Friss marad a kenyér, ha megfelelően tároljuk

A friss kenyérnél nincs finomabb péksütemény, az lenne a jó, ha minden étkezéshez ez az élvezetes pékárú állna a rendelkezésünkre. De kinek van ideje arra, hogy reggel, délben és este leszaladjon a boltba kenyeret venni?


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


A korábban megvásárolt kenyérnek pedig már nem ugyan olyan az íze, mint a frissnek, rosszabb esetben teljesen kiszáradt, vagy akár meg is penészedik. Vannak azonban olyan tárolási módszerek, melyekkel sokáig finom marad a kenyér!

Friss marad a kenyér, ha megfelelően tárolod

Ez arra a kenyérre is igaz, amit Te magad sütöttél az én kenyér receptem alapján…

Nem kell különösebben magyarázni, miért fontos élelmiszerünk a kenyér, elég csak a következő közmondásunkra gondolni:

Úgy hiányzott neki, mint egy falat kenyér…

A beszerezhető pékáruk minősége is különböző, ám az, hogy kiszárad-, illetve penészedik a kenyér, legtöbb esetben annak tudható be, hogy nem megfelelően tároljuk. Aki csak úgy ott hagyja a konyhaszekrényen kicsomagolatlanul a kenyerét, az ne csodálkozzon ha pár óra múlva élvezhetetlen lesz és teljesen kiszárad.

Amennyiben olyan konyhában tároljuk a kenyeret, melyben gyakran sütünk, főzünk, úgy a kenyerünk minősége is gyorsabban romlik. Ennek az az egyszerű oka, hogy a főzéskor keletkező meleg és pára meggyorsítja a minőségromlást. A pékárut száraz, lehetőleg hűvös helyen kell tárolni!

A leggyakoribb kenyér tárolási módszerek

A cél: olyan kenyértartót választani, amiben friss marad a kenyér.

A legkézenfekvőbb tárolási módszer, ha fa, vagy műanyag kenyértartóban tároljuk a kenyeret. Vannak akik zacskóstól helyezik be, vannak akik tiszta konyharuhába csavarják. Ezt ki kell tapasztalni, melyik megoldással marad tovább friss a kenyér! Egyet azonban ne felejtsünk el:

a kényérmorzsa veszélyes!

A kenyértartót éppen ezért gyakran takarítsuk ki, távolítsuk el a kenyérmorzsát és enyhén ecetes vízzel töröljük át a belsejét.

A kereskedelemben kapható kerámia kenyértartó egy újabb jó megoldás arra, hogy a kenyerünk friss maradjon. Az ilyen tárolás azért jó, mert a kerámia képes „lélegezni„, így a kenyér felesleges nedvessége eltávozhat, így biztosan nem fog megpenészedni. Hasonló viselkedik a Pataki-tál is mint a kerámia kenyértartó, természetesen az a változat, melynek a belseje mázzal nem bevont.

Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel!

De ne olyannal, amit előzőleg lefagyasztottál…

Köztudott, hogy fagyasztóban, fóliába tekerve akár több hétig is eltartható a kenyér. Ennél a megoldásnál két dologra kell nagyon figyelni: az egyik, hogy a meleg kenyeret hagyjuk kihűlni és csak utána tegyük a fagyasztóba, a másik pedig az, hogy óvatosan olvasszuk ki! A legjobb, ha hagyjuk felengedni, de ez hosszú ideig tart. Pirítós készítővel, a sütőben, vagy a mikroban is kiolvaszthatjuk, de ekkor több hibát is elkövethetünk: túlsütjük, túlmikrózzuk és így már nem az eredeti ízt és állagot fogjuk megkapni.

Szeletelve, vagy egyben tároljuk a kenyeret?

Aki ügyes és ideje is van arra, hogy mindig friss kenyeret vásároljon, annak nem tudtunk hasznos ötlettel szolgálni. Reméljük, hogy a többiek találnak megfelelő megoldást arra, hogyan tárolják odahaza a kenyeret!

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

öt × 4 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház