Az őszibarack kompót készítése egy szirup főzéssel kezdődik. A gyümölcs befőzés utolsó stádiumában 10 percig gőzölni kell a lezárt kompótos üvegeket!
Őszibarack kompót hozzávalói, elkészítése
Hozzávalók
- 1 kg őszibarack,
- 50 dkg cukor,
- fél rúd vanília,
- szalicil,
- citromlé.
Őszibarack kompót elkészítése
- A barackot megmossuk, meghámozzuk, megfelezzük, kimagozzuk, majd citromos vízbe tesszük.
- Ezután 4 dl vízből, és a cukorból szirupot főzünk, melyet vaníliával ízesítünk.
- A barackokat a citromos léből lecsöpögtetjük, üvegekbe rakjuk, majd rámerjük a forró szirupot, melyből a vaníliát kiemeljük, és amelyhez 2 késhegynyi szalicilt keverünk.
- Légmentesen lezárjuk, és lassan gyöngyöző vízben 10 percig gőzöljük, majd letakarva az edényben hagyjuk kihűlni.