Házi ketchup

A ketchup házilag készül és bár a boltok polcai roskadoznak a jobbnál jobb paradicsomos szószoktól, mégis azt mondjuk, megéri a ketchupot otthon, a saját szánk íze szerint elkészíteni. A mi receptünkkel készített ketchup nagyjából egy hónapig tartható el sötét, hűvös helyen.

Szendvicsekhez, húsokhoz, pizzákhoz, makarónihoz, olaszos tésztákhoz, sült burgonyához, vagy akár parizeres kenyérhez is fogyaszthatjuk.

Házi ketchup recept

Hozzávalókházi ketchup

  • 1,5 kg paradicsom,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 narancs (leve),
  • 1 kávéskanál cukor,
  • 4 evőkanál borecet,
  • 3 szegfűszeg,
  • csemege pirospaprika, őrölt bors, mustármag, só, olaj

Házi Ketchup készítés

  1. Megtisztítjuk az alapanyagokat, majd a paradicsomot kockákra, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
  2. A kockázott paradicsomot a hagymákkal együtt, gyakran kevergetve 20 percig kis lángon főzzük.
  3. A kifacsart narancs levét, a cukrot, az ecetet, a szegfűszeget és a fűszerekből egy csipetnyit összekeverünk.
  4. A keveréket a paradicsomhoz adjuk, és még 2 óráig fedő nélkül összefőzzük.
  5. Amikor már minden víz elpárolgott, tegyünk fedőt a lábasra.
  6. A kész masszát szitán áttörjük.
  7. Tiszta üvegekbe töltjük, vékony rétegben olajat öntünk rá, lezárjuk, és kihűtjük.
  8. Fogyasztás előtt hűvös, sötét helyen legalább három napig állni hagyjuk.

Aki az erős szószokat szereti, használhat csemege paprika helyett erős paprikát is! De aki igazán rendes, az két adagot főz: egyet a csípős íz kedvelőinek és egyet a többieknek.

Ugye megfigyelted, hogy a házi ketchup recepthez semmilyen „E” betűs, vagy más tartósítószert nem használtunk? Nincs rá szükség, viszont ezt a paradicsomos szószt legfeljebb egy hónapig tudod eltartani.

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

öt × 2 =