Miként tároljuk a hűtőben az ételeket?

Az élelmiszereknek meg van a helyük a hűtőszekrényekben, csak a szabályokat kevesen ismerik. Az egészségünk érdekében érdemes a következő tárolási tanácsokat betartani. Mindig érdemes azzal tisztában lenni, hogy milyen hőmérsékleten kell tárolni a különböző ételeket.

Legyen rend a hűtőben!

A legalsó polcra kerüljenek a húsok, a halak és a belsőségek, amelyeket 1-2 napon keresztül szeretnénk tárolni, hiszen itt 0-5 fok körüli a hőmérséklet. A középső polcoknál már csak 4-5 fok a hőmérséklet, ide kerülhetnek a felvágottak, a tejtermékek. A felső polcon van a helye a kész és főtt ételeknek valamint a süteményeknek, hiszen itt 8 fok körüli a hőmérséklet. Az alsó fiókokban a zöldségeket és a gyümölcsöket érdemes tárolni, hiszen itt 2 és 8 fok közötti a hőmérséklet. A doboz aljára és a tetejére is érdemes papírt törlőkendőt helyezni, hiszen az fel fogja szívni a felesleges nedvességet, ezáltal nem tud elrohadni vagy bepenészedni a zöldség és a gyümölcs. Tojás a hűtőszekrény ajtaján - élelmiszerek a hűtőben

Gasztro könyvajánló

Figyeljünk oda, hogy ha átnedvesedik a papír, akkor cseréljük ki vagy egyszerűen vegyük ki. A hűtő ajtajába kerülhet még a tojás, amely körülbelül 30 napig tárolható így. Ide jöhetnek a különféle italok, az élesztő és a tubusos élelmiszerek, szószok stb. A hűtőszekrény ajtajában általában 10 fok körüli a hőmérséklet, amely ideális a gyógyszereknek is.

Mi kerül a fagyasztó részbe?

A fagyasztóba kerüljenek be a mirelit ételek, amelyek vagy lefagyasztott készételek, vagy mirelit termékek. Ide tehetjük még a lefagyasztott kenyeret, a péksüteményeket. Nyaranta sok családnál ide kerül be a fagylalt. Természetesen a húst és a halat is itt helyezzük el illetve a belsőségeket is, ha esetleg többet vásároltunk. Akik nyaranta zöldséget és gyümölcsöt is szeretnének eltenni, azoknak javasolt, hogy egy külön fagyasztóba tegyék mindezt, hiszen nincsen elég hely a hűtőszekrényekben.Ugye mindenki emlékszik, hogyan kerülhető el, hogy megbetegedjünk a mirelittől?

Az élelmiszerek behelyezésénél figyeljünk oda, hogy azok ne érjenek hozzá a hűtőszekrény falához és soha ne tegyünk be még meleg ételt. Ha meleg étel kerül a hűtőbe, akkor párásodik és nő az energiafogyasztása is. Minden készételt csak lefedve tegyünk be, hiszen a szagok átterjedhetnek más élelmiszerekre is. Érdemes minden héten átnézni a hűtő tartalmát, és amiről szaglás után úgy gondoljuk, hogy megromlott, azt azonnal dobjuk is ki. Főleg a joghurtoknál és a tejtermékeknél, gyerek pudingoknál figyeljük meg a lejárati dátumokat és mindig úgy helyezzük el a hűtőben, hogy elől legyenek azok, amelyeknek hamarabb lejár a szavatossága. Kívülről haladjunk befelé fogyasztásnál és vegyük figyelembe a maradék ételek tárolásának szabályait is! Jegesedés esetén minden esetben takarítsuk ki a hűtőt és olvasszuk is le.

Érdemes Szilveszter után egy nagytakarítást csinálni, amikor már minden megmaradt ételt elfogyasztottunk…

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három + 13 =

Scroll to top