Akinek nincs a kertjében eper, annak ki kell várnia az eperkompót elkészítéséhez azt az időszakot, míg alacsonyan lesz a finom gyümölcs ára. Az alábbi recept egy olyan egyszerű, hideg tartósítási eljárást mutat be, mellyel talán a legkönnyebb az epret elrakni télire.
A hidegen készült eperkompót esetében nincs gőzölés, főzés, csak egyszerűen elkészítjük a befőttet – befőzési eljárás nélkül. A kompótokat általában készre főzik a tartósítószerrel, és/vagy a cukorral és az ízesítőkkel. A mi eperkompótunk épp azzal tér el a hagyományos eljárásoktól, hogy a recept nem tartalmaz meleg eljárást!
Eperkompót recept
Hozzávalók
- 2 kg eper,
- 1,2 kg porcukor,
- 1 csapott teáskanál nátrium-benzoát,
- fél citrom leve.
Eperkompót készítése befőzés nélkül
- Az epret folyó vízben megmossuk. A gyümölcs legyen szép piros érett, de ne legyen puha!
- Egy nagyobb edénybe – ami nem fémből van!! – az eperszemeket sorban lerakjuk, és mindegyik sort megszórjuk porcukorral.
- Hűvös helyen, – de nem hűtőben – 1 éjszakán át állni hagyjuk, hogy levet engedjen.
- Másnap az eperszemeket szűrőkanállal kis üvegekbe rakjuk.
- A visszamaradt lében jól elkeverjük a citromlét és a tartósítószert.
- Az üvegekbe lévő eperre rámerjük a levet, légmentesen lekötözzük, és száraz, hűvös helyen tároljuk.
Eperkompót felhasználása
A fenti eljárás szerint eltett gyümölcs önmagában is nagyon finom, így édességként minden más nélkül is fogyaszthatjuk. Süteményekbe, turmixokba rendkívül finom! Ezen kívül bárhova felhasználható, ahol édes gyümölcsre van szükség.