Szilvalekvár készítése során eszerint a recept szerint nem kell órákig a gáztűzhely fölött kevergetni a masszát, sőt, nem szabad kevergetni. Egyszerű szilvalekvár, keverés nélkül.
Ez a lekvár éveken át képes megőrizni a minőségét, a szilvából készült befőttek és az aszalt szilva közös jellemzője ez. Íme a recept:
Szilvalekvár keverés nélkül hozzávalók, elkészítése
Hozzávalók
- 5 kg kimagozott szilva,
- 0,5 dl 10%-os ecet,
- 1 kg cukor,
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj.
Szilvalekvár elkészítése keverés nélkül
- Egy magas lábasba beletesszük a kimagozott szilvát, meglocsoljuk ecettel, megszórjuk cukorral, fahéjjal, és beletesszük a sütőbe.
- A sütőt a legkisebb fokozatra kapcsoljuk, és kb. 6-7 órán át pároljuk benne a lekvárt.
Közben nem szabad kevergetni, mert akkor odasül. - Mikor kivesszük a sütőből, folyamatosan kevergetve kb. negyed óráig főzzük takaréklángon.
- Üvegekbe szedjük, hagyjuk bebőrösödni, és csak másnap kötjük le.