Tea fogyasztás a világban és Magyarországon

Manapság a világon egyre többen fogyasztanak teát, még azok is, akik eddig a kávét kedvelték. A tea mára már a második legnépszerűbb ital a víz után. A tea sok kutató szerint Kínából származik, ahol gyógyászatra használták már a 3. században. A portugál kereskedők 1300 évvel később kezdtek el vele kereskedni és értékesítették a világ számos pontján. Így jutott el a világ minden országába ez a finom ital. A legnépszerűbb teagyártók ma Argentína, az Iráni Iszlám Köztársaság, Japán, Vietnam, Indonézia, Törökország, Srí Lanka, Kenya, India és Kína. Az egy főre jutó teafogyasztás alapján az alábbiakban felsoroltuk a világ tetejét képező országokat.

Mi a helyzet a nagyvilágban?


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Kazahsztánban a kazahok (10. helyezettek) különös figyelmet fordítanak a teára, és a vendégeiket is teával fogadják. A tea olyan erős kulturális töltetű, hogy mára már naponta 6-7 alkalommal is fogyasztják. Az emberek reggelire, ebédre és vacsorára is teát fogyasztanak az ételek mellé. Jellemzően tejjel és citrommal, cukorral fogyasztják.

Quatarban (9.) a házigazdák helyi szokás szerint kínálják a teát. Egyedülálló módon készítik el a teát, hiszen a tealeveleket főzik meg és azt tejjel ízesítik. Az így elkészített ital neve Karak. Az ország teljes területén, számtalan helyen lógnak az üzletekben a tealevelek, amelyeket nagyon nagy mennyiségben értékesítenek.

A világ 8. legnagyobb teafogyasztó országa Kuwait, amely igen közel fekszik Quatarhoz. A két országban teljesen hasonlóak a teafogyasztási szokások és hagyományok. Kuwaitban a fekete tea a legkedveltebb, amelyet a háziasszonyok édességgel kínálnak. A teát itt soha nem szabad visszautasítani, hiszen az a legnagyobb sértésnek számít.

Az Egyesült Arab Emirátusokban (7.) a tea fogyasztás évről évre jelentősebb. A tea itt is a kultúra része, de mára már hatalmas márkaépítés is zajlik az országban. A csúcsminőségű teaszalonok száma is évről évre növekszik, és ezek biztosan befolyásolják az elkövetkezendő évek teafogyasztását is.

A Seychelle-szigetek a világ 6. legnagyobb tea fogyasztója, hiszen itt nagyon nagy mennyiségben termelik a teát. Legelterjedtebb teájuk a vaníliás és a citromos tea, valamint az Island tea.

Az angolok csak ötödikek

A ranglista 5. helyezettje az Egyesült Királyság, ahol nagyon híres a teafogyasztás. A teát tulajdonképpen a britek teafogyasztási szokásai tették olyan népszerűvé a világ számos pontján. A britek évente több mint 6 kg teát fogyasztanak. A tea készítésnek itt hosszú története van, hiszen már a 18. században a felsőosztály kedvenc itala volt. A reggeli és a délutáni teát is tejjel, valamint cukorral szolgálják fel, néha citrommal is kínálják.

A negyedik legmagasabb teafogyasztó ország Mauritánia, egy nyugat-afrikai nemzet. Itt a kultúra része a teafogyasztás, ünnepi eseménynek számít. Az emberek három különböző csésze teát szolgálnak fel, a keserűtől kezdve egészen az édesig. Ebben az országban az világon a legnagyobb a zöld tea fogyasztás.

Írország, az északi Atlanti-óceán közepén helyezkedik el. Az itt lakóknak egy csésze forró, gőzölgő tea szükséges ahhoz, hogy túléljék a szürke és ködös teleket. A legkedveltebb italuk a fekete tea. Naponta átlagban 4 csésze teát fogyaszt el minden ír. A világ második legmagasabb fogyasztója a listán Marokkó. A lakosok többféle tea készítési technikát alkalmaznak. A zöld és a menta teákat kedvelik. A teát mindig magasról öntik a pohárba, hogy hab képződjön a tetején. Ilyen apró trükkökkel a teafogyasztás egy szórakoztató gyakorlat mindenki számára.

A listán, az első helyen Törökország szerepel, ahol évről évre emelkedik a teafogyasztás, így szinte lehetetlen tőlük elvenni az első helyezést. Évente a lakosság mintegy 16,6 font teát fogyaszt, ezzel messze túlszárnyalják a többi ország lakosonkénti teafogyasztását. Nagyon érdekes, hiszen Törökországba a kultúra részeként a tea csak a 20. században tört be. Ennek az oka az, hogy a kávé ára emelkedni kezdett így inkább a tea importálásába kezdtek. Sokkal olcsóbb alternatíva, mint a kávé. A lakosok gyönyörű üvegcsészékben kínálják a teát, hogy a színe is látszódjon a finom meleg italnak.

Mi a helyzet Magyarországon?

A 19. század elején a kereskedők egyre népszerűbbé tették a teákat Magyarországon. Fekete, barna és még zöld teák is kínáltak a magyar lakosságnak. Az 1800-as években a kínai tea volt a legnépszerűbb, a ceyloni és az indiai nem annyira. Az angol típusú teaházak és a cukrászdák is kínálták a finom teákat. A ceyloni fekete tea csak a 20. század második felében lett népszerű, hiszen az elkészítése nem olyan egyszerű.

A gyümölcsteák is egyre nagyobb teret kapnak hazánkban, de nem árt tudni, hogy ezek valójában nem is teák.

Az összetevők között aszalt gyümölcsök találhatók. A forrázási idő egyáltalán nem releváns, mindenki annyi ideig forrázza, ameddig szeretné. Itthon a cukrozott és a citromos tea a legnépszerűbb főleg a téli időszakban, illetve hurutos, náthás betegségek esetén. Télen – a forralt bor mellett – a karácsonyi vásárok egyik kedvelt itala.

A tea koffein tartalma

Egy csésze tea ugyanannyi koffeint is tartalmazhat, mint egy csésze kávé, ám a két élvezeti szer teljesen másképpen hat az emberi szervezetre. A kávénak sokkal izgatóbb a hatása. A kávéból a hideg víz is nagyon magas koffein tartalmat tud előcsalogatni, míg a teából sokkal kevesebbet. A koffein a teában a csersavhoz kötődik, azaz csersavas koffein található benne. Maga a vegyület is igen nehezen oldható fel vízben. A gyerekkorunkból is jól ismert fekete tea valamint az utóbbi időben egyre népszerűbb zöld tea azonos növényből készülnek és mindkettő tartalmaz koffeint. A különbség a tea előállításában van. A zöld teánál a tea enzimjeit inaktiválják, míg a fekete teánál nem. A koffeintartalmuk széles határok között mozog, hiszen ez függ a teacserje fajtájától, a tealevél életkorától, elkészítéstől is.

–PZ–

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

hat + 11 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház