10 életmód tipp télire, amivel elkerülhetők a betegségek

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Életmód tippek télireA szezonális zöldségektől kezdve a levesekig mindent együnk meg télen, ezzel is megvédve magunkat a betegségektől. Télen, amikor megérkeznek az éjszakai fagyok és a hőmérséklet csökken, sokan hajlamosak a köhögésre, a megfázásra, az influenzára és néhányunkra igaz a téli súlygyarapodás is. Az egészséges étrendhez való ragaszkodás nem akadályozhatja meg a téli betegségek kialakulását vagy akár teljes elkerülését, de segíthet az immunrendszerének abban, hogy jobban védekezzen, és felgyorsítsa a gyógyulási folyamatokat. Íme, néhány jó tipp a téli hónapokra.

1. Tegyük el nyáron a zöldségeket télire

Minden nyári hónapban törekedjünk arra, hogy megfelelő mennyiségű zöld salátát tartalékoljunk a téli hónapokra. Emellett nézzük meg télen milyen zöldségek állnak rendelkezésünkre. Sok téli zöldség kiválóan alkalmas a tészták és a levesek elkészítéséhez. Ha nagyobb mennyiséget lefőzünk a levesekből, akkor el lehet tenni a mirelitbe és könnyedén elő vehetjük, amikor éppen szükségünk van rá. Ezzel időt is takarítunk meg, hiszen nem kell a főzéssel újra bajlódnunk. A főzéssel megspórolt időt pedig kedvünkre másra fordíthatjuk. A sárgarépa, a cseresznye, az édesburgonya vagy a normál burgonya keverésével egy igazán ízletes pépet készíthetünk, ami sok dologhoz illik. Ilyen a pörkölt, a pite vagy bármilyen más dolog, amihez felhasználhatjuk.

2. A tél királya a leves

leves, levesezés, leves evésAmikor a téli tápláló ételekről esik szó, akkor mindenképpen meg kell említenünk a leveseket. Mindig használjunk friss zöldségeket az elkészítésükhöz, de természetesen szóba jöhetnek a konzervek is. Konzerv zöldbab, zöldborsó és társai. A levesbe mindig tegyünk friss csirke vagy marhahúst is. A maradékot természetesen lefagyaszthatjuk, kisebb adagokban is. Bármikor elő vehetjük és a hideg téli estéken elfogyaszthatjuk. Az így lefagyasztott levesek rosttartalma megmarad.

3. Mindig tartsuk készenlétbe a szükséges mennyiségű folyadékot

Télen ki hogyan érzi a folyadékot behűtve és melegen is fogyaszthatja, hiszen a lényeg a mennyiségen van. A folyadék bevitel szinten tartása az egyik legfontosabb feladatunk a téli időszakban. A hideg vizet érdemes a nyári hónapok után szobahőmérsékletűre cserélni és citromszeleteket is adhatunk hozzá.

tea, teázás

Növelhetjük a napi folyadékbevitelt különféle gyógyteákkal, amik segíthetnek abban is, hogy a folyadékháztartásunk rendben legyen. Ha melegen isszuk a gyógyteákat, akkor még melegen is tartanak minket. Emellett a tél a forralt bor időszaka, amelyből szintén bátran fogyaszthatunk természetesen mértékkel. Érkeznek a különféle vásárok és téli mulatságok ahol kötelező elem a forralt bor. Álljunk meg nyugodtan és igyunk egy pohárkával!

4. Az ételek minőségére és ne a mennyiségére törekedjünk

A tél tipikusan az az időszak, amikor mindenki túleszi magát, mintha attól félnénk, hogy ha nem eszünk eleget akkor fázni fogunk és muszáj, hogy némi „zsír” legyen rajtunk. Soha ne együnk annál többet, mint amire szüksége van a szervezetünknek még a karácsonyi eszem-iszom során sem. Annak érdekében, hogy a túlevést elkerüljük, érdemes kisebb adagokat tenni a tányérra, hiszen ha az el fogy a tányérról a jóllakottság érzését is kelti, mert jók voltunk és mindent megettünk a tányérról. Étkezés közben ne nézzük a tévét, inkább hallgassunk a családdal közösen zenét. Ha este elérkezik a tévénézés ideje, akkor ne a chipses zacskó legyen az első, amire ráfanyalodunk, hanem pucoljunk sárgarépát vagy esetleg céklát. Ha ezeket rágcsáljuk a sok bolti „nasi” helyett akkor nem hízunk és még az egészségünket is védjük.

5. Fordítsunk kellő időt a reggelizésre

Sokunknak gondot okoz télen a korai kelés, hiszen sötét is van és zavar mindenkit a hideg is. Mindig nagy a kísértés, hogy csak egy icuka-picuka fél óra még lustálkodással teljen, és inkább kihagyjuk a reggelit. Ez nem jó, hiszen a mindennapi étkezések közül a reggeli a legfontosabb. Az egészséges reggeli fogyasztása az egyik legfontosabb dolog, amikor figyelünk a testsúlyunkra is, ezért gondoskodjunk a minőségi reggelikről. Alacsony zsírtartalmú tejbe áztassunk zabkását és ebbe még bátran tehetünk banánt és mazsolát, vagy szárított kajszibarackot vagy fahéjba mártott szilvát. Számtalan receptet találhatunk ma már az egészséges reggelikre, ezért ezeket érdemes átolvasni. Természetesen saját kútfőből is összeüthetjük az egészséges reggelit. Tehetünk a tejbe diófélét, mogyorót, almát, körtét, tökmagot és sárgabarackot is. Mindenkinek azt javasoljuk, hogy a kedvenc ételeit keverje a tejhez.

6. Lehetőség szerint korlátozzuk a koffein fogyasztást

Igyunk meg minden reggel egy bögre kávét, de ne hagyjuk, hogy óránként ránk törjön a „kávézhatnék”. Akik egész nap csak a kávét isszák, számoljanak az álmatlansággal, az alváshiányos ciklusokkal, esetleg még egy komolyabb betegséggel is. Nem érdemes a koffeinért ennyit feláldozni. A délután elfogyasztott gyógyteák segítik az egészségügyi problémák elkerülését. A zöld tea kiváló választás, mivel antioxidánsokkal van tele.

7. Együnk csokoládét

Itt természetesen nem arra gondolunk, amikor egy ültő helyünkben megeszünk két tábla csokit. Minimum 70 százalékos kakaó tartalmú sötét csokoládé fogyasztása ajánlott napi szinten, hiszen energiát ad. Kicsit keserű ízű, kevésbé valószínű, hogy a sötét csokoládét nagy mennyiségben fogyasztjuk. Elegendő apró négyzetekre tördelni és ezzel is csökkenthetjük a fogyasztását. Ma már chilis vagy narancsos ízben is elérhetők ezek a finom csokoládék. Mindig válasszunk más ízvilágot így színesíthetjük vele az étkezéseinket.

8. Ne legyünk szomorúak, lehangoltak

Ma már kutatások bizonyították, hogy létezik a szezonális érzelmi zavar, amely a téli hangulatingadozásokban is keresendő. Próbáljunk meg minél többet a szabadban mozogni és szedjünk D-vitamint. A D-vitamin szedése nagyon fontos a téli időszakban, hiszen a napsütéses órák száma igen alacsony, ezért mindenképpen pótlásra van szükség. Szélsőséges helyzetekben ki lehet próbálni a fényterápiát is. Mindig győződjünk meg arról, hogy az étrendünk kiegyensúlyozott és igény esetén szedjük a vitaminokat. Sokan a kényelmes táplálkozás hívei, hiszen a munkahelyeken nem nagyon lehet egészségesen étkezni. Egyrészt kevés az idő rá, másrészt pedig nem lehet napközben elkészíteni a saját ebédünket, így rászorulunk az éttermi kosztra vagy az otthonról vitt szendvicsekre.

9. Hétvégén pihenjünk

Egy rövid szundikálás új lendületet adhat nekünk, így hétvégén nyugodtan akár többször is pihenjünk le 15 percekre. Nem szabad órákat délutáni alvással tölteni, hiszen akkor a testünk is a mély álomba merül, lassítva ezzel az emésztést is.

10. Mozogjunk eleget minden nap

Igen sokan a számítógépek előtt görnyedve töltik a munkanapokat. Érdemes ebédidőben egy keveset járni, hiszen ülés közben csökken az energiaszintünk. Akik tehetik, menjenek a munkahelyükre biciklivel, így megmozgatják izmaikat és a friss levegő pedig jót tesz az agyműködésnek. És sok minden másban is segít!

[callout style=”orange” centertitle=”true” align=”center” width=”98%”]A téli betegségek ellen a leghatásosabb módszer a megelőzés. Ebben szerettünk volna segíteni ezzel a tippsorral.[/callout]

– PZ —

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0

Hasonlóan finom ételek, receptek

Posted in Gasztroblog, gasztronómiai magazin.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 1 =