Maradék ételek tárolása, újra hasznosítása

Nagyon óvatosan kell bánni a megmaradt ételekkel, ha nem szeretnénk gyomorrontást kapni. Karácsony, vagy húsvét környékén a nagy családi lakomák már mindenhol megtalálhatók, hiszen az ünnep szinte csak az evésről szól.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Sokkal többet főzünk és természetesen többfélét is, hiszen sokak számára az ünnepi étkezés a legfontosabb.

A hűtő és a hideg kamra is megtelik ilyenkor étellel, amelyet már az ünnepek előtt elkezdünk készíteni. Sokan már eleve úgy főznek, hogy a maradék még kitartson az ünnepek alatt és ne kelljen újra beállni a konyhába főzőcskézni. Ahhoz, hogy az ünnepi felesleget együk napokon keresztül nem árt tudni, hogy mely ételekkel tehetjük ezt meg anélkül, hogy gyomorrontást kapnánk.

Erre figyeljünk a maradék ételek tálalásakor, elfogyasztásakor

Az ételmaradékokat minden esetben körültekintően kell fogyasztani. Nézzünk körül, hogy mi az ami megmaradt az ünnepi ételből, mit kaptunk esetleg a rokonoktól, barátoktól és mi maradt meg a süteményekből. Át kell nézni, hogy melyik mennyire romlékony.

Nem igényel hűtést a pogácsa, a bejgli és ezek ige sokáig fogyaszthatók. Itt csak arra kell figyelni, hogy ne száradjanak ki, de ehhez elég, ha alufóliába csomagoljuk.

Hát a tortával mi legyen?…

Az ünnepekre általában mindenki rengeteg kenyeret, zsemlét vesz, hiszen sokan tartunk attól, hogy az üzletek zárva lesznek, vagy elfogy a kenyér, mire odaérünk. A megmaradt száraz pékáruból például zsemlemorzsát lehet készíteni. A zsemlemorzsát fel lehet később használni panírozáshoz, vagy sültekhez töltelékként is, esetleg fasírthoz. De van pár fortély, amivel eltartható a kenyér hosszabb ideig is!

A zsemléből pedig isteni töltött zsemle készíthető, a többi maradék felhasználásával! A részletes receptet megnézheted a linkre kattintva.

A húsvétkor megmaradt hímes tojásból és füstölt sonkából isteni töltött krumpli készíthető.

A készételek, a hűtést igénylő ételek a legveszélyesebbek, hiszen ezeket 2-3 napnál tovább nem lehet még hűtőszekrényben sem tárolni. A töltött káposztát, a paradicsomos ételeket, a savanyított ételeket sokkal tovább el lehet tartani.

A halból készült ételek sok helyen szerepelnek az ünnepi menüben. Ezek viszont nagyon romlandók. A halételeket mindig frissen kell elfogyasztani, több napra nem szabad betenni a hűtőszekrénybe. Ha túl sok megmarad belőle, akkor inkább fagyasszuk le, még a halászlevet is.

Hogyan kerüljük el a gyomorrontást maradék ételek elfogyasztásakor?

Halászlé
Nálunk még nem romlott meg halászlé – elfogyott!

A halászlé később bármikor kivehető és kiolvasztás után újra lehet melegíteni. A nyers tojással és a majonézzel készült ételek, azaz a hidegtálak nagyon veszélyesek, így ezeket még lefagyasztani sem ajánlott. Akkor kell elfogyasztani, amikor az asztalra kerül, esetleg még másnap.

Azokat az ételeket, amelyeknek a szaga vagy a színe megváltozik még véletlenül se együk meg. Azokat az ételeket, amelyeket 2-3 napig lehet tárolni, mindig alaposan forraljuk fel, mielőtt újra fogyasztanánk.

Ha salátát készítünk a maradék sültből, akkor mindig forraljuk át előtte a húst, hiszen hőkezelni kell. A mikrobák a szobahőmérsékleten tárolt ételekben elszaporodnak, így azoknak a fogyasztása különösen veszélyes. A készételeket csak úgy szabad tárolni, hogy lefedjük azokat, hogy a mikrobák ne szaporodjanak el. 75 Celsius foknál a mikrobák elpusztulnak, ezért fontos, hogy minden ételt átforrósítsunk, amikor újra felhasználjuk.

Mikrohullámú sütőben nem érdemes a melegítéseket elvégezni, hiszen az pontszerűen melegít, azaz maradhatnak az ételben olyan részek, amelyeket nem sikerül átmelegíteni. Itt természetesen a lehetséges mikrobák is megmaradnak, ezáltal megbetegedéseket okozhatnak.

Ha mégis a mikrohullámú sütő mellett döntünk, akkor jól melegítsük át az ételt, és ha végeztünk a melegítéssel, akkor még hagyjuk bent egy kicsit a mikróban az ételt, hogy biztosan mindenhol jól átmelegedjen. Olvastad már, hogy mire lehet a melegítésen kívül használni a mikrót?

Ételmaradékot a betegeknek és a kisgyerekeknek soha ne adjunk! Minden embernek más az ellenálló képessége a baktériumokkal szemben. Az idősek, a betegek és a gyerekek gyomra sokkal érzékenyebb. Az egészséges emberek többsége a maradékoktól nem betegszik meg, de ők igen. Kár lenne az ünnepet a kórházban tölteni…

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

2 × 5 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház