Most végre megtudod, honnan kapta a nevét egy-egy híres étel!

Több étel is olyan elnevezést kapott, ami arra utal, hogy kitalálója, vagy egy híresség az elnevezés alapja. Az ízek és a tálalás szempontjából szinte lényegtelen hogy hívják az ételt, azonban mégis furdalt a kíváncsiság, honnan kapta a nevét egy-egy híres étel.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Ennek jártunk utána:

Különleges ételnevek és névadójuk

Károlyi saláta

A Károlyi salátával kapcsolatban mind a mai napig nem tisztázott, hogy a Károlyi család mely tagjának nevéhez fűződik ez a különleges recept. Gundel Károly: Kis magyar szakácskönyvében lévő recept szerint kifliburgonya, paradicsom, zöldpaprika, fehér bab, saláta, kemény tojás, kovászos uborka szükséges hozzá.

Az alapanyagokat majonézzel keverik össze, amelyet petrezselyem zölddel és cayenne-borssal is ízesítenek. Ma már több változatban is elkészítik, legtöbbször az eredeti recepthez tejfölt is adnak.

Újházi leves

Ma már leginkább Újházy-tyúkhúslevesként ismerjük, de eredeti nevében a tyúk nem szerepel. Az Újházi levest Újházi Endréről nevezték el és az eredeti receptben tyúk egyáltalán nem szerepelt.

Az eredeti leves kakasból készült…

Jókai-bableves

Jókai Mór nevét viseli sokak kedvenc levese, amely egyben híres írónk egyik kedvelt étele volt. Felesége Laborfalvy Róza nagyszerű háziasszony volt, így ezt a bablevest is neki köszönhetjük.

Régi feljegyzések szerint azonban nagy költőnknek édesanyja bablevese ízlett a legjobban. Az eredeti Jókai bablevesben nagy valószínűséggel sok zöldség, füstölt csülök, füstölt kolbász, tejföl, hagyma és csipetke volt.

Dobos torta

Mára már hungarikum, amelyet Dobos C. József nevéhez kapcsolhatunk. Szakács és csemegekereskedő volt és soha nem volt saját cukrászdája. Dobos dédapja még Rákóczi Ferenc udvarában volt szakácsmester, így maga Dobos C. József egy szakácsdinasztia leszármazottja. 1878-ban Kecskeméten nyitott kereskedést, ahol a saját maga által elkészített ételeket értékesítette, többek között a Dobos tortát is.

A tortát még az 1885-ben megrendezett országos kiállításra készítette el. Erzsébet királyné és Ferenc József nagy kedvence volt a Dobos torta. Nagyon sokan megpróbálták lemásolni a tortát, ám nem nagyon jártak sikerrel. Dobos az eredeti receptet végül 1906-ban átadta az ipartestületnek.

A híres Gerbeaud szelet

Most végre megtudod, honnan kapta a nevét egy-egy híres étel!: Zserbó szelet
Zserbó szelet

Gerbeaud Emil cukrász művét, egy karamellvázát először az 1885-ös kiállításon mutattak be. A híres cukrász Kugler Erik hívására érkezett hazánkba. Rövid idő alatt óriási hírnévre tett szert, hiszen nem sokan tudták utánozni a különleges művészi munkákat.

1884 után a mai Vörösmarty téren nyitotta meg cukrász üzletét, amelyet nagyon szép művészi festményekkel díszített és márványasztalokkal rendezett be.

Neki köszönhetjük a konyakos meggyet, a csokoládédrazsét, a Gerbeaud szeletet és a macskanyelvet is. Ha elkészítenéd a finom sütit, itt a zserbó szelet recept!

Kossuth kifli

Még 1840-ben Pozsonyból indult el hódító útjára a Kossuth kifli, amelyet Kossuth Lajosról neveztek el. A Vasforrás étterem volt Kossuth kedvenc helye és ennek tulajdonosa Palugyai Jakab készített Kossuth Lajosnak. Abban az időben minden országgyűlési képviselőnek ez volt a kedvenc helye.

Az eredeti Kossuth kifli hozzávalói: 200 g margarin, 350 g liszt, 60 g porcukor, 3 db tojássárgája, 1 db citrom, 1 csg sütőpor. A töltelékhez 250 g procukor, 200 g dió és 3 db tojásfehérje szükséges.

Császármorzsa

A császármorzsa (smarni, fenti fotónkon) Erzsébet magyar királyné nevéhez köthető, akinek udvari szakácsa készítette el a császármorzsát. Sokak azonban úgy tartják, hogy Ferenc József találta ki a császármorzsát.

Csicsvara vagy Cicvara néven is ismert Szegeden és annak környékén. Palacsintaszerű tészta az alapja, amelyet zsíron pirítanak meg, miközben összetörik. Magyarországon liszt helyett sokszor búzadarát használnak az elkészítéséhez.

Sacher torta

A Sacher tortát Franz Sacher bécsi cukrász mesterről nevezték el, aki 1832-ben készített el Metternich hercegnek. A finom csokoládétorta csokoládépiskótából készül és sárgabaracklekvárral kenik meg belül. A tetejére és az oldalára is csokoládé bevonat kerül.

Az osztrák gasztronómiának ma is az egyik legkedveltebb süteménye. Franz Sacher a torta elkészítésekor csupán 16 éves volt, de már akkor nagy jövőt jósoltak neki. Ausztriában ma két nagy forgalmazó értékesíti a Sacher tortákat, a Demel Kávéház és a Cafe Sacher. Ausztriában december ötödike a Sacher nap.

Fedák-torta

A Fedák-torta Fedák Sáriról kapta a nevét, aki énekesnő és primadonna volt a 20. század első felében. A színésznő nem csak enni szeretett, hanem sütni is, így neki köszönhetjük ezt a finom tortát. Fedák Sári Beregszászban született, így ott a város tortája is lett a finom sütemény. A gesztenyés tejszínes finomság sokak kedvence.

–PZ–

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

tizenkilenc + 19 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház