Smarni

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Smarni recept (Császármorzsa)

Nagy adag smarni lekvárral, porcukorral

Smarni – vagy más néven császármorzsa – az édes tésztafélék kedvelői körében az egyik legnépszerűbb édes tészta étel. Sokféleképpen készítik, van ahol darával, ezért az elején nem árt leszögezni, hogy ez a recept a császármorzsa búzadara nélkül készített változata.

A desszert tésztaféleséget kínálhatjuk kompóttal, sűrű szörppel, lekvárral, porcukorral, vagy akár önmagában is. Az édesszájúaknak kihagyhatatlan fogás ebédre vagy vacsorára.

A smarni egyértelműen osztrák eredetű étel, vannak akik Erzsébet királynéhoz, mások Ferenc Józsefhez kötik a származását. A császármorzsa eredetéről a Most végre megtudhatod honnan kapta a nevét egy-egy híres étel című írásunkban bővebben olvashatsz.

Mielőtt nekikezdenél a recept átolvasásához, annyit elárulhatok, hogy a recept alatt találsz hasznos Császármorzsa készítési tippeket, melyekből egyebek mellett azt is megtudhatod, hogy hányféleképpen nevezik még a smarnit. Lássuk a receptet!

Hozzávalók

  • 3 egész tojás,
  • 3 evőkanál porcukor,
  • 3 dl tej,
  • 3 dl liszt (egy nagy bögrényi),
  • 5 dkg mazsola,
  • só,
  • zsír.

Smarni (császármorzsa) recept

  1. A tojássárgákat elkeverjük egy púpozott evőkanál porcukorral, a liszttel és a tejjel.
  2. Adunk hozzá egy csipet sót, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is hozzákeverjük.(A tojásfehérje habot csak közvetlenül a felhasználás előtt készítsük el és adjuk a smarni tésztájához! Plusz egy tipp: ha hideg az edény, a habverő és a tojásfehérje, akkor könnyebben tudsz belőle kemény habot verni.)
  3. Serpenyőben zsírt forrósítunk, majd a keveréket beleöntjük.
  4. Amikor a massza keményedni kezd, villával, krumplinyomóval, stb. összetörjük, hogy morzsás legyen.
  5. Hozzákeverjük a mazsolát – amit előzőleg meg is áztathatunk (teában, konyakban, borban, rumban, stb.).
  6. Porcukorral meghintve, lekvárral, vagy sűrű szörppel leöntve tálaljuk.

Császármorzsa készítési tippek

A fenti mennyiségek többszörösével készíthetünk nagyobb adagokat is, de vigyázzunk! Ekkora masszát morzsalékossá keverni a lábasban embert (alkart) próbáló feladat!

Ha túl sűrű az otthoni lekvár, akkor a lekvárhoz passzoló szörppel hígíthatunk rajta. Jól összekeverjük és ezt kínáljuk a smarni mellé.

A zsír helyett használhatsz vajat, vannak akik jobban is szeretik az így készített császármorzsát.

Nincs otthon mazsola, de valahogy pikánsabbá tennéd a császármorzsát? Mazsola helyett használhatsz más, rumban, konyakban vagy borban áztatott aszalt gyümölcsöt is.

Ugyan nem tipp, de jó tudni: a smarnit nevezik még porozinkónak, grízsmarninak, daramorzsának és természetesen császármorzsának is.

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Smarni (császármorzsa) recept
Szerző:
Megjelent:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Hasonlóan finom ételek, receptek

Recept kategória: Tészta receptek Címke: , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × három =