Befőzés okosan, hogy ne romoljon meg a befőtt

Ha a befőzés során segítségünkre van egy gyakorlott nagymama, egy ügyes rokon, vagy a hagyományos tartósítási eljárásokban jártas ismerős, akkor megy minden szépen, mint a karikacsapás. Viszont annál, aki abszolút kezdő, gyakran előfordul, hogy egy idő után felpúposodik a befőttes üveg teteje, elszíneződik a savanyúság, vagy megpenészedik a lekvár. Ilyenkor az esetek többségében kárba vész a munkánk, azaz dobhajuk ki a befőttet, mert fogyasztásra alkalmatlanná vált. Mit kellett volna másképp csinálnunk ahhoz, hogy ne romoljon meg a befőtt?
Befőzési tippek: ne romoljon meg a befőtt!
Itt a nyár, melynek pótolhatatlan ízeit egész évben szeretnénk élvezni, ezért megpróbáljuk gyümölcseinket, zöldségeinket házilag tartósítani. Tehetjük a fagyasztóba is kedvenceinket, ám annak befogadóképessége véges, így térjünk át a régi jó befőzés receptekre, vigyük magunkkal a télbe kedvenc ízeinket hagyományos eljárásokkal.

Befőzés, tartósítás tippek

Kifogástalan tisztaság

Először is a nyersanyagra kell odafigyelnünk. Legyen jó minőségű és tiszta. Utóbbi csak rajtunk áll!

Apropó tisztaság! Kell-e mondani, hogy a befőzéshez teljesen tiszta körülményeket kell biztosítani? A felhasznált eszközök, edények legyenek elmosva, szükség esetén fertőtlenítve. A befőttes üvegekkel és kupakokkal ugyan ez a helyzet!

Hőkezelés után

A forró főzet betöltésekor először csak kis mennyiséget merjünk a befőttes üvegekbe, hogy a hőmérséklet kiegyenlítődjön. Ezt rázogatással igazítsuk el, hogy ne maradjanak légbuborékok a masszában, amelyek késöbb ahhoz vezethetnek, hogy hamar megromlik a befőtt.

Légmentes lezárás

A házi tartósítás egyik legfontosabb mozzanata az üvegek légmentes lezárása. Ennél a mozzanatnál a tavalyi kupakokkal tudjuk a legnagyobb hibát elkövetni! Ha az előző évben az üvegre tekert kupakot csak késsel tudtuk lefeszegetni, az idén biztosan nem fog légmentes zárást biztosítani. Elferdült, deformálódott, megsérült. Ha a befőtt levegőt kap, hamar megromlik! Azaz ne sajnáljunk beruházni évenként új kupakokra!

A befőtteket nem érdemes azon a teraszon tárolni, amelyet reggeltől estig süt a nap. A legmegfelelőbb hely a tárolásra a hűvös, szellős, száraz éléskamra.

Mi legyen azzal a befőttel amit felbontottunk, de nem fogyasztottunk el teljesen?

Egyrészt olyan méretű üveget válasszunk a befőzéshez, hogy ez minél kevesebbszer forduljon elő, azaz a család egy-két alkalommal el tudja fogyasztani a kedvencét! Másrészt sokszor elkerülhetetlen, hogy maradjon valamennyi a befőttes üvegben, akkor azt megbontás után a hűtőszekrénybe tároljuk!

Az egyes tartósítási eljárások esetén még lehetnek olyan aranyszabályok, melyeket feltétlenül be kell tartani a siker érdekében. Ám ha a fenti ötleteinket megfogadják, nagy lépést tettek afelé, hogy ne romoljon meg a befőtt!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + 18 =

Scroll to top