Disznóvágás, disznótoros finomságok

Disznótoros finomságok
Sülnek a disznóvágás finomságai

A disznóölésnek hagyományai vannak, hiszen mindenhol másképpen készülnek a disznótoros finomságok. Az igazi falusi disznóvágást azonban kevesen ismerik. A régi időkben – és még talán most is sok helyen – az egész éves hús tartalékot ilyenkor készítették el. Manapság egyre kevesebben élnek a házi disznóvágás lehetőségével, pedig a bolti termékeknél biztosan sokkal jobb minőségű hústermékek állíthatók így elő.


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Vannak azonban olyan családok, akik a saját szükségleteiken túl eladásra is készítenek finom disznótoros ételeket: kolbászt, hurkát, sonkát, szalonnát, stb…

Elterjedőben van a disznótoros hétvégék szervezése, melyek során csapatépítő jelleggel, vagy csak kíváncsiságból lehet megtekinteni egy igazi, házi disznóvágást.

Régen is és most is az év végi hónapokra időzítik sokan a disznóölést. A késő őszi hónapokban – jellemzően novembertől – indulnak be a háztáji disznóvágások. Az időpont megválasztása nem véletlen, hiszen ilyenkor a legbiztonságosabb a hús feldolgozása. Nyáron minden bizonnyal hamar megromlana a hús a tűző napon.

Két olyan fontos esemény van – a hagyományos ünnepek mellett – a vidéki életben, ahol a család a barátok, szomszédok összegyűlnek, hogy közösen munkálkodjanak:

 • az egyik a szüret,
 • a másik a disznóvágás.

A szüretről is szólunk írásainkban, de most lássuk, milyen eszközök kellenek a disznóöléshez, illetőleg hogyan zajlik a falusi disznóvágás!

Kellékek

A disznóvágási kellékek jelentős része egyértelmű, hogy mire való, ezért itt csak felsorolom őket. Lejjebb, ahol az egész procedúrát taglalom, még lesz szó kellékekről. Az szükséges eszközök:

 • Bontóasztal, bontó állvány,
 • Üstök, üstfedők, üstház,
 • Fakanalak, merőkanalak,
 • Tálak, tányérok, egyéb edények
 • Húsdaráló,
 • Hurkatöltő, kolbásztöltő,
 • Kések, bárdok, csontfűrészek
 • Húskampók
 • Serpenyők,
 • Vágódeszkák,
 • Zsírosbödönök,
 • Gázpalack, perzselő, nyomásszabályozó

Disznóvágás menete

A böllér (ő az, aki leöli és feldolgozza az állatot) és a kisegítő személyzet pálinkával kezdi a napot, az esetek többségében hajnaltájt. A disznótoros pálinka szerepe nagyon fontos, jó a hideg ellen és a gyomrot is megnyugtatja a sok vér és nyers hús látványa előtt.

A disznóvágás során először kivéreztetik az állatot úgy, hogy a nyaki ütőeret átvágják. Manapság már előbb elkábítják a disznót és csak után szúrják meg. A vért egy nagyobb edényben felfogják és sót adagolnak hozzá, hogy ne tudjon megalvadni. Ebből lesz a finom hagymás vér, amelyet általában már reggelire feltálalnak a háziasszonyok. Másnap a véres hurkában láthatjuk viszont a vért.

A disznó szőrét perzselik, majd forró vízzel öntik le és tisztára mossák az állatot.

Régen száraz szalmával égették le a disznószőrt, manapság szalma helyett gázzal perzselik a disznót.

A szépen megtisztított állat ezután felkerül a bontóasztalra. (Meg kell jegyezzem, hogy van ahol a bontóasztal helyett bontó állványt használnak, melyre fellógatják a disznót és úgy dolgozzák fel.)

A bontóasztalon először a 4 lábát vágják le, majd a nyakszirttől jobbra és balra is a fülek vonalában haladva bemetszést ejtenek, így választják le a fejet. Az állat hátáról ezután lekerül a szalonna. A gerincet és a bordákat elválasztják egymástól és a farokkal együtt veszik ki. Ebből lesz a finom orjaleves. Az oldalast kétfelé bontják, és a belsőségeket eltávolítják. Ezután következhet a háj és a rajta lévő fátyol bontása. Miután az oldalast is kiemelik, az asztalon már csak a szalonna marad.

Nem mindegy, hogyan bontják fel az állatot, mert a disznótoros finomságok akkor sikerülnek a legjobban, ha pontosak a vágások.

Disznóvágás: friss szalonna
Friss, nyers szalonna a disznóvágásról

A szalonnát többféle módon is lehet tartósítani ez tájegységenként változó. Füstölésre is szoktak félretenni az állatból, leginkább az orjából, az oldalasból és a hosszúpecsenyéből. Természetesen a hurka és kolbász készítése mellett sok bekerül a fagyasztóba is, hogy a legfinomabb rántott hús is elkészülhessen az otthonokban. A férfiak végzik a disznóölést, a perzselést és a töltelékek elkészítését, valamint a hús és a szalonna besózását. A hölgyek a béltisztításban, a hurkakészítésben, az abálásban, a zsír kisütésében és az ilyenkor szokásos ételek (pl: disznótoros leves) előállításában segédkeznek.

Disznóvágás vicces videó

A kép minősége nem a legjobb, de ez a legviccesebb disznóvágás videó, amit láttam:

Összegzés

Röviden áttekintettük a házi disznóvágás menetét. Megnéztük milyen kellékeket kell beszerezni ahhoz, ha valaki odahaza szeretne disznótort rendezni. Természetesen megemlítettük kedvenc disznótoros ételeinket és rávilágítottunk a hajnali pálinka fontosságára.

Aki még nem látott testközelből disznóölést, most nagyjából képbe kerülhetett, hogy az ilyen címen szervezett csapatépítő tréning fő programja hogyan fog lezajlani.

Fotó: Pixabay

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

6 + 11 =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház