Tea fogyasztás a világban és Magyarországon

Tea fogyasztás idehaza és a nagyvilágbanManapság a világon egyre többen fogyasztanak teát, még azok is, akik eddig a kávét kedvelték. A tea mára már a második legnépszerűbb ital a víz után. A tea sok kutató szerint Kínából származik, ahol gyógyászatra használták már a 3. században. A portugál kereskedők 1300 évvel később kezdtek el vele kereskedni és értékesítették a világ számos pontján. Így jutott el a világ minden országába ez a finom ital. A legnépszerűbb teagyártók ma Argentína, az Iráni Iszlám Köztársaság, Japán, Vietnam, Indonézia, Törökország, Srí Lanka, Kenya, India és Kína. Az egy főre jutó teafogyasztás alapján az alábbiakban felsoroltuk a világ tetejét képező országokat.

Mi a helyzet a nagyvilágban?

Kazahsztánban a kazahok (10. helyezettek) különös figyelmet fordítanak a teára, és a vendégeiket is teával fogadják. A tea olyan erős kulturális töltetű, hogy mára már naponta 6-7 alkalommal is fogyasztják. Az emberek reggelire, ebédre és vacsorára is teát fogyasztanak az ételek mellé. Jellemzően tejjel és citrommal, cukorral fogyasztják.

Quatarban (9.) a házigazdák helyi szokás szerint kínálják a teát. Egyedülálló módon készítik el a teát, hiszen a tealeveleket főzik meg és azt tejjel ízesítik. Az így elkészített ital neve Karak. Az ország teljes területén, számtalan helyen lógnak az üzletekben a tealevelek, amelyeket nagyon nagy mennyiségben értékesítenek.

A világ 8. legnagyobb teafogyasztó országa Kuwait, amely igen közel fekszik Quatarhoz. A két országban teljesen hasonlóak a teafogyasztási szokások és hagyományok. Kuwaitban a fekete tea a legkedveltebb, amelyet a háziasszonyok édességgel kínálnak. A teát itt soha nem szabad visszautasítani, hiszen az a legnagyobb sértésnek számít.

Az Egyesült Arab Emirátusokban (7.) a tea fogyasztás évről évre jelentősebb. A tea itt is a kultúra része, de mára már hatalmas márkaépítés is zajlik az országban. A csúcsminőségű teaszalonok száma is évről évre növekszik, és ezek biztosan befolyásolják az elkövetkezendő évek teafogyasztását is.

A Seychelle-szigetek a világ 6. legnagyobb tea fogyasztója, hiszen itt nagyon nagy mennyiségben termelik a teát. Legelterjedtebb teájuk a vaníliás és a citromos tea, valamint az Island tea.

Az angolok csak ötödikek

A ranglista 5. helyezettje az Egyesült Királyság, ahol nagyon híres a teafogyasztás. A teát tulajdonképpen a britek teafogyasztási szokásai tették olyan népszerűvé a világ számos pontján. A britek évente több mint 6 kg teát fogyasztanak. A tea készítésnek itt hosszú története van, hiszen már a 18. században a felsőosztály kedvenc itala volt. A reggeli és a délutáni teát is tejjel, valamint cukorral szolgálják fel, néha citrommal is kínálják.

A negyedik legmagasabb teafogyasztó ország Mauritánia, egy nyugat-afrikai nemzet. Itt a kultúra része a teafogyasztás, ünnepi eseménynek számít. Az emberek három különböző csésze teát szolgálnak fel, a keserűtől kezdve egészen az édesig. Ebben az országban az világon a legnagyobb a zöld tea fogyasztás.

Írország, az északi Atlanti-óceán közepén helyezkedik el. Az itt lakóknak egy csésze forró, gőzölgő tea szükséges ahhoz, hogy túléljék a szürke és ködös teleket. A legkedveltebb italuk a fekete tea. Naponta átlagban 4 csésze teát fogyaszt el minden ír. A világ második legmagasabb fogyasztója a listán Marokkó. A lakosok többféle tea készítési technikát alkalmaznak. A zöld és a menta teákat kedvelik. A teát mindig magasról öntik a pohárba, hogy hab képződjön a tetején. Ilyen apró trükkökkel a teafogyasztás egy szórakoztató gyakorlat mindenki számára.

A listán, az első helyen Törökország szerepel, ahol évről évre emelkedik a teafogyasztás, így szinte lehetetlen tőlük elvenni az első helyezést. Évente a lakosság mintegy 16,6 font teát fogyaszt, ezzel messze túlszárnyalják a többi ország lakosonkénti teafogyasztását. Nagyon érdekes, hiszen Törökországba a kultúra részeként a tea csak a 20. században tört be. Ennek az oka az, hogy a kávé ára emelkedni kezdett így inkább a tea importálásába kezdtek. Sokkal olcsóbb alternatíva, mint a kávé. A lakosok gyönyörű üvegcsészékben kínálják a teát, hogy a színe is látszódjon a finom meleg italnak.

Mi a helyzet Magyarországon?

A 19. század elején a kereskedők egyre népszerűbbé tették a teákat Magyarországon. Fekete, barna és még zöld teák is kínáltak a magyar lakosságnak. Az 1800-as években a kínai tea volt a legnépszerűbb, a ceyloni és az indiai nem annyira. Az angol típusú teaházak és a cukrászdák is kínálták a finom teákat. A ceyloni fekete tea csak a 20. század második felében lett népszerű, hiszen az elkészítése nem olyan egyszerű.

A gyümölcsteák is egyre nagyobb teret kapnak hazánkban, de nem árt tudni, hogy ezek valójában nem is teák.

Az összetevők között aszalt gyümölcsök találhatók. A forrázási idő egyáltalán nem releváns, mindenki annyi ideig forrázza, ameddig szeretné. Itthon a cukrozott és a citromos tea a legnépszerűbb főleg a téli időszakban, illetve hurutos, náthás betegségek esetén. Télen – a forralt bor mellett – a karácsonyi vásárok egyik kedvelt itala.

A tea koffein tartalma

Egy csésze tea ugyanannyi koffeint is tartalmazhat, mint egy csésze kávé, ám a két élvezeti szer teljesen másképpen hat az emberi szervezetre. A kávénak sokkal izgatóbb a hatása. A kávéból a hideg víz is nagyon magas koffein tartalmat tud előcsalogatni, míg a teából sokkal kevesebbet. A koffein a teában a csersavhoz kötődik, azaz csersavas koffein található benne. Maga a vegyület is igen nehezen oldható fel vízben. A gyerekkorunkból is jól ismert fekete tea valamint az utóbbi időben egyre népszerűbb zöld tea azonos növényből készülnek és mindkettő tartalmaz koffeint. A különbség a tea előállításában van. A zöld teánál a tea enzimjeit inaktiválják, míg a fekete teánál nem. A koffeintartalmuk széles határok között mozog, hiszen ez függ a teacserje fajtájától, a tealevél életkorától, elkészítéstől is.

–PZ–

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + kilenc =

Scroll to top