Karácsonyi teendők listája, ötletek, karácsonyi tervezés

A lakás rendbe tétele, a takarítás, az ajándékok megvásárlása, az alapanyagok beszerzése stb. Ezt már mindenki betéve tudja, hiszen másból sem áll a karácsony előtti időszak. Az üzletekbe már novemberben bekerülnek a karácsonyi termékek, ezért érdemes nekünk is már novemberben elkezdeni a karácsonyi készülődést.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


A legtöbb problémát az anyagi gondok okozzák ebben az időszakban. Üljünk le nyugodtan és tervezzük el, hogy mi fér bele a keretünkbe és mi nem. Nézzük meg, hogy mennyi lesz a rezsi, milyen kifizetni valók vannak és mi az, ami marad. Ezt kell beosztani és így nem lesz veszekedéssel és idegeskedéssel teli az ünnepi időszak.

A listaírás és a tervezés hete

Karácsony előtt már 10 héttel érdemes megkezdeni a készülődést. A legelső a listaírás és a tervezés hete. Nem érdemes csak fejben átgondolni a karácsony körüli időszakot, hiszen sok mindent elfelejthetünk. Mit kell vásárolni, kinek milyen ajándékot vegyünk, milyen ételt főzzünk, ehhez milyen alapanyagok kellenek.

Ez kimondottan szórakoztató feladat lesz, nem kell megijedni tőle. Gondoljunk a dekorációra is, amelyet akár mi magunk is elkészíthetünk, ha eleve van otthon hozzá alapanyagunk. Ezen az első héten az előszobát már rendbe is rakhatjuk ezzel is megkezdve a rendrakást. Ilyenkor érdemes összeírni azoknak a listáját is, akiknek mindenképpen szeretnénk karácsonyi képeslapot küldeni. Érdemes már a címeket is felírni, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen keresgélni.

A tervezésbe tegyük bele azt is, hogy mikor megyünk mi vendégségbe, és mikor jönnek hozzánk vendégségbe, hiszen az ételeket is csak így lehet tervezni.

A második hét

A második héten érdemes a nappalival foglalkozni, hiszen a legtöbb otthonban itt kerül felállításra a karácsonyfa is és itt zajlik a közös ünneplés. Az előszobába történt rendrakás után térjünk rá a nappalira, ahol bizonyára számtalan olyan dolgot találunk, amit el kell rakni, esetleg újságokat szelektálni, szőnyeget tisztítani stb. A dohányzóasztal és az íróasztal valamint a könyvespolc az ahol mindig minden lakásban káosz uralkodik. Azoknál a lakásoknál, ahol a nappaliban kapott helyet a dolgozószoba, ott egy kicsit nagyobb rendrakásra lesz szükség. Ezen a héten megtervezhetjük az adventi naptárat is, vagy meg is vásárolhatjuk.

Írjuk össze már ezen a héten az ajándékötleteinket, hogy kinek milyen ajándékot szánunk, azt hol lehet megvásárolni és az mennyibe kerül. Nézzük meg, hogy milyen dekorációk vannak otthon, és ha kell, azokat egészítsük ki. Írjunk erről is egy bevásárló listát. Amennyiben már van egy, akár kezdetleges bevásárlólistánk akkor már megvásárolhatjuk azt a pár dolgot, amely nem romlandó és biztosan szükséges az ünnepekre.

Hálószoba, gyerekszoba, fürdőszoba, konyha

Most következhet a hálószoba rendrakása. Most november eleje van, és már van egy tervünk valamint jó pár helyiséget ki is takarítottunk. Ezen a héten már el lehet készíteni az ajándékok megvásárlását, vagy azok elkészítését. Már elkezdhetjük a sütést és a főzést is. A lakásban jelöljünk ki egy helyet azoknak a dolgoknak, amiket megvásárolunk, így biztosak lehetünk abban, hogy semmi nem fog eltűnni és mindig minden kéznél lesz, amikor éppen szükségünk van rá. Kezeljük külön a dekorációkat, az ajándékokat, a csomagolóanyagokat. A hálószoba rendrakása valószínűleg mindenhol az egyik legnehezebb feladatok köz fog tartozni, hiszen itt bizony a legtöbb házban kupi van. Egy tiszta és rendbe tett szobába sokkal jobb kipihenni az ünnepi fáradalmakat. A rendrakás után irány a bolt és vegyük meg a tartós élelmiszereket.

A következő héten rakjuk rendbe a gyerekszobát és vonjuk be a gyerekeket is a dekorációk elkészítésébe, vagy az adventi koszorú vagy naptár elkészítésébe. A gyerekszobába a játékokat rakjuk rendbe, de ebbe is vonjuk be a kisebbeket. Ők is nagyon sokat tudnak segíteni. Ilyenkor nagyon sok játékról kiderül, hogy már nem is játszik vele, így attól meg is szabadíthatjuk a gyerekszobát. A felesleges játékokat vigyük le a pincébe, vagy a tárolóba esetleg értékesítsük. Ahol nincsen kis gyerek, de van garázs, ott a garázs rendrakása is elkövetkezhet ezen a héten. Ugyanúgy folytassuk az ajándékok vásárlását, illetve a dekorációk elkészítését.

A karácsonyi időszak legfontosabb helyszíne a konyha

Következő célpontunk a konyha lesz. Ezt sokan rémálomként élik meg, hiszen ha év közben nagy rendetlenség volt, akkor most ez hatványozottan igaz lesz. A hűtőt és a kamraszekrényt érdemes átnézni, és aminek lejárt a szavatossága azt már most ki kell dobni, hiszen kell a hely a bevásárló listán szereplő dolgoknak. Mossuk le itt is az ablakot, tegyünk rendet a polcokon, készítsük elő a karácsonyi étkészletet stb. Ezen a héten már megnézhetjük, hogy milyen ételeket lehetne elkészíteni. Ezek jellemzően sütemények lesznek, de olyan ételeket is elkészíthetünk, amelyeket le tudunk fagyasztani. Ilyen lehet egy finom zserbó, a mézeskalács. Ha már megvettük a húsokat, akkor azoknak a szeletelését is végezzük el, mielőtt a mirelitbe tesszük.

Elérkeztünk a fürdőszobához, amely az előző feladatokhoz képest már könnyed lesz. Ezen a héten is folytatódhat a vásárlás és a sütés valamint a főzés, az adventi előkészületek. Ekkor érdemes elkészíteni az adventi koszorút is, megvásárolni a mikulás csomagot. A fürdőszoba takarítása közben nézzünk be a szekrénybe is és szanáljunk ki minden olyan dolgot, amire már nincsen szükségünk. A kisgyerekesek írják fel a naptárba, hogy milyen óvodai vagy iskolai programok lesznek, nehogy valamiről lemaradjunk. Valószínűleg sütés is lesz az isiben vagy az oviban, így már erre is fel lehet időben készülni.

Advent időszakának teendői

adventi gyertyákElérkeztünk az igazi karácsonyi készülődéshez, hiszen már az advent időszaka van. A városokba felgyúlnak a karácsonyi fények és minden valamint mindenki ünnepi hangulatba kerül. Ilyenkor indulnak meg az emberek és vásárolnak fel mindent és mi már ennek a javát el is végeztük, tehát nem kell megküzdenünk egyetlen ajándékért sem. Érkeznek sorban a karácsonyi vásárok, ahol nekünk már csak a finom kürtös kalácsokat kell megkóstolnunk és természetesen a forralt bort se hagyjuk ki. A lakást elkezdhetjük dekorálni, ebben a családtagok is segíthetnek. A karácsonyfára majd felkerülhetnek a gyerekek által elkészített díszek is. Ezen a héten ejtsük meg a karácsonyi képeslapok kiküldését is, nehogy későn adjuk fel. Válasszuk ki, hogy ebben az évben milyen fenyőfát vásárolunk és hogy hol.

Mostantól már kezdődhet az adventi takarítás, azaz jöhet az alapos porszívózás, a portörlés, a felmosás. Be kell nézni a mosógép, a mosogatógép és még a szekrények mögé is. Ott is ki kell takarítani. Portörlésnél alaposan töröljünk át minden apró csetreszt, csecsebecsét, amit a polcokon találunk. Mossuk le az ablakokat és az ajtókat, valamint tisztítsuk meg a konyhai eszközöket is.

A karácsonyi vásárok fognak bennünket elbűvölni ezen a héten, de csak óvatosan a szabadidőnkkel. Kell egy kis kikapcsolódás, de azt sem szabad túlzásba vinni, hiszen akkor egy-két fontosabb feladat kimarad. Esténként egy pohár tea vagy forralt bor, forró kakaó mellett beszélgessünk, vagy esetleg esténként játszunk a gyerekekkel hagyományos nép játékokat. Ilyenkor elmesélhetjük gyermekeinknek hogy a mi gyermekkorunkban hogyan teltek az ünnepek.

Ráhangolódás

Karácsony előtti héten már nem sok takarítási munkálat maradt ez már inkább a kisebb feladatokról szól. Menjünk el a kicsikkel a programokra, amiket már jó előre beírtunk a naptárba. Jöhetnek az esti séták, a vásárok. Ezen a héten mindent vegyünk meg, ami még hiányozhat a díszítéshez, a főzéshez, vagy az ajándékokhoz. Vásároljuk meg a családdal közösen a fenyőfát és fejezzük be a saját készítésű ajándékokat. Kezdjük el az ajándékok becsomagolását is.

Karácsony hete

Karácsony heteAz utolsó hétre marad a legkevesebb tennivalón, így ha a munkahelyen hajtás van, mi akkor is kényelmesen fogjuk elvégezni az otthoni ünnepi teendőket. Elég a hét második felétől aktívvá tenni magunkat. A rendrakás, a takarítás, a bevásárlás már megvan, így a fenyőfa feldíszítése és az ünnepi menüsor elkészítése marad már csak hátra. Foglalkozzunk egy kicsit magunkkal is. Menjünk el fodrászhoz, manikűröshöz, esetleg feküdjünk be egy szoliba. Válasszuk ki az ünnepi ruhákat a család összes tagjának, így ha valami nem jó még mindig tudunk új ruhát venni. Főzésnél arra figyeljünk oda, hogy mindig mindent az előkészületekkel, aprítással, kicsomagolással kezdjünk. Mindig azokat az ételeket készítsük el először, amelyeket majd úgy is pihentetni kell, hiszen így összhangban leszünk, és nem kell várni semmire sem. Ha van még pár apró ajándéka mit eddig nem csomagoltunk be, akkor azt tegyük meg.

December 23-án álljunk neki a főzésnek és már semmi más teendőnk nem marad, mint élvezni a karácsonyi ünnepet.

— PZ —

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

egy × 3 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház