Disznóvágás, disznótoros finomságok

Disznótoros finomságok
Sülnek a disznóvágás finomságai

A disznóölésnek hagyományai vannak, hiszen mindenhol másképpen készülnek a disznótoros finomságok. Az igazi falusi disznóvágást azonban kevesen ismerik. A régi időkben – és még talán most is sok helyen – az egész éves hús tartalékot ilyenkor készítették el. Manapság egyre kevesebben élnek a házi disznóvágás lehetőségével, pedig a bolti termékeknél biztosan sokkal jobb minőségű hústermékek állíthatók így elő.

Vannak azonban olyan családok, akik a saját szükségleteiken túl eladásra is készítenek finom disznótoros ételeket: kolbászt, hurkát, sonkát, szalonnát, stb…

Elterjedőben van a disznótoros hétvégék szervezése, melyek során csapatépítő jelleggel, vagy csak kíváncsiságból lehet megtekinteni egy igazi, házi disznóvágást.

Régen is és most is az év végi hónapokra időzítik sokan a disznóölést. A késő őszi hónapokban – jellemzően novembertől – indulnak be a háztáji disznóvágások. Az időpont megválasztása nem véletlen, hiszen ilyenkor a legbiztonságosabb a hús feldolgozása. Nyáron minden bizonnyal hamar megromlana a hús a tűző napon.

Két olyan fontos esemény van – a hagyományos ünnepek mellett – a vidéki életben, ahol a család a barátok, szomszédok összegyűlnek, hogy közösen munkálkodjanak:

 • az egyik a szüret,
 • a másik a disznóvágás.

A szüretről is szólunk írásainkban, de most lássuk, milyen eszközök kellenek a disznóöléshez, illetőleg hogyan zajlik a falusi disznóvágás!

Kellékek

A disznóvágási kellékek jelentős része egyértelmű, hogy mire való, ezért itt csak felsorolom őket. Lejjebb, ahol az egész procedúrát taglalom, még lesz szó kellékekről. Az szükséges eszközök:

 • Bontóasztal, bontó állvány,
 • Üstök, üstfedők, üstház,
 • Fakanalak, merőkanalak,
 • Tálak, tányérok, egyéb edények
 • Húsdaráló,
 • Hurkatöltő, kolbásztöltő,
 • Kések, bárdok, csontfűrészek
 • Húskampók
 • Serpenyők,
 • Vágódeszkák,
 • Zsírosbödönök,
 • Gázpalack, perzselő, nyomásszabályozó

Disznóvágás menete

A böllér (ő az, aki leöli és feldolgozza az állatot) és a kisegítő személyzet pálinkával kezdi a napot, az esetek többségében hajnaltájt. A disznótoros pálinka szerepe nagyon fontos, jó a hideg ellen és a gyomrot is megnyugtatja a sok vér és nyers hús látványa előtt.

A disznóvágás során először kivéreztetik az állatot úgy, hogy a nyaki ütőeret átvágják. Manapság már előbb elkábítják a disznót és csak után szúrják meg. A vért egy nagyobb edényben felfogják és sót adagolnak hozzá, hogy ne tudjon megalvadni. Ebből lesz a finom hagymás vér, amelyet általában már reggelire feltálalnak a háziasszonyok. Másnap a véres hurkában láthatjuk viszont a vért.

A disznó szőrét perzselik, majd forró vízzel öntik le és tisztára mossák az állatot.

Régen száraz szalmával égették le a disznószőrt, manapság szalma helyett gázzal perzselik a disznót.

A szépen megtisztított állat ezután felkerül a bontóasztalra. (Meg kell jegyezzem, hogy van ahol a bontóasztal helyett bontó állványt használnak, melyre fellógatják a disznót és úgy dolgozzák fel.)

A bontóasztalon először a 4 lábát vágják le, majd a nyakszirttől jobbra és balra is a fülek vonalában haladva bemetszést ejtenek, így választják le a fejet. Az állat hátáról ezután lekerül a szalonna. A gerincet és a bordákat elválasztják egymástól és a farokkal együtt veszik ki. Ebből lesz a finom orjaleves. Az oldalast kétfelé bontják, és a belsőségeket eltávolítják. Ezután következhet a háj és a rajta lévő fátyol bontása. Miután az oldalast is kiemelik, az asztalon már csak a szalonna marad.

Nem mindegy, hogyan bontják fel az állatot, mert a disznótoros finomságok akkor sikerülnek a legjobban, ha pontosak a vágások.

Disznóvágás: friss szalonna
Friss, nyers szalonna a disznóvágásról

A szalonnát többféle módon is lehet tartósítani ez tájegységenként változó. Füstölésre is szoktak félretenni az állatból, leginkább az orjából, az oldalasból és a hosszúpecsenyéből. Természetesen a hurka és kolbász készítése mellett sok bekerül a fagyasztóba is, hogy a legfinomabb rántott hús is elkészülhessen az otthonokban. A férfiak végzik a disznóölést, a perzselést és a töltelékek elkészítését, valamint a hús és a szalonna besózását. A hölgyek a béltisztításban, a hurkakészítésben, az abálásban, a zsír kisütésében és az ilyenkor szokásos ételek (pl: disznótoros leves) előállításában segédkeznek.

Disznóvágás vicces videó

A kép minősége nem a legjobb, de ez a legviccesebb disznóvágás videó, amit láttam:

Összegzés

Röviden áttekintettük a házi disznóvágás menetét. Megnéztük milyen kellékeket kell beszerezni ahhoz, ha valaki odahaza szeretne disznótort rendezni. Természetesen megemlítettük kedvenc disznótoros ételeinket és rávilágítottunk a hajnali pálinka fontosságára.

Aki még nem látott testközelből disznóölést, most nagyjából képbe kerülhetett, hogy az ilyen címen szervezett csapatépítő tréning fő programja hogyan fog lezajlani.

Fotó: Pixabay

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + tíz =

Scroll to top