Hogyan ünneplik a karácsonyt más országokban?

Minden országban teljesen máshogyan telnek az ünnepek, hiszen – szokták is mondani – ahány ház annyi szokás. Ugyanez vonatkozik az országok karácsonyára is: mindenhol eltérnek a hagyományok. Bemutatjuk, néhány országban miként ünneplik a karácsonyt és hogyan telnek az ünnepek.

Karácsonyi időszak Angliában


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Az angolok Nagy Britanniában a karácsonyt a legfontosabb ünnepként tartják számon. Fényárba borul minden ebben az időszakban. A házak és az utcák, a közintézmények. A Trafalgar Square-en ilyenkor megtekinthetjük a hatalmas fenyőfát, amelyet számtalan dísszel tesznek még színesebbé és ünnepélyesebbé. Ezt a díszes fát a norvég nép adta a briteknek még a II. világháború emlékére, hiszen akkor segítették a britek a norvégokat. December 24-e munkanapnak számít, de sokkal hamarabb véget is ér a munkaidejük a briteknek. Az otthonokba ezeken az estéken a barátok is ellátogatnak és egy kellemes beszélgetős, iszogatós estét tartanak. A gyerekek ezen a napon már a második napra készülődnek, hiszen a Father Christmas 25-én hozza el nekik a rengeteg ajándékot. A kandallók felett kilógatják a színes karácsonyi zoknikat, hiszen majd ebbe érkeznek meg az ajándékok. Már Magyarországon is láthatunk sok családnál ilyen zoknikat, de nálunk leginkább a Télapó rakja bele az ajándékát.

Father Christmas minden esetben a kéményen keresztül érkezik, és a kandallóba esik bele. A kandalló tüzébe vetik a gyerekek a levelüket, amelyet neki írnak. Ezek a levelek az Északi-sarkra érkeznek. 25-én már kora reggel kibontják az ajándékokat és ekkor van a nagy családi ünnepség is. Megeszik a hagyományos karácsonyi menüsort, amely sült vagy töltött pulykából, esetleg más szárnyasból áll. A hús mellé kelbimbót illetve sült krumplit tálalnak fel. A főétel után nem maradhat el a karácsonyi puding sem, amelyet az aprósütemények követnek. Az igazi angol karácsonyi pudingot mindig brandyvel flambírozzák, természetesen a gyerekekét nem. A pudingokba mindig tesznek finom gyümölcsöket is, amelyeket már hónapokkal az ünnep előtt elteszik és érlelik.

Finnországi karácsony

Már december 23-án elkezdődik a karácsony Finnországban. Ezen a napon még dolgoznak, de éjszaka, amikor már a gyerekek lefeküdtek a szülők megkezdik az előkészületeket. Másnapra megfőzik az ételeket és rendet is raknak, takarítanak. 24-én reggel mindenki körbe üli az ünnepi asztalt és elfogyasztják a hagyományos fahéjas tejberizst, amelybe egy szem mandulát is beletesznek. A szerencsés megtalálója az elkövetkezendő évben végig szerencsés lesz. Ha éppen egy fiatal lányhoz kerül a mandula, akkor úgy tartják, hogy jövőre férjhez is megy. A tradicionális finn vacsora üvegfúvó módra elkészített heringből, rozskenyérben sült sonkából, sült krumplikásából, mézes és gyömbéres süteményekből áll. Érdekes szokás, hogy vacsora után nem szedik le az asztalt, hanem otthagyják, hogy a karácsonyi manók is jóllakhassanak. Csak december 25-e után kerül sor a további családtagokkal az ünneplésre és ekkor jöhetnek a barátok is. 24-én még telefonálni sem szoktak.

Az ünnepek Görögországban

12 napon keresztül folyamatosan tart a karácsony Görögországban. December 25-január 6-ig mindenki karácsonyi lázban ég. Ezt az időszakot Dodekameronak, azaz 12 napnak hívják. Ez alatt az időszak alatt megtartják a karácsonyt, köszöntik az újévet és a vízkeresztet is. A görögök úgy tartják, hogy a Föld legmélyén gonosz manók élnek, akiket kalikanzarosznak hívnak. Ezek a manók év közben az embereket bosszantják. A manók a házakban mindent összetörnek és megeszik az összes ételt. A manók azonban nagyon félnek a tűztől, ezért a Görögöknél az ünnepi időszak alatt minden kandallóban ég a tűz. Vízkeresztkor a pap megszenteli a vizet és ennek az ereje fogja visszaűzni őket a Föld gyomrába.

A karácsony a görögöknél is a népszokások köré összpontosul, azaz bő termést, gazdagságot és egészséget remélnek tőle. Amikor a tűz kialszik a tűzhelyekben, akkor rengeteg hamu marad meg, ez a hamu már varázserővel bír, és ebből szórnak a földekre, hogy bő termést kapjanak. A karácsonyi kenyeret vasziloitának hívják és ebbe egy érmét rejtenek el, aki ezt megtalálja, az biztos lehet a gazdagságban.

Olaszországban is különleges karácsonyi hagyományok vannak

Az olaszoknál a hagyományos karácsonyi vacsora a hal, amelyből igyekeznek minél többfélét tenni az ünnepi asztalra. A legjobban az angolnát kedvelik és a főétel után mindig karácsonyi kalácsot, panettone-t fogyasztanak. A Mikulás-nap az Olaszoknál január 6-ra esik, ekkor az olasz gyerekek zokniba vagy akár harisnyába kapják meg az ajándékaikat. Ma már sok helyen ezeket színes zacskókkal helyettesítik. A rossz gyerekek nem virgácsot, hanem széndarabkákat kapnak. Minden kisgyerek az ünnep előtti estén tejeskávét és sütit rak az ablakba, hogy a jóságos boszorkány se halljon éhen. Az élelemért cserébe természetesen ajándékot várnak Befanatól. Január 6-án ezek az ajándékok várják a gyerekeket.

Lengyelországban 24-én éjfélig nem esznek húst

A lengyelek karácsonykor böjtöt tartanak és egészen 24-én éjfélig tilos a húsfogyasztás. Szalmát és szénát tesznek az ünnepi asztal alá, hogy a kis Jézusra emlékezzenek. Az ünnepi asztalt mindig csak páros számban ülhetik körül, hiszen ha ez nem így történik, akkor szerencsétlenséget hoz. Ünnepi ételeik közé tartozik a mákos kalács, a hal és a céklaleves. Lengyelországban is állítanak karácsonyfát és azt mogyoróval valamint papír és tojáshéj díszekkel aggatják tele. Ebben az időszakban házról házra járnak az énekesek és minden családnak szerencsét kívánnak. Itt is divat az éjféli mise, amire minden családtag el szokott menni.

Írországban a kelta pogány valamint az anglikán szokások is népszerűek

Az írek a katolikus szokásokat ötvözi a kelta pogány valamint a protestáns hagyományokkal. Minden ír család az ünnepek közeledtével díszbe borítja lakását. Karácsony előtti estén az asztalra felkerül a tej és a kenyér és az ajtó is nyitva marad. Ők Máriát, Józsefet és a kisdedet várják a lakomával, hogy ha a hosszú úton megéheznek, akkor bármikor betérhessenek egy pár finom falatra. A gyerekek körében igen népszerű az adventi naptár, a felnőtteket pedig a karácsonyi menüsor köti le. Fenyőfát az írek is állítanak, hiszen eleve tőlük indult el ez a szokás. Itt is a Christmas Father hozza az ajándékokat, csak úgy, mint a brit gyerekeknek. Karácsony estén kerülnek bele a zoknikba az ajándékok és a gyerekek másnap reggel kaphatják meg. Itt is szokás az éjféli mise.

Svájcban mesevillamos jár

Svájcban, a karácsonyi időszakban mesevillamosok járnak, amelyek a kicsiket viszik körbe a városban. A kicsik a villamoson karácsonyi dalokat énekelnek és édességeket is osztogatnak nekik.

Amerikában minden etnikum másképpen ünnepel

Az Amerikai Egyesült Államokban sokféle hagyomány szerint ünneplik a karácsonyt. Ahány etnikum annyi szokás. Pulykát készítenek az ünnepi asztalra az európai családok, míg a lengyelek elkészítik a lengyel kolbászt, az olaszok pedig minden karácsonykor lasagne-t fogyasztanak.

Németországban divat a színes gyertyaégő

Minden német családnál a karácsonyi időszakban az ablakokba kikerülnek a gyertyaégők, amelyek gyönyörűek a sötét téli éjszakában. Majdnem minden család otthonában megtaláljuk a Betlehemet is és a gyerekek pedig karácsonyi ajándéklistát készítenek. A listát az ablakpárkányra helyezik és a lista tetejére cukornehezéket raknak. Ezeket az ajándékokat természetesen a Mikulásnak készítik oda.

Új-Zélandon és Dél-Afrikában nyáron van karácsony

Mind a két országban a nyári időszakra esik a karácsony, így az Új-Zélandiak piknikezni mennek a tengerpartra, az afrikaiak pedig kiadós ebédet esznek és meglátogatják a családokat. Ők dobozokban adják át az ajándékaikat, amelyekben legtöbbször finom ételek vannak.

Ausztráliában a Mikulás szánját kenguru húzzák

A Mikulás ebben az országban igen különleges állatokat kap a szánja elé, hiszen összesen 8 kenguru húzza a szánját. Minden ausztrál a szabadban fogyasztja el a karácsonyi vacsorát és utána lemennek a tengerpartra vagy elkezdenek krikettet játszani a családtagokkal vagy a barátokkal.

–PZ–

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

tizennégy − nyolc =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház