Miként tároljuk a hűtőben az ételeket?

Az élelmiszereknek meg van a helyük a hűtőszekrényekben, csak a szabályokat kevesen ismerik. Az egészségünk érdekében érdemes a következő tárolási tanácsokat betartani. Mindig érdemes azzal tisztában lenni, hogy milyen hőmérsékleten kell tárolni a különböző ételeket.

Legyen rend a hűtőben!


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


A legalsó polcra kerüljenek a húsok, a halak és a belsőségek, amelyeket 1-2 napon keresztül szeretnénk tárolni, hiszen itt 0-5 fok körüli a hőmérséklet.

A középső polcoknál már csak 4-5 fok a hőmérséklet, ide kerülhetnek a felvágottak, a tejtermékek.

A felső polcon van a helye a kész és főtt ételeknek valamint a süteményeknek, hiszen itt 8 fok körüli a hőmérséklet.

Az alsó fiókokban a zöldségeket és a gyümölcsöket érdemes tárolni, hiszen itt 2 és 8 fok közötti a hőmérséklet. A doboz aljára és a tetejére is érdemes papírt törlőkendőt helyezni, hiszen az fel fogja szívni a felesleges nedvességet, ezáltal nem tud elrohadni vagy bepenészedni a zöldség és a gyümölcs.

Figyeljünk oda, hogy ha átnedvesedik a papír, akkor cseréljük ki vagy egyszerűen vegyük ki. A hűtő ajtajába kerülhet még a tojás, amely körülbelül 30 napig tárolható így. Ide jöhetnek a különféle italok, az élesztő és a tubusos élelmiszerek, szószok stb. A hűtőszekrény ajtajában általában 10 fok körüli a hőmérséklet, amely ideális a gyógyszereknek is.

Mi kerül a fagyasztó részbe?

A fagyasztóba kerüljenek be a mirelit ételek, amelyek vagy lefagyasztott készételek, vagy mirelit termékek. Ide tehetjük még a lefagyasztott kenyeret, a péksüteményeket. Nyaranta sok családnál ide kerül be a fagylalt. Természetesen a húst és a halat is itt helyezzük el illetve a belsőségeket is, ha esetleg többet vásároltunk.

Akik nyaranta zöldséget és gyümölcsöt is szeretnének eltenni, azoknak javasolt, hogy egy külön fagyasztóba tegyék mindezt, hiszen nincsen elég hely a hűtőszekrényekben.Ugye mindenki emlékszik, hogyan kerülhető el, hogy megbetegedjünk a mirelittől?

Az élelmiszerek behelyezésénél figyeljünk oda, hogy azok ne érjenek hozzá a hűtőszekrény falához és soha ne tegyünk be még meleg ételt. Ha meleg étel kerül a hűtőbe, akkor párásodik és nő az energiafogyasztása is. Minden készételt csak lefedve tegyünk be, hiszen a szagok átterjedhetnek más élelmiszerekre is. Érdemes minden héten átnézni a hűtő tartalmát, és amiről szaglás után úgy gondoljuk, hogy megromlott, azt azonnal dobjuk is ki. Főleg a joghurtoknál és a tejtermékeknél, gyerek pudingoknál figyeljük meg a lejárati dátumokat és mindig úgy helyezzük el a hűtőben, hogy elől legyenek azok, amelyeknek hamarabb lejár a szavatossága. Kívülről haladjunk befelé fogyasztásnál és vegyük figyelembe a maradék ételek tárolásának szabályait is! Jegesedés esetén minden esetben takarítsuk ki a hűtőt és olvasszuk is le.

Érdemes Szilveszter után egy nagytakarítást csinálni, amikor már minden megmaradt ételt elfogyasztottunk…

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

2 × 4 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház