Friss marad a kenyér, ha megfelelően tároljuk

A friss kenyérnél nincs finomabb péksütemény, az lenne a jó, ha minden étkezéshez ez az élvezetes pékárú állna a rendelkezésünkre. De kinek van ideje arra, hogy reggel, délben és este leszaladjon a boltba kenyeret venni? A korábban megvásárolt kenyérnek pedig már nem ugyan olyan az íze, mint a frissnek, rosszabb esetben teljesen kiszáradt, vagy akár meg is penészedik. Vannak azonban olyan tárolási módszerek, melyekkel sokáig finom marad a kenyér!

Friss marad a kenyér, ha megfelelően tárolod

Gasztro könyvajánló

Nem kell különösebben magyarázni, miért fontos élelmiszerünk a kenyér, elég csak a következő közmondásunkra gondolni:

Úgy hiányzott neki, mint egy falat kenyér…

A beszerezhető pékáruk minősége is különböző, ám az, hogy kiszárad-, illetve penészedik a kenyér, legtöbb esetben annak tudható be, hogy nem megfelelően tároljuk. Aki csak úgy ott hagyja a konyhaszekrényen kicsomagolatlanul a kenyerét, az ne csodálkozzon ha pár óra múlva élvezhetetlen lesz és teljesen kiszárad.

Amennyiben olyan konyhában tároljuk a kenyeret, melyben gyakran sütünk, főzünk, úgy a kenyerünk minősége is gyorsabban romlik. Ennek az az egyszerű oka, hogy a főzéskor keletkező meleg és pára meggyorsítja a minőségromlást. A pékárut száraz, lehetőleg hűvös helyen kell tárolni!

A leggyakoribb kenyér tárolási módszerek

A legkézenfekvőbb tárolási módszer, ha fa, vagy műanyag kenyértartóban tároljuk a kenyeret. Vannak akik zacskóstól helyezik be, vannak akik tiszta konyharuhába csavarják. Ezt ki kell tapasztalni, melyik megoldással marad tovább friss a kenyér! Egyet azonban ne felejtsünk el:

a kényérmorzsa veszélyes!

A kenyértartót éppen ezért gyakran takarítsuk ki, távolítsuk el a kenyérmorzsát és enyhén ecetes vízzel töröljük át a belsejét.

A kereskedelemben kapható kerámia kenyértartó egy újabb jó megoldás arra, hogy a kenyerünk friss maradjon. Az ilyen tárolás azért jó, mert a kerámia képes “lélegezni“, így a kenyér felesleges nedvessége eltávozhat, így biztosan nem fog megpenészedni. Hasonló viselkedik a Pataki-tál is mint a kerámia kenyértartó, természetesen az a változat, melynek a belseje mázzal nem bevont.

Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel!

De ne olyannal, amit előzőleg lefagyasztottál…

Köztudott, hogy fagyasztóban, fóliába tekerve akár több hétig is eltartható a kenyér. Ennél a megoldásnál két dologra kell nagyon figyelni: az egyik, hogy a meleg kenyeret hagyjuk kihűlni és csak utána tegyük a fagyasztóba, a másik pedig az, hogy óvatosan olvasszuk ki! A legjobb, ha hagyjuk felengedni, de ez hosszú ideig tart. Pirítós készítővel, a sütőben, vagy a mikroban is kiolvaszthatjuk, de ekkor több hibát is elkövethetünk: túlsütjük, túlmikrózzuk és így már nem az eredeti ízt és állagot fogjuk megkapni.

Szeletelve, vagy egyben tároljuk a kenyeret?

Aki ügyes és ideje is van arra, hogy mindig friss kenyeret vásároljon, annak nem tudtunk hasznos ötlettel szolgálni. Reméljük, hogy a többiek találnak megfelelő megoldást arra, hogyan tárolják odahaza a kenyeret!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − tizenhat =

Scroll to top