Így lesz finomabb és szebb a süteményed

A gyakorlott háziasszonyokkal is gyakran előfordul, hogy sütemény készítése közben elhibáznak valamit. Kérges lesz a piskóta tésztája, túl száraz lesz a pogácsa, megreped a sütemény teteje és hasonlók. Bosszantó hibák, amelyek bizony elkerülhetők, ha betartunk néhány alapvető szabályt. Lássuk, melyek ezek!

Nem csak finomak, szemet gyönyörködtetőek is lesznek a süteményeid, ha megfogadod a tanácsainkat.

Hasznos sütemény készítési tippek

Sütés előtt

  • Ha az élesztős tészta már megkelt, de nem akarjuk, hogy tovább növekedjen (túl kelt legyen), tegyünk rá nedves papírlapot. Ha valamiért félbe kell hagyni a munkát, a kelt tésztát tegyük a hűtőbe, így a folyamat lassítható.
  • A sütemény felszínét mindig a tojással kell előbb bekenni, és csak utána villával megszurkálni. Ha nem így teszünk, a tojás eltömi a lyukakat, a sütés közben keletkező gőzök nem tudnak eltávozni, és megreped a tészta.
  • Ha a dagasztás végén kevés olajat adjunk a tésztához, akkor simább lesz.
  • Leveles tésztának csak a tetejét kenjük be, mert ha az oldalaira is folyik tojás, a rétegek nem nyílnak szét.
  • A sütőport a lisztbe keverjük be, mert folyadékhoz keverve elveszíti lazító képességét és tömör lesz a tészta.
  • Zsíros tészták sütésénél a tepsit nem kell zsiradékkal kikenni, csak rétesliszttel megszórni.
  • Porhanyósabb lesz az omlós tészta, ha a hozzávalókban előírt vaj vagy margarin negyed részét zsírral helyettesítjük.
  • Ha a sütemény tésztája vajjal készül, először keverjük habosra a vajat, aztán tegyük bele a cukrot és a tojást, a citromlevet pedig csak a keverés végén.
  • Legyen sikeres süteményed!Ha a bejgli tölteléke túl lágy (nedves), akkor kevés darált kekszet adjunk hozzá, ami leköti a felesleges nedvességtartalmat és finom marad a bejgli tésztája. A túl folyós töltelék magában hordozza annak a veszélyét, hogy sütés közben megreped a bejgli! A tölteléket csak akkor kenjük a tésztára, ha már kihűlt!
  • Fánk készítésénél 50 dkg liszt kidolgozásához 4-5 evőkanál konyakot, vagy rumot használjunk, így nem szívja magába a zsiradékot a sütésnél, és később nem esik össze.
  • A ragadós tésztát két lisztezett fólia közé téve tudjuk könnyen sodorni.

Így süsd a sütiket

  • A kelt tésztát, a linzert, a piskótát közepes hőmérsékletű sütőben süssük, a vajas tésztát pedig forró sütőben. A pogácsaféléket (pl.: Marcsi pogácsája) gyorsan kell sütni, hogy ki ne száradjanak.
  • Szebb lesz a süteményed tésztájának teteje, ha sütéskor a sütőbe egy tűzálló tálba vizet teszünk.
  • A piskótaféléket (pl.: lekváros piskótatekercs) zsírpapírral kibélelt tepsiben süssük, így nem lesz kérge a tésztának. (Amikor elkészült, a papírt húzzuk le róla!)

Sütés után

  • Sokáig friss marad az élesztős tésztából készített süteményed (pl: diós kalács), ha egy előző nap megfőzött krumplit adunk hozzá, amikor összedolgozzuk.
Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

10 + tizenkilenc =

Scroll to top