Négy természetes édesítőszer, melyek elfeledtetik veled a cukrot

A természetes édesítőszerek megfelelő alternatívái lehetnek a fehércukor fogyasztásának, mi mindjárt négyfélét is ajánlunk olvasóinknak. Mivel a mesterséges édesítők is népszerűek – különösen a diétázók körében – a cikk végén ezekről is írunk.

Juharszirup


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


A juharszirupot még mindig ugyanúgy állítják elő, mint évtizedekkel ezelőtt: a juharfákból forró nedvességgel nyerik ki. A szirupot ezután szárítják, porítják és juharszirup formájában értékesítik. A juharszirup tartalmaz bizonyos vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat, de az egyes adagokban ezek a mennyiségek igen elenyészők. Például egy evőkanál a napi kálcium, kálium és vas igényeknek körülbelül az 1% -át adja. A magnézium kollagént termel és elősegíti a bőr és a csont egészségét.

Amikor szirupot választunk, érdemes megfontolni a színt.

Általában a főszezonban előállított szirup világosabb; míg a szezon végén termelt szirup, sötétebb. A sötét szirupok ásványi és antioxidáns szintjei magasabbak lehetnek. Ráadásul a sötétebb szirupok a legerősebb juhar ízűek, ami segíthet abban, hogy kevesebbet használjunk belőle. Valójában ez egy újabb lehetőség a fehércukor kiváltására, hiszen egy receptben, ha a fehércukor helyett juharszirupot használunk, akkor elég a fehércukor mennyiségének a háromnegyedét beletenni fehérszirupból. Ha 4 evőkanál fehércukrot ír elő egy recept, akkor elég 3 evőkanál juharszirupot használni.

Méz

A mézet az istenek nektárának nevezték, és évszázadokon át helyileg alkalmazták sebek gyógyítására és fertőzések leküzdésére. Számos egyéb egészségügyi előnye is van a fogyasztásának. Ez a természetes édesítőszer bizonyítottan kis mennyiségű tápanyagot, antioxidánsokat és antibakteriális, vírusellenes és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz.

Az Illinois Egyetem tanulmánya szerint 14 különböző virágforrásból származó mézminták alapján megállapítható, hogy a hajdina virágokból származó méz 20-szoros antioxidáns adagot tartalmaz, mint például a zsálya. Egy másik kutatás szerint, amelyet a kaliforniai egyetemen végeztek, a méz napi fogyasztása növelte a vérben lévő antioxidáns szinteket. A Memphis Egyetem tanulmánya szerint a mézet fogyasztó sportolók hosszabb ideig tartósabb vércukorszintet és inzulinszintet érhetnek el.

Recepteknél általában egy evőkanál cukor helyett egy kávéskanál mézet szükséges használni. Egy teáskanál méz körülbelül 20 kalóriát és 5 és 6 gramm cukrot tartalmaz.

Kókuszcukor, pálmacukor

A kókuszdió-cukrot kókuszpálmák bimbóiból nyerik. Egy teáskanál kókuszcukor körülbelül 15 kalóriát és 4 gramm cukrot tartalmaz. A kókuszcukor kis mennyiségben tartalmaz tápanyagokat, mint például a tiamint, vasat, réz-, cink-, kálium-, foszfor-, magnézium-, kalcium- és antioxidánsokat. Ez az édesítőszer inzulint is tartalmaz, egy természetben előforduló, emészthetetlen szénhidrátot, amely prebiotikumként vagy „táplálékként” szolgál a bélbaktériumok számára. A kókuszpálma-cukor környezetbarát. A növekvő kókuszfák minimális mennyiségű vizet igényelnek (különösen a cukornád termeléséhez képest), és a fák kettő vagy négy évtizedig is termelnek nedveket. A kókuszcukor konzisztenciája és íze hasonló a barna cukorhoz, ezért sokan helyettesítik a recepteknél ezzel a barnacukrot.

Melasz

A melasz egy sötét szirup, amely a cukornád feldolgozás mellékterméke. Másképpen értelmezve, a cukor kristályosodása után megmaradt folyadék. Az édesítőszer megőrzi a cukornádban természetes módon megtalálható tápanyagokat, beleértve a káliumot, a magnéziumot, a B6-vitamint, a réz-, a szelént és a mangánt. Egy teáskanál körülbelül 15 kalóriát és 4 gramm cukrot tartalmaz. A vas és kalcium értéke is jelentős, ráadásul a Virginia Tech kutatásai szerint magasabb antioxidáns szintet mutat, mint bármely más édesítőszer. A használatát azonban szűkítheti, hogy gazdag és elég intenzív az íze. Általában teához, kávéhoz és mézeskalács készítéshez használhatjuk, de a sütőtök tortákat is ízesíthetjük vele.

Mesterségesen előállított édesítőszerek

A mesterséges édesítőszerek laboratóriumi cukrok, amelyeket testünk nem bont le. Mivel a kémiai vegyületet nem lehet megemészteni, így kalóriát sem biztosít, így állíthatják a gyártók, hogy zéró kalóriát tartalmaz.

Ettől azonban nem lesz egészséges a fogyasztása.

Tudósok mára már megállapították, hogy ezek a mesterséges cukrok nem jelentenek sokkal nagyobb segítséget a súlygyarapodások, a cukorbetegségek és a szívbetegségek leküzdésére. Ezenkívül a tudományos kutatások szerint az édesítőszerekben megtalálható aszpartám és a szacharin – a két leggyakoribb mesterséges édesítőszer – fogyasztásával összefüggésben a rák kockázatának növekedése várható. Mivel nem tartalmaznak kalóriát és tápanyagtól teljesen mentesek, ezért tulajdonképpen elégedetlenséget és sürgető evési kényszert okoznak, azaz sokkal nagyobb étvágyunk lesz tőle, mint a hagyományos cukor elfogyasztása után.

–PZ–

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

6 + öt =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház