A fasírt fűszerezése

Fasírt fűszerezése kisütés előtt
Összedolgozzuk a hozzávalókat, ízlés szerint megfűszerezzük

A fasírt fűszerezése, ízesítése minimális, sokan gondoljuk úgy, hogy a kevesebb néha több, nem kell a hús ízét elrontani.

Azonban az is igaz, hogy néhány meglepő fűszerrel alapjaiban változtatható meg a fasírozott íze. Ha gyakran sütsz fasírtot, akkor bizony nem árt a változatosság.

Joggal vetődhet fel az a kérdés, hogy az egyben, sütőben sült fasírt fűszerezése mennyiben különbözik az olajban kisütött fasírt pogácsa fűszerezésétől. Szerintem semennyire.

A fasírt fűszerezése: az alap fűszerek

Az eredeti fasírt alap ízét a hús (sertés- vagy marha-, illetve ezek vegyesen), a tojás, a zsemle és a hagyma adja. A zsemle lehet szikkadt, nem kell a legfrissebbet felhasználni, viszont a hús és a tojás legyen friss!

Az alap hozzávalókon túl szerintem nélkülözhetetlen a só és a bors, valamint az őrölt pirospaprika. Utóbbiból én a csemege paprikát javasolom, semmi esetre sem az erős, csipős fajtát! A fasírozotthoz véleményem szerint nem illik a csípős íz.

Ezek voltak az alap fűszerek, lássuk mivel lehet még megbolondítani a fasírozottat!

A fasírt ízesítése további fűszerekkel és fokhagymával

Fokhagyma, akár a fasírtba is
Fokhagymával nem fogod elrontani a fasírtot

A fasírt ízesítésének egyik módja, hogy a masszába fokhagyma nyomóval belenyomsz pár gerezd fokhagymát. Mondjuk fél kiló húshoz maximum három gerezdet. Szerintem nem fogja elrontani.

Jöjjenek a különleges fűszerek, melyek csak akkor lesznek azok, ha még nem próbáltad ki őket a fasírtban. Kezdjük egy németes vagdalthoz használt fűszerrel!

Szerintem az alaprecept a legfinomabb, semmilyen titkos fűszer nem kell hozzá, de vannak akik majoránnával, őrölt köménnyel is megfűszerezik a fasírozottat.

Ha sváb fasírtot készítesz, akkor friss petrezselyem zöldjét vágj fel apróra és azt keverd a vagdalt masszájába. Nem csak az ízét, a színeket is megbolondítod vele.

Az őrölt fekete borsról azt írtam, hogy alap hozzávaló a fasírozotthoz. Ha viszont ehelyett őrölt szegfűborsot és őrölt fehérborsot használsz, akkor máris egy másfajta húsgolyót kapsz végeredményül. Ezekkel a fűszerekkel készül például a Svéd húsgolyó.

Természetesen számtalan fűszert kipróbálhatsz a fasírt készítése során. Van azonban olyan, amit nem ajánlok.

Én kerülném a csípős és az édeskés ízeket, de hát ízlések és pofonok különbözőek… Lehet, neked pont ezek jönnek be.

Fasírozottal és barna kenyérrel tálalva a kelkáposzta főzelék
Egy jól fűszerezett fasírt Isteni feltét főzelékekhez

Ha tetszettek a fasírozott fűszerezése kapcsán közreadott gondolataim, kérlek oszd meg ezt a cikket a közösségi oldaladon, hadd ismerjék meg a barátaid is!

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt − négy =

Scroll to top