Szerinted a bajai vagy a szegedi halászlé a jobb?

Ahová mész és halászlét eszel, ott a saját receptjük szerint készített hal levesre fognak szavazni. A két karakteres ételnek különösen sok rajongója van, lássuk mi az alapvető különbség a bajai és a szegedi halászlé között?


Segítünk neked ajándékot választani. Kattints ide!


Abban nincs vita, hogy mindkettő roppant finom, ám az adott térség esküszik: az övé jobb mint a másik által készített! Megpróbáljuk bemutatni az elkészítésben rejlő alapvető különbségeket, miközben rávilágítunk a két étel közti hasonlóságra is!

HalászléA jó idő beköszöntével szaporodnak az esti bográcsozások is, melyek összehozzák a baráti társaságokat és a szabadban készült ételek máshoz nem hasonlítható gasztronómiai élményét adják. A bográcsban főtt halászlé a legfinomabb, ám ha karácsonyra készítjük ezt az ételt, akkor is nagy sikert érhetünk el vele.

A halászlé igazi kultuszétel és nem is olyan bonyolult elkészíteni.

Alapvetően két alapanyag minősége határozza meg, hogy milyen lesz a halászlevünk íze: a halé és a paprikáé.

Bajai halászlé

Baján gyorsabban és talán egyszerűbben készül az étel, mert a halat nem passzírozzák, csak simán főzik és a végén gyufatésztával tálalják. A halat megfelelően előkészítik (tisztítják, sózzák), majd hűtőszekrényben tartják, hogy megfelelő „kerek” ízt kapjon.

Az összevágott hagymát a bogrács aljára teszik, erre a hal húsát, fejét, farkát és vízzel felöntik, összeforralják. A végén beleteszik a pirospaprikát (akár csípőset is, annak aki szereti), majd leszűrik és az előzőleg megfőzött gyufatésztára merik.

A bajaiak fesztivált szerveztek a saját halászlevüknek és közzétették annak receptjét az oldalukon.

Szegedi halászlé

Szegeden többet bíbelődnek a leveses halétel elkészítésével. Kezdjük ott, hogy eleve alaplé készítéssel kezdődik a főzés, ami hagymából és halaprólékból készül. Ezt átpasszírozzák és ebben az alaplében főzik meg a halszeleteket. Ez a halászlé szaftosabb, sűrűbb mint a bajai és nem kínálnak hozzá tésztát, hanem csak friss kenyeret. Olykor a hal, a hagyma és a pirospaprika mellett zöldpaprikát és paradicsomot is szoktak bele tenni.

Több oldal is közöl szegedi halászlé receptet, itt lehet őket egyben megtekinteni!

Közös vonás

Mindkét leveshez többféle halat használnak fel, de az alapanyag több mint fele hagyományosan ponty. Természetesen előfordul akár csak harcsából, vagy tisztán más halfajtából készült halászlé recept is, de a tradicionális változatok vegyes halból és elsősorban pontyból készülnek.

Látható, hogy nem csak különbség, de hasonlóság is van a bajai és a szegedi halászlé között!

Neked melyik a kedvenced?

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

három − egy =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház