Vissza a gyökerekhez: a szezonális étkezés hasznosabb, mint gondolnád!

Vissza a gyökerekhez: a szezonális étkezés hasznosabb, mint gondolnád!Az egészséges étkezés fontosságáról sokat hallunk, de vajon tudjuk-e pontosan, mit jelent? Mire van szüksége a szervezetünknek az optimális működéshez? Egészségünk megőrzéséhez egész évben nélkülözhetetlen, hogy elegendő szénhidráthoz, fehérjéhez, zsírokhoz, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jussunk, és megfelelő mennyiségben fogyasszunk élelmi rostokat és különféle flavonoidokat. És hogy milyen forrásból érdemes mindezt fedezni?

A szezonális étkezés kielégíti a szervezetünk igényeit

Összhangban a természettel

A természet kiváló iránytű immunrendszerünk igényeinek felfedezéséhez, hiszen az emberiség történetének nagy részében tökéletesen alkalmazkodtunk a föld kínálta táplálékokhoz.

Ha ügyelünk a változatosságra, és nem vagyunk restek felfedezni az őszi kincsek sokszínű ízeit, izgalmas és ízletes menüsort vonultathatunk fel nap mint nap. Ráadásul minél közelebbről érkezik az élelmiszerünk, annál valószínűbb, hogy éretten és frissen szüretelték, illetve annál jobban megőrzi vitamintartalmát is.

Érdemes tudni, hogy számos divatos superfoodnak létezik hazánkban termő “megfelelője”! Vagyis, ha például avokádó helyett zöldborsó, goji bogyó helyett csipkebogyó, vagy datolya helyett aszalt szilva kerül a tányérunkra, nem csak ugyanazt a vitamin és ásványianyag tartalmat kapjuk, de a pénztárcánkat is kíméljük.

Megfelelő tartósítással a nyári ízeket is visszaidézhetjük!

De mi a helyzet a késő őszi vagy a téli időszakkal? Mit tudunk ilyenkor szezonálisan elérni? Szerencsére sok gyümölcsünk és zöldségünk sötét, hűvös helyen sokáig eláll, de fagyasztással a nyári ízekről sem kell lemondanunk!

Tegyük félre “ínségesebb” időkre a kedvenc gyümölcseinket, tartósítsuk lekvárként és kompótként! Mindenképpen jobban járunk velük, mintha a zölden szüretelt, és sok ezer kilométer utazás után mesterséges gázokkal érlelt banánt szemeljük ki vitaminraktáraink feltöltésére.

Mit együnk ősszel?

Alma: Az alma igazi jolly joker gyümölcsünk, hiszen egész évben jól tárolható. Kiváló A-, B1-, B2-, B6- vitaminforrás, továbbá tartalmaz vasat, kalciumot, magnéziumot és folsavat is.

Szilva: Tökéletes A-, B- és C-vitaminforrás, és kiemelkedő a kálium-, magnézium-, kálcium- és foszfortartalma is.

Szőlő: Mivel ősszel szüretelik, könnyen találhatunk friss, lédús szőlőfürtöket. Főleg B3-, B6-, és E-vitamin tartalmáért szeretjük.

Körte: C- és K-vitaminban gazdag őszi gyümölcsünk, ráadásul az almához hasonlóan szintén sokáig tárolható.

Dió: Egyik legértékesebb hazai olajos magvunk gazdag kálium-, foszfor-, cink- és rézforrás, de ezek mellett nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat is.

Káposzta: Tudtad, hogy a savanyúkáposztának jóval magasabb a C-vitamintartalma, mint az őszi-téli szezonban közkedvelt déligyümölcsöknek?

Sütőtök: Magas C-vitamin tartalma mellett káliumtartalma is említésre méltó, ami segít a szervezet méregtelenítésében.

Cékla: A cékla magas rosttartalma és alacsony szénhidráttartalma miatt népszerű élelmiszerünk, B- és C-vitaminban is gazdag, valamint ásványianyag-tartalma is jelentős.

Édesburgonya: Az édesburgonya amellett, hogy gazdag B-vitaminokban, elsőrangú fehérjeforrás is!

Nincs időd főzni? Jöhet az ebéd menü rendelés!

Csábítanak a színesebbnél színesebb őszi fogások, nem tudsz betelni az ismerőseid ínycsiklandó ételfotóival, de a te asztalodra sosem kerülnek ilyen csodák? Teljesen normális, hogy valakinek nem férnek bele a rohanós hétköznapjaiba a frissen sült almáspiték és a sütőtökös rizottók, sőt, az sem szégyen, ha szívesebben töltenénk az időnket a finom falatok fogyasztásával, mint az elkészítésükkel.

Ilyenkor lehet segítségünkre az étel kiszállítás! A kaja rendelés Budapest lakosai között teljesen mindennapos megoldás, de az étel házhozszállítás Budapest mellett minden nagyobb településen elérhető! Könnyedén találhatunk egészséges és szezonális menüket – a munka oroszlánrészének kihagyásával.

Egy kis extra segítség nem árthat!

Bizonyos vitaminokat szinte lehetetlen az őszi-téli időszakban pusztán táplálkozás útján biztosítani a szervezetünk számára. Ilyenkor nyújtanak hathatós segítséget az étrendkiegészítők. Legalább C-és D-vitamint érdemes szedni a hűvös és sötét hónapokban, hogy elkerüljük a szokásos vírusos és bakteriális megbetegedéseket.

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × 3 =

Scroll to top

Az oldal cookiekat (sütiket) használ! Részletek

A hatályos jogszabályok alapján kötelező tájékoztatni a látogatókat, hogy a weboldal ún. cookie-kat használ és tárol a számítógépén. Ha ezt nem szeretné, akkor a böngészője megfelelő beállításait használva tiltsa le a cookie-k tárolását, vagy zárja be a weboldalt. Mik azok a cookie-k? Hogyan tudja tiltani a tárolásukat? Hogyan kezelem a személyes adatokat? Mindenre választ ad a részletes adatvédelmi és cookie tájékoztatóm.

Close