Az almapaprika télire egy ecetes tartósítással készült savanyúság. Egy ügyes trükkel értük el azt, hogy a savanyúság finom, ropogós legyen: az üveg tetejére apró uborkákat tettünk, hogy a paprikát végig a lében tartsuk, ne emelkedjen fel a tetejére.
Ez a fajta almapaprika eltevés nem tart hosszú ideig – ha nem számoljuk bele azt, hogy az elkészült savanyúságot pár napig állni hagyjuk és szükség esetén egy fontos műveletet is végrehajtunk rajta. Természetesen nem titok, hogy miről van szó, a receptben részletesen elmondjuk.
Finom téli savanyúság, a leírás alapján könnyedén elkészítheted. Próbáld ki!
Almapaprika télire receptje
Hozzávalók
- 2 kg almapaprika,
- 25 dkg apró uborka,
- 3 dl 20%-os ecet,
- 10 db babérlevél,
- 20 dkg cukor,
- pár gerezd fokhagyma,
- 2 kávéskanál szalicil,
- köménymag, mustármag, egész feketebors, só.
Almapaprika eltevése télire
- Az uborkát és a paprikát alaposan megtisztítjuk, megmossuk.
- A paprika szárát levágjuk rövidre, de nem csumázzuk!
- Elkészítjük a tartósító levet: a fűszereket 2 liter vízben felforraljuk és a végén beleöntjük az ecetet.
- A paprikát üvegekbe rakjuk, a tetejét az uborkával stabilizáljuk és a lehűtött lével felöntjük.
- Az így elkészült savanyúságot egy-két napig lefedve állni hagyjuk, ha vesztett a levéből, akkor újra felöntjük.
- Mielőtt eltesszük télire, teljesen felöntjük az üvegeket, majd a csavaros fedéllel jól, azaz légmentesen lezárjuk!
- Hűvös, hideg helyen tároljuk.
A receptben röviden összefoglaltuk az almapaprika télire eltevésének menetét. Egy apró trükk volt csak a hagyományosnak mondható savanyúság készítése során, az uborka a tetején. Ezzel értük el azt, hogy a paprika folyamatosan lé alatt maradjon, ne emelkedjen ki egy kis darabja sem.