A babérlevél remek ízesítő, de mire jó még?

A babérlevélA babérlevél a magyar konyha egyik remek fűszere, melyet ételt ízesítő hatása miatt használunk elsősorban. Pedig ez az örökzöld levél kiváló élettani hatással is bír, ráadásul a babérnak nem csak a levele hasznosítható. Lássuk, mit tudunk még a babérról!

Babérlevél kisokos

Kis-Ázsiában honos, a Földközi-tenger környékén széles körben termesztett örökzöld fa vagy cserje. Az ókorban igen kedvelt volt, de fokozatosan háttérbe szorult, és csak a középkor végén vált újra kedveltté. A babért az ókori görögök és rómaiak Apolló isten ajándékának, a tudás, a dicsőség és a jó szerencse jelképének tartották.

A babérfa törzse alacsonyan elágazó, levele bőrszerű, hosszúkás, hegyes, olajzöld színű, 8-10 cm hosszú, 3-5 cm széles. Virága kicsi, sárgásfehér. Csonthéjas termése kb. 1,5 cm-es, feketés, barna színű. Gyakori öntözést kíván, igen fagyérzékeny, így csak meleg vidékeken lehet szabadban teleltetni. A félárnyékos helyet kedveli.

A fűszerként használt, kifejlett, de még nem öreg leveleit nyáron szedik és napon szárítják. A levél száradás után is sima felületű marad, mivel két falap közé préselve szárítják ki, ily módon nyerik a kellemes és tetszetős babérlevelet.

A babér levelét nálunk kizárólag fűszerként alkalmazzák. Levesek, főzelékek, szószok, mártások, sertés- és marhasültek, vadas ételek ízesítésére, pácok, aszpikkocsonya, kolbászok, savanyúságok készítésénél és halhúsok marinálásához* használják.

Ízesítőként mindenki ismeri, de azt talán kevesen tudják, hogy emésztést elősegítő hatása is van. Azok, akik puffadásra panaszkodnak, megkönnyebbülhetnek a babérlevél főzettől. Leforrázva tea készíthető belőle, ami enyhe fejfájásra jelenthet gyógyírt, illetve az álmatlanság ellen is kiváló.

A terméséből nyert olaj gyógyhatású.

* Marinálás: A marinálás élelmiszerek elkészítés előtti pácolása fűszerezett, gyakran savaskémhatású folyadékban. (Wikipedia)

Ez tetszik, megosztom:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Tweet about this on Twitter
Twitter

Hasonló receptek, gasztro írások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 15 =

Scroll to top