Kihagyhatatlan karácsonyi illatok a lakásban

Kihagyhatatlan karácsonyi illatok - potpourriAz ünnep a karácsonyi illatok nélkül mit sem ér, mert nem csak a szemeknek, a léleknek szól, hanem az ízlelőbimbóknak is. A csillogó karácsonyi fények, a gyönyörű koszorúk és a karácsony letagadhatatlan illata kísér végig bennünket az ünnepek alatt. Ha kihagyjuk a szaglást, akkor bizony az ünnep nagy része kárba vész. Pár házi módszerrel ismertetünk meg, amelyek a karácsonyi és az év végi időszakot is barátságos illatokkal töltik meg. Ezeket a kis apróságokat a gyerekekkel is elkészíthetjük, így legalább együtt töltünk egy kis időt szeretteinkkel még a rohanó hétköznapokon is.

1. Hozzunk létre saját ünnepi potpourrit


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Mi az a potpourri? A pot-pourri olyan természetesen illatozó szárított növényi anyagokból álló keverék, amely kellemes illattal árasztja el a lakást. Manapság általában mutatós fatálakban helyezik el vagy kis szövetzsákokba töltik (fenti fotónkon). Forrás: wikipedia.

Ha éppen ünnepi partit tartunk, akkor egy serpenyőbe forraljunk vizet és tegyünk bele fahéjat valamint alma szeleteket. A keverék felmelegszik és a nosztalgikus illatok az egész lakást betöltik. A vendégek majd biztosan tovább szeretnének nálunk maradni.

2. Készítsünk saját fenyőt

Még a karácsonyfa megvásárlása előtt elkezdhetjük az illatát otthonunkba varázsolni, hiszen ahogy készülődünk a karácsonyra a ráhangolódás nagyon fontos. Ugyanúgy ahogy emlékszünk, hogy a nagyszülőknél a lovaknak, vagy a tónak milyen volt az illata, itt is ugyanúgy elővarázsolhatjuk a karácsony illatát. Mindenki szereti a fenyőfa és a sütemények illatát, amelyek a konyhából érkeznek.

A szobában a radiátor tetejére helyezzünk el egy zománcozott edényt és tegyünk bele fahéjat, bogyókat, szegfűszeget, rozmaringot, fenyőágakat. Emellé még nyugodtan adagolhatunk jojoba olajat is. Ahogy melegszik a radiátor, úgy csalogatja elő a finom illatokat a lábasból. Üljünk le a kanapéra és takarózzunk be, húzzuk fel a lábunkat kényelmesen és lazítsunk kicsit a karácsonyi időszakban is.

3. Keverjük össze a saját potpourri-t

Saját receptekkel is lehet kísérletezni, nem kötelező pontosan így elkészíteni. A hideg délutánokat egy finom potpurrival ellensúlyozhatjuk. Itt nem léteznek jó vagy rossz alapanyagok, hiszen amit meg tudunk vásárolni egy élelmiszerboltban az mind jó lehet. Gyümölcsök és fűszerek keverékét készítjük el.

Szeleteljünk fel almát és narancsot. Minél vékonyabbak annál gyorsabban fognak kiszáradni a sütőben. 250 fokos sütőben szárítsuk ki őket és már mehet is a kis tároló edényünkbe. Tehetünk mellé fahéjat vagy bármit, amely számunkra a karácsonyi illatokat felidézi.

4. Készítsünk mentás gyertyákat

Sokan kedvelik a házi gyertyákat, így most itt a lehetőség, hogy tényleg egy bombasztikus mentás csodát készítsünk és karácsonyi illatok terjengjenek a lakásban. A rétegezés amúgy is szórakoztató, a menta illata pedig lenyűgöző. Minden réteg különböző színű, így a lakásban is jól mutat. Amikor a gyertyák égnek a borsmenta illata tölti be a lakást.

Kis üvegedényekre lesz szükségünk valamint méhviszra és kanócra, illóolajokra és viaszfestékre. Először olvasszuk meg a viaszt. Színezzük a festékkel, majd rétegezzük. Figyeljünk oda, hogy minden rétegnél várjuk meg, amíg kihűl. A kívánt árnyalathoz annyit használjunk a festékből amennyi szükséges. Serpenyőbe keverjük össze az illóolajokat kis spatulával.

A fehér réteg lehet vanília, a vörös réteg lehet fahéj vagy szegfűszeg, a rózsaszín lehet narancs, stb. Körülbelül 5-10 csepp illóolajat adjunk egy-egy réteghez. A kis üvegünk aljára töltsünk be egy színt és egy pálcikával szépen egyengessük el, ha kihűlt jöhet a következő réteg. Egy vagy akár több időt is igényelhet, mire kihűl. Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, akkor tegyük hűtőszekrénybe. Figyeljünk oda, hogy buborékok ne legyenek benne és repedések sem. Ismételjük meg a következő réteggel a folyamatot, majd egészen addig, amíg a végéhez nem érünk.

Természetesen az első rétegnél a kanócot már bele kell helyezni az edény aljába. Az edény tetejére tegyünk keresztbe egy hurkapálcikát, vagy ceruzát és kössük hozzá a kanócot, így nem fog elmerülni benne!

Amikor végeztünk tegyük rá az edény tetejét, amíg nem kezdjük el használni vagy nem ajándékozzuk el.

5. Illatos fenyőtobozok

A szezon egyik legkedveltebb illata talán a toboz. Gyerekkorunkat karácsonykor toboz és fahéj illat lengte körül, így most ezt varázsolhatjuk otthonunkba. Egy szuper egyszerű trükköt mutatunk, amellyel kiküszöbölhetjük azt, hogy bárhol pénzt kelljen kiadni azért, hogy finom karácsonyi illat lengje be a lakást.

Gyűjtsünk össze minél több tobozt. Erre már előre is készülhetünk a családi kirándulások alkalmával, főleg ha gyerekeink is vannak, akik lelkesen segítenek a gyűjtögetésben. Kicsit mossuk át a tobozokat, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk róluk. Ezután hagyjuk megszáradni. Szárítást ne végezzünk sütőben, mert a tobozok felgyulladnak. Tegyük bele száradás után a tobozokat egy kis textil zsákba. Egy kis permetezős tartályba töltsünk fahéj illatú olajat és ugyanannyi vizet. Permetezzük le a kis zsákot és jól rázzuk össze benne a tobozokat, természetesen ügyelve arra, hogy azok ne törjenek össze. Nyissuk ki és permetezzük be újra az egész zsákot. Néhány hétig a zárt zsákot pihentessük. Amikor letelt a várakozási idő, akkor bármilyen tálra szépen kirakhatjuk az illatos tobozokat és élvezhetjük a karácsony illatát.

Együtt tevékenykedik a család

Ezeket az apró dolgokat a gyerekekkel is elkészíthetjük a szünidőben vagy akár hétvégén, de akár az egész családot bevonhatjuk a munkafolyamatokba. Így nem csak finom illat lesz a lakásban, hanem a család is jól fog szórakozni. Már korábban el lehet kezdeni az előkészületeket még az ünnep beköszönte előtt, így nem kell majd kapkodni az utolsó napokban. A gyertyákat meg lehet bolondítani kis díszekkel vagy a gyerekek üvegfestékkel is díszíthetik a kis üvegeket. Természetesen számtalan más megoldás is létezik, hogy finom illatokkal vegyük körbe magunkat, hiszen a régi jól bevált módszert is alkalmazhatjuk, amikor a radiátorra tesszük az elfogyasztott narancs héját.

A karácsony előtti időszakban már érdemes jó előre elkészíteni a mézeskalácsot is, amely szintén finom illatot ad majd otthonunknak. Az elkészült mézeskalácsokat ne felejtsük el alaposan becsomagolni, hogy mire az ünnep elérkezik, ne száradjanak ki. Az apróbb mézeskalács figurák akár ajándékként is átadhatók szeretteinknek, barátainknak. Ma már számtalan hobbiboltban, és egyéb kisebb ajándékboltban megvásárolhatjuk a szükséges alapanyagokat, de az internetnek köszönhetően akár webáruházakból is házhoz rendelhetjük a szükséges felszereléseket.

Vigyázzunk az üvegvásárlással, hiszen kicsi méretű üvegeket érdemes választani a gyertya készítéshez, azt azonban alaposan nézzük meg, hogy megfelelő nagyságú legyen az üveg szája, hogy ne akadályozzon bennünket a rétegezésben. Kanócot mindig olyant válasszunk, amely biztosan minőségi, hiszen nincsen rosszabb annál, mint amikor órákat töltünk el egy-egy szép gyertya elkészítésével, amely lehet, hogy soha nem fog meggyulladni. A viaszra ugyan ez a szabály vonatkozik, hogy minőségi legyen, hiszen nem mindegy, hogy az olvasztással mennyit kell majd kínlódni.

A karácsonyi előkészületek fontos része a lakás illatosítása. Reméljük, hogy ötleteink segítségével sikerül a karácsonyi illatok előállítása, így mindenkinek sokkal meghittebb lesz majd az idei karácsonya!

–PZ–

Ez teszik, ezt megosztom!

“Kihagyhatatlan karácsonyi illatok a lakásban” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Igazán nem akarok kötekedni, de a pot-pourrit így kell írni, ahogy most írtam. A wiki is kötőjellel írja.

    Válasz

Szólj hozzá!

három × öt =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház