Eperkompót

Akinek nincs a kertjében eper, annak ki kell várnia az eperkompót elkészítéséhez azt az időszakot, míg alacsonyan lesz a finom gyümölcs ára. Az alábbi recept egy olyan egyszerű, hideg tartósítási eljárást mutat be, mellyel talán a legkönnyebb az epret elrakni télire.

Karácsonyi ajándékötletek: mit vegyél egy férfinak?

A hidegen készült eperkompót esetében nincs gőzölés, főzés, csak egyszerűen elkészítjük a befőttet – befőzési eljárás nélkül. A kompótokat általában készre főzik a tartósítószerrel, és/vagy a cukorral és az ízesítőkkel. A mi eperkompótunk épp azzal tér el a hagyományos eljárásoktól, hogy a recept nem tartalmaz meleg eljárást!

Eperkompót recept

Hozzávalók

  • 2 kg eper,
  • 1,2 kg porcukor,
  • 1 csapott teáskanál nátrium-benzoát,
  • fél citrom leve.

Eperkompót készítése befőzés nélkül

  1. Az epret folyó vízben megmossuk. A gyümölcs legyen szép piros érett, de ne legyen puha!
  2. Egy nagyobb edénybe – ami nem fémből van!! – az eperszemeket sorban lerakjuk, és mindegyik sort megszórjuk porcukorral.
  3. Hűvös helyen, – de nem hűtőben – 1 éjszakán át állni hagyjuk, hogy levet engedjen.
  4. Másnap az eperszemeket szűrőkanállal kis üvegekbe rakjuk.
  5. A visszamaradt lében jól elkeverjük a citromlét és a tartósítószert.
  6. Az üvegekbe lévő eperre rámerjük a levet, légmentesen lekötözzük, és száraz, hűvös helyen tároljuk.

Eperkompót felhasználása

A fenti eljárás szerint eltett gyümölcs önmagában is nagyon finom, így édességként minden más nélkül is fogyaszthatjuk. Süteményekbe, turmixokba rendkívül finom! Ezen kívül bárhova felhasználható, ahol édes gyümölcsre van szükség.

Ez teszik, ezt megosztom!

Szólj hozzá!

7 + húsz =

Forró levegős sütő, prémium kategória:

Cosori webáruház