Szilvás gombóc hagyományos módon elkészítve, porcukorral megszórva tálalva.

Szilvás gombóc

 

Szilvásgombóc
Recept szerző: 
Recept típus: Főétel
Konyha: Magyar
Prep time: 
Sütési idő: 
Elkészítési idő: 
 
Az édes főtt tészták közül a gyerekek kedvence, a szilvás gombóc kerül az oldalra. A recept a hagyományos elkészítési módot mutatja be, amihez friss gyümölcsöt, vagy akár szilvabefőttet is használhatunk.
Recept összetevők
Tészta
  • 1 kg krumpli,
  • 3 evőkanál hideg zsír,
  • 25 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 1 teáskanál só,
Töltelék
  • 50 dkg szilva, vagy szilva befőtt,
  • kockacukor.
Bundához
  • 5evőkanál olaj,
  • 15 dkg zsemlemorzsa,
  • 10 dkg porcukor.
Recept
  1. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük.
  2. A zsírral, tojással, liszttel és a sóval összedolgozzuk, tésztává gyúrjuk, majd cipóvá formázzuk.
  3. Lisztezett felületen 3-4 mm vastagságú tésztává nyújtjuk, és kb. 5 cm-es oldalú kockákra vágjuk.
  4. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, a mag helyett betesszük a kockacukrot. (Befőtthöz nyilván nem kell cukor, hisz az úgyis édes!)
  5. Összezárva a tészta kocka közepére tesszük.
  6. Tenyerünkön a tésztát gombóccá formázzuk, lehetőleg egyenletes vastagságban betakarva a szilvát.
  7. Vizet forralunk, melybe egy kevés sót teszünk.
  8. A forrásban lévő vízbe óvatosan belecsúsztatjuk a gombócokat.
  9. A megfőtt gombócokat leszűrjük és az időközben megpirított zsemlemorzsában meghempergetjük.
  10. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Szilvás gombóc – édes főtt tészta

Szilvás gombóc hagyományos módon elkészítve, porcukorral megszórva tálalva.

Szilvás gombóc hagyományos módon elkészítve, porcukorral megszórva tálalva. Melyik gyerek nem szereti?

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Rate this recipe: