Lángos receptje

A lángos a strandolás egyik alapvető kelléke, ám ezt a kelt tésztából készülő finomságot odahaza is könnyen elkészíthetjük. Az ízesítést mindenki maga szája íze szerint végezheti el, mi alapvetően a sós-fokhagymás és a sajtos-tejfölös variációkat részesítjük előnyben!

Lángos alapanyagok, elkészítés

Sajtos, tejfölös lángos
Hozzávalók

  • 40 dkg liszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 2 főtt krumpli,
  • 1 evőkanál olaj,
  • cukor, só,
  • 3 dl tej,
  • olaj a sütéshez.

Készítsük el a lángost!

  1. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet keverőtálba öntjük, a közepébe mélyedést képzünk, majd hozzá öntjük a megkelt kovászt, a megfőtt és áttört krumplit, egy evőkanál olajat és a langyos, sós tejjel lágy tésztát dagasztunk.
  3. Jól felverjük, a tetejét liszttel meghintjük és letakarva egy órán át kelesztjük.
  4. Amikor nagyjából kétszeresére nőtt, lapos zsemlényi darabokat tépünk belőle, amit vékonyra széthúzunk.
  5. Forró olajban kisütjük.

Ízesítsük a lángost!

Ízlések és pofonok különbözőek. A két legelterjedtebb ízesítés talán a fokhagymás és a sajtos-tejfölös. Előbbi esetén elég, ha egy gerezd fokhagymát letisztítunk, majd átdörzsöljük vele a lángos mindkét oldalát, végül megsózzuk.

Sajtos-tejfölös lángos esetén előbb vékonyan megkenjük tejföllel a lángost, majd ízlés szerint sajtot reszelünk rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tíz − tíz =