalóriát sem biztosít, így állíthatják a gyártók, hogy zéró kalóriát tartalmaz.

Ettől azonban nem lesz egészséges a fogyasztása.

Tudósok mára már megállapították, hogy ezek a mesterséges cukrok nem jelentenek sokkal nagyobb segítséget a súlygyarapodások, a cukorbetegségek és a szívbetegségek leküzdésére. Ezenkívül a tudományos kutatások szerint az édesítőszerekben megtalálható aszpartám és a szacharin – a két leggyakoribb mesterséges édesítőszer – fogyasztásával összefüggésben a rák kockázatának növekedése várható. Mivel nem tartalmaznak kalóriát és tápanyagtól teljesen mentesek, ezért tulajdonképpen elégedetlenséget és sürgető evési kényszert okoznak, azaz sokkal nagyobb étvágyunk lesz tőle, mint a hagyományos cukor elfogyasztása után.

–PZ–

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 10 =

Scroll to top