A legtöbb ember csak akkor találkozik ehető virágokkal a tányérján, ha elmegy étterembe, ahol a sültje mellett lila ibolyavirágot talál, esetleg a desszertjét szórják tele kedves kis árvácskákkal. Kevesen eszik meg ezeket a dekorációnak szánt növényeket, pedig akár meg is tehetnék, ugyanis számos ehető virág létezik. Sőt mi több, vannak olyanok is, melyeket érdemes fűszerként alkalmazni egy-egy fogáshoz – ilyen például a büdöske.
Aztán olyan is akad, amiből különleges desszert készíthető, mint például a rántott bodzavirág, a rózsazselé vagy a levendulás keksz. Ha ismerjük kertünk ehető virágait, a legegyszerűbb fogásból is csodálatosan izgalmas étel készíthető.
Mióta eszünk virágokat?
Hagyományosan Ázsiát tartják a virágevés hazájának, ám ha kicsit jobban belegondolunk, dédanyáik idejében még tudták az emberek, hogy a kertben található akácfa virágát akár meg is ehetik, a fenyőfák friss tavaszi hajtásaiból köhögéscsillapító fenyőszirup készíthető, vagy hogy a petúnia virágát leszakítva édes nektárhoz juthatunk. Mára ez a tudás elkopott, ahogyan legtöbbször az árokparton zöldellő gyógynövényeket sem tudjuk megkülönböztetni a gaztól.
Nézzünk most néhány szépséges és illatos ehető virágot!
Jázmin
A jázmin maga a csoda, hiszen egy virágzó jázminbokor nem csak gyönyörű, de elképesztően illatos is. Jellegzetes illata visszaköszön ízében is – édességekhez adva a legjobb, készülhet belőle fagyi vagy virágzselé, de akármilyen édes desszertbe keverhetünk belőle egy kicsit.
Körömvirág
A körömvirág jól ismert gyógynövény, számos gyógyászati készítményhez használják, mert erős gyulladáscsökkentő hatással bír, és segíti az emésztést. Virágának íze fűszeres, enyhén borsos, jó kiegészítője salátáknak, leveseknek, szószoknak. Másik nagy előnye szép sárga színe, ami szemre is tetszetőssé teszi például az így készült húslevest.
A büdöske
Elsőre furcsának tűnhet az ötlet, hiszen a büdöske illata olyan jellegzetes, hogy sokan kifejezetten taszítónak találják – nem véletlen kapta ezt a kevéssé hízelgő nevet. Ennek ellenére akik nem ódzkodnak erős illatától, használhatják pörköltbe vagy levesbe téve, de akár rizzsel vagy krumplipürével elkeverve is – de csak óvatosan, mert erőteljes íze van, és a körömvirághoz hasonlóan sárgára színezi ételünket.
Ibolya
Aki kóstolta már az ibolyafagyit, az tudja, milyen kellemes, lágy íze van, ezért nagyon jól illik krémes desszertekhez. Emellett gyakori ehető díszítőeleme sülteknek is. A kandírozott ibolyánál pedig kevés különlegesebb desszert létezik.
Bodzavirág
A bodzabokor kinyílt virágja nem csak illatos, de nagyon finom is. A bodzaszörpöt és a bodzalevet mindenki ismeri, de talán kevesebben hallottak a rántott bodzavirágról. Tulajdonképpen egy sörtésztába mártott virágernyőről van szó, melyet olajban kisütnek, és porcukorral megszórva tálalnak. A bodza virága természetesen jól illik fagylaltba és édes krémekbe is.
A sort hosszasan még lehetne folytatni: levendula, rózsa, kamilla, kerti szegfű, gyermekláncfű, tökvirág – megannyi ehető virág. Aki kedveli az izgalmas ízeket, annak mindenképpen érdemes kísérleteznie az ehető virágokkal, aki viszont inkább a klasszikusoknál maradna, azoknak az Interfood házhoz viszi a legfinomabb ételeket. Magyaros, vegán, paleo, fitness, vadhús – legalább 50 különböző fogás minden hétköznap!