A ketchup házilag készül és bár a boltok polcai roskadoznak a jobbnál jobb paradicsomos szószoktól, mégis azt mondjuk, megéri a ketchupot otthon, a saját szánk íze szerint elkészíteni. A mi receptünkkel készített ketchup nagyjából egy hónapig tartható el sötét, hűvös helyen.
Szendvicsekhez, húsokhoz, pizzákhoz, makarónihoz, olaszos tésztákhoz, sült burgonyához, vagy akár parizeres kenyérhez is fogyaszthatjuk.
Házi ketchup recept
Hozzávalók
- 1,5 kg paradicsom,
- 1 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 narancs (leve),
- 1 kávéskanál cukor,
- 4 evőkanál borecet,
- 3 szegfűszeg,
- csemege pirospaprika, őrölt bors, mustármag, só, olaj
Házi Ketchup készítés
- Megtisztítjuk az alapanyagokat, majd a paradicsomot kockákra, a hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
- A kockázott paradicsomot a hagymákkal együtt, gyakran kevergetve 20 percig kis lángon főzzük.
- A kifacsart narancs levét, a cukrot, az ecetet, a szegfűszeget és a fűszerekből egy csipetnyit összekeverünk.
- A keveréket a paradicsomhoz adjuk, és még 2 óráig fedő nélkül összefőzzük.
- Amikor már minden víz elpárolgott, tegyünk fedőt a lábasra.
- A kész masszát szitán áttörjük.
- Tiszta üvegekbe töltjük, vékony rétegben olajat öntünk rá, lezárjuk, és kihűtjük.
- Fogyasztás előtt hűvös, sötét helyen legalább három napig állni hagyjuk.
Aki az erős szószokat szereti, használhat csemege paprika helyett erős paprikát is! De aki igazán rendes, az két adagot főz: egyet a csípős íz kedvelőinek és egyet a többieknek.
Ugye megfigyelted, hogy a házi ketchup recepthez semmilyen „E” betűs, vagy más tartósítószert nem használtunk? Nincs rá szükség, viszont ezt a paradicsomos szószt legfeljebb egy hónapig tudod eltartani.