A gyakorlott háziasszonyokkal is gyakran előfordul, hogy sütemény készítése közben elhibáznak valamit. Kérges lesz a piskóta tésztája, túl száraz lesz a pogácsa, megreped a sütemény teteje és hasonlók. Bosszantó hibák, amelyek bizony elkerülhetők, ha betartunk néhány alapvető szabályt. Lássuk, melyek ezek!
Nem csak finomak, szemet gyönyörködtetőek is lesznek a süteményeid, ha megfogadod a tanácsainkat.
Hasznos sütemény készítési tippek
Sütés előtt
- Ha az élesztős tészta már megkelt, de nem akarjuk, hogy tovább növekedjen (túl kelt legyen), tegyünk rá nedves papírlapot. Ha valamiért félbe kell hagyni a munkát, a kelt tésztát tegyük a hűtőbe, így a folyamat lassítható.
- A sütemény felszínét mindig a tojással kell előbb bekenni, és csak utána villával megszurkálni. Ha nem így teszünk, a tojás eltömi a lyukakat, a sütés közben keletkező gőzök nem tudnak eltávozni, és megreped a tészta.
- Ha a dagasztás végén kevés olajat adjunk a tésztához, akkor simább lesz.
- Leveles tésztának csak a tetejét kenjük be, mert ha az oldalaira is folyik tojás, a rétegek nem nyílnak szét.
- A sütőport a lisztbe keverjük be, mert folyadékhoz keverve elveszíti lazító képességét és tömör lesz a tészta.
- Zsíros tészták sütésénél a tepsit nem kell zsiradékkal kikenni, csak rétesliszttel megszórni.
- Porhanyósabb lesz az omlós tészta, ha a hozzávalókban előírt vaj vagy margarin negyed részét zsírral helyettesítjük.
- Ha a sütemény tésztája vajjal készül, először keverjük habosra a vajat, aztán tegyük bele a cukrot és a tojást, a citromlevet pedig csak a keverés végén.
- Ha a bejgli tölteléke túl lágy (nedves), akkor kevés darált kekszet adjunk hozzá, ami leköti a felesleges nedvességtartalmat és finom marad a bejgli tésztája. A túl folyós töltelék magában hordozza annak a veszélyét, hogy sütés közben megreped a bejgli! A tölteléket csak akkor kenjük a tésztára, ha már kihűlt!
- Fánk készítésénél 50 dkg liszt kidolgozásához 4-5 evőkanál konyakot, vagy rumot használjunk, így nem szívja magába a zsiradékot a sütésnél, és később nem esik össze.
- A ragadós tésztát két lisztezett fólia közé téve tudjuk könnyen sodorni.
Így süsd a sütiket
- A kelt tésztát, a linzert, a piskótát közepes hőmérsékletű sütőben süssük, a vajas tésztát pedig forró sütőben. A pogácsaféléket (pl.: Marcsi pogácsája) gyorsan kell sütni, hogy ki ne száradjanak.
- Szebb lesz a süteményed tésztájának teteje, ha sütéskor a sütőbe egy tűzálló tálba vizet teszünk.
- A piskótaféléket (pl.: lekváros piskótatekercs) zsírpapírral kibélelt tepsiben süssük, így nem lesz kérge a tésztának. (Amikor elkészült, a papírt húzzuk le róla!)
Sütés után
- Sokáig friss marad az élesztős tésztából készített süteményed (pl: diós kalács), ha egy előző nap megfőzött krumplit adunk hozzá, amikor összedolgozzuk.