Quantcast

Maradék ételek tárolása, újra hasznosítása

Nagyon óvatosan kell bánni a megmaradt ételekkel, ha nem szeretnénk gyomorrontást kapni. Karácsony, vagy húsvét környékén a nagy családi lakomák már mindenhol megtalálhatók, hiszen az ünnep szinte csak az evésről szól.

Sokkal többet főzünk és természetesen többfélét is, hiszen sokak számára az ünnepi étkezés a legfontosabb.

A hűtő és a hideg kamra is megtelik ilyenkor étellel, amelyet már az ünnepek előtt elkezdünk készíteni. Sokan már eleve úgy főznek, hogy a maradék még kitartson az ünnepek alatt és ne kelljen újra beállni a konyhába főzőcskézni. Ahhoz, hogy az ünnepi felesleget együk napokon keresztül nem árt tudni, hogy mely ételekkel tehetjük ezt meg anélkül, hogy gyomorrontást kapnánk.

Erre figyeljünk a maradék ételek tálalásakor, elfogyasztásakor

Az ételmaradékokat minden esetben körültekintően kell fogyasztani. Nézzünk körül, hogy mi az ami megmaradt az ünnepi ételből, mit kaptunk esetleg a rokonoktól, barátoktól és mi maradt meg a süteményekből. Át kell nézni, hogy melyik mennyire romlékony.

Nem igényel hűtést a pogácsa, a bejgli és ezek ige sokáig fogyaszthatók. Itt csak arra kell figyelni, hogy ne száradjanak ki, de ehhez elég, ha alufóliába csomagoljuk.

TopMark webáruház

Hát a tortával mi legyen?…

Az ünnepekre általában mindenki rengeteg kenyeret, zsemlét vesz, hiszen sokan tartunk attól, hogy az üzletek zárva lesznek, vagy elfogy a kenyér, mire odaérünk. A megmaradt száraz pékáruból például zsemlemorzsát lehet készíteni. A zsemlemorzsát fel lehet később használni panírozáshoz, vagy sültekhez töltelékként is, esetleg fasírthoz. De van pár fortély, amivel eltartható a kenyér hosszabb ideig is!

A zsemléből pedig isteni töltött zsemle készíthető, a többi maradék felhasználásával! A részletes receptet megnézheted a linkre kattintva.

A húsvétkor megmaradt hímes tojásból és füstölt sonkából isteni töltött krumpli készíthető.

A készételek, a hűtést igénylő ételek a legveszélyesebbek, hiszen ezeket 2-3 napnál tovább nem lehet még hűtőszekrényben sem tárolni. A töltött káposztát, a paradicsomos ételeket, a savanyított ételeket sokkal tovább el lehet tartani.

A halból készült ételek sok helyen szerepelnek az ünnepi menüben. Ezek viszont nagyon romlandók. A halételeket mindig frissen kell elfogyasztani, több napra nem szabad betenni a hűtőszekrénybe. Ha túl sok megmarad belőle, akkor inkább fagyasszuk le, még a halászlevet is.

Hogyan kerüljük el a gyomorrontást maradék ételek elfogyasztásakor?

Halászlé
Nálunk még nem romlott meg halászlé – elfogyott!

A halászlé később bármikor kivehető és kiolvasztás után újra lehet melegíteni. A nyers tojással és a majonézzel készült ételek, azaz a hidegtálak nagyon veszélyesek, így ezeket még lefagyasztani sem ajánlott. Akkor kell elfogyasztani, amikor az asztalra kerül, esetleg még másnap.

Azokat az ételeket, amelyeknek a szaga vagy a színe megváltozik még véletlenül se együk meg. Azokat az ételeket, amelyeket 2-3 napig lehet tárolni, mindig alaposan forraljuk fel, mielőtt újra fogyasztanánk.

Ha salátát készítünk a maradék sültből, akkor mindig forraljuk át előtte a húst, hiszen hőkezelni kell. A mikrobák a szobahőmérsékleten tárolt ételekben elszaporodnak, így azoknak a fogyasztása különösen veszélyes. A készételeket csak úgy szabad tárolni, hogy lefedjük azokat, hogy a mikrobák ne szaporodjanak el. 75 Celsius foknál a mikrobák elpusztulnak, ezért fontos, hogy minden ételt átforrósítsunk, amikor újra felhasználjuk.

Mikrohullámú sütőben nem érdemes a melegítéseket elvégezni, hiszen az pontszerűen melegít, azaz maradhatnak az ételben olyan részek, amelyeket nem sikerül átmelegíteni. Itt természetesen a lehetséges mikrobák is megmaradnak, ezáltal megbetegedéseket okozhatnak.

Ha mégis a mikrohullámú sütő mellett döntünk, akkor jól melegítsük át az ételt, és ha végeztünk a melegítéssel, akkor még hagyjuk bent egy kicsit a mikróban az ételt, hogy biztosan mindenhol jól átmelegedjen. Olvastad már, hogy mire lehet a melegítésen kívül használni a mikrót?

Ételmaradékot a betegeknek és a kisgyerekeknek soha ne adjunk! Minden embernek más az ellenálló képessége a baktériumokkal szemben. Az idősek, a betegek és a gyerekek gyomra sokkal érzékenyebb. Az egészséges emberek többsége a maradékoktól nem betegszik meg, de ők igen. Kár lenne az ünnepet a kórházban tölteni…

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

6 + tizenöt =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház