Befőzés okosan, hogy ne romoljon meg a befőtt

Ha a befőzés során segítségünkre van egy gyakorlott nagymama, egy ügyes rokon, vagy a hagyományos tartósítási eljárásokban jártas ismerős, akkor megy minden szépen, mint a karikacsapás. Viszont annál, aki abszolút kezdő, gyakran előfordul, hogy egy idő után felpúposodik a befőttes üveg teteje, elszíneződik a savanyúság, vagy megpenészedik a lekvár. Ilyenkor az esetek többségében kárba vész a munkánk, azaz dobhajuk ki a befőttet, mert fogyasztásra alkalmatlanná vált. Mit kellett volna másképp csinálnunk ahhoz, hogy ne romoljon meg a befőtt?
Befőzési tippek: ne romoljon meg a befőtt!
Itt a nyár, melynek pótolhatatlan ízeit egész évben szeretnénk élvezni, ezért megpróbáljuk gyümölcseinket, zöldségeinket házilag tartósítani. Tehetjük a fagyasztóba is kedvenceinket, ám annak befogadóképessége véges, így térjünk át a régi jó befőzés receptekre, vigyük magunkkal a télbe kedvenc ízeinket hagyományos eljárásokkal.

Befőzés, tartósítás tippek

Kifogástalan tisztaság


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Először is a nyersanyagra kell odafigyelnünk. Legyen jó minőségű és tiszta. Utóbbi csak rajtunk áll!

Apropó tisztaság! Kell-e mondani, hogy a befőzéshez teljesen tiszta körülményeket kell biztosítani? A felhasznált eszközök, edények legyenek elmosva, szükség esetén fertőtlenítve. A befőttes üvegekkel és kupakokkal ugyan ez a helyzet!

Hőkezelés után

A forró főzet betöltésekor először csak kis mennyiséget merjünk a befőttes üvegekbe, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön. Ezt rázogatással igazítsuk el, hogy ne maradjanak légbuborékok a masszában, amelyek késöbb ahhoz vezethetnek, hogy hamar megromlik a befőtt.

Légmentes lezárás

A házi tartósítás egyik legfontosabb mozzanata az üvegek légmentes lezárása. Ennél a mozzanatnál a tavalyi kupakokkal tudjuk a legnagyobb hibát elkövetni! Ha az előző évben az üvegre tekert kupakot csak késsel tudtuk lefeszegetni, az idén biztosan nem fog légmentes zárást biztosítani. Elferdült, deformálódott, megsérült. Ha a befőtt levegőt kap, hamar megromlik! Azaz ne sajnáljunk beruházni évenként új kupakokra!

A befőtteket nem érdemes azon a teraszon tárolni, amelyet reggeltől estig süt a nap. A legmegfelelőbb hely a tárolásra a hűvös, szellős, száraz éléskamra.

Mi legyen azzal a befőttel amit felbontottunk, de nem fogyasztottunk el teljesen?

Egyrészt olyan méretű üveget válasszunk a befőzéshez, hogy ez minél kevesebbszer forduljon elő, azaz a család egy-két alkalommal el tudja fogyasztani a kedvencét! Másrészt sokszor elkerülhetetlen, hogy maradjon valamennyi a befőttes üvegben, akkor azt megbontás után a hűtőszekrénybe tároljuk!

Az egyes tartósítási eljárások esetén még lehetnek olyan aranyszabályok, melyeket feltétlenül be kell tartani a siker érdekében. Ám ha a fenti ötleteinket megfogadják, nagy lépést tettek afelé, hogy ne romoljon meg a befőtt!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

14 + 3 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház