Ha sárgabarackról van szó, nekem előbb ugrik be a sárgabarack lekvár, mint maga a gyümölcs. Talán azért van ez így, mert a szülői háznál volt egy nagy sárgabarackfa, és anyukám minden évben tett el sárgabaracklekvárt. Ha valamilyen lekváros süteményt sütött akkor abba ezt a lekvárt tette, de nem bánta senki, mert kedveltük és kedveljük a mai napig is.
Sárgabarack lekvár receptje
Hozzávalók
1 kg hámozott, kimagozott, érett sárgabarack,
70 dkg cukor
Sárgabarack lekvár elkészítése
A barackokat zománcozott lábasba rakjuk, és minden sort megszórunk cukorral.
A tetejére is cukor kerül.
Fóliával letakarjuk az edényt, és hűvös helyen egy éjszakán át állni hagyjuk.
Másnap felforraljuk, és forrástól számított 25 percig főzzük.
Forrón üvegekbe rakjuk, légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztba kihűtjük.