Rácsos, pudingos, almás pite

Rácsos, pudingos, almás pite

Rácsos, pudingos, almás pite recept képekkel

A rácsos, pudingos, almás pite egy négy rétegű sütemény, melynek az alja a pite tésztája, a teteje a pite tésztából készített rács. Közzé két nagyon finom, édes, krémes réteget készítünk. A rétegek és az ízek a recept elkészítésének végére aztán összeérnek: ettől lesz különösen finom ez a fajta almás pite!

Hogy miben lesz ez más, mint az ehhez hasonlóan pudinggal készített almás pite recept? Hamarosan kiderül!

Az alsó krémes réteg az almás, erre jön a pudingos krém. Az almás pite pudinggal – pontosabban pudingos krémmel – készítve egy különleges almás sütemény. Aki a hagyományos, egyszerű almás lepényt szereti, az is kedvelni fogja ezt a pudingos változatot.

Nézd meg a rácsos, pudingos, almás pite receptjét! Ha szereted az almás és a pudingos sütiket, akkor itt az alkalom, hogy egy pitében mindkét kedvencedet megleld. Az elkészítés leírásához folyamatában fotóztuk a sütit, így láthatod, mit, mikor és hogyan csinálj. Jöjjön a recept!

Rácsos, pudingos, almás pite hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 12 dkg cukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 100 g joghurt (vagy tejföl)
  • 3 evőkanál darált keksz (ez nem a tésztába, hanem az alsó réteg tetejére kell majd!)
  • 1 tojás sárgája (a rács bekenéséhez kell, nem a tésztába!)

Az almás réteghez

  • 10 – 12 db alma
  • 2 – 3 evőkanál dió
  • 20 dkg cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

A pudingos réteghez

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 2 db tojásfehérje (habbá verve)

Rácsos, pudingos, almás pite recept

  1. Kezd azzal, hogy a sütőt előmelegíted 180 fokra.
  2. A tészta hozzávalóit (a darált keksz és az 1 tojás sárgája kivételével) gyúrd össze. Arra figyelj, hogy először a lisztbe keverd bele a sütőport! Miután jól összegyúrtad, vedd ketté a tésztát és nyújtsd ki lapokká.

    Rácsos, pudingos, almás pite: A pite tésztájának összetevőit gyúrd össze!

    A pite tésztájának összetevőit gyúrd össze!

  3. Készítsd el az almás réteg masszáját! Hámozd meg az almát, vedd ki a magházát, majd reszeld le. Daráld meg a diót. Ezután az almás réteg hozzávalóit tedd egy lábasba és kb.: 10 percig lassú tűzön, néha megkeverve párold, majd hagyd kihűlni.

    Rácsos, pudingos, almás pite: Lassú tűzön, néha megkeverve párold az almát

    Lassú tűzön, néha megkeverve párold az almát

  4. A pudingos krémhez főzd meg a vaníliás pudingot, ahogy szoktad. Amíg a puding hűl, verd fel kemény habbá a tojásfehérjéket! Miután a puding majdnem teljesen kihűlt óvatosan forgasd bele a felvert tojáshabot. Nem kevered, csak átforgatod!

    Rácsos, pudingos, almás pite: Óvatosan forgasd bele a pudingba a felvert tojáshabot

    Óvatosan forgasd bele a pudingba a felvert tojáshabot

  5. Az egyik tésztalapot egy margarinnal kikent, belisztezett tepsibe tedd. (A margarin és a liszt felesleges, ha sütőpapírt használsz!) A tészta hozzávalóihoz írt darált keksszel szórd meg! Ez majd felissza az alma felesleges levét, nem fog elázni a süti alja.

    Rácsos, pudingos, almás pite: Az alsó tészta réteget darált keksszel szórd meg

    Az alsó tészta réteget darált keksszel szórd meg

  6. A keksszel beszórt tésztára egyenletesen terítsd el először az almás, majd a habos-vaníliapudingos réteget.
  7. Most jön a rácsos, pudingos, almás pite negyedik rétege, a rács. Ehhez a félre tett tésztalapot egy derelye vágóval, vagy éles késsel vágd fel csíkokra. A tészta csíkokat ferdén helyezd fel a sütemény tetejére úgy, hogy először balra dönts meg egy réteget, majd jobra a következőt. (Vagy fordítva). Ahogy a képen látod.

    Rácsos, pudingos, almás pite: A tészta csíkokat helyezd fel, majd kend be a tojássárgájával.

    A tészta csíkokat helyezd fel, majd kend be a tojássárgájával.

  8. Ha elkészültél a rácsozással, a tészta csíkokat kend be jól elkevert tojássárgájával.
  9. Az előmelegített sütőben körülbelül 40 percre lesz szükséged ahhoz, hogy szépen megsüljön ez a különleges almás pite.

    Rácsos, pudingos, almás pite: Szépre sült, ugye?

    Szépre sült, ugye? Várd meg, míg kihűl!

  10. Ha megsült, akkor várd meg míg kihűl. Ezután megszórhatod porcukorral (mi nem szórtuk, mert anélkül is édes és finom) és pite méretűre szeleteld fel.
Rácsos, pudingos, almás pite: Szeleteld ízlés szerint

Szeleteld ízlés szerint

Ez egy kicsivel több munkát igénylő almás sütemény, mint amit eddig közreadtunk az oldalon, de szerintem megéri a fáradtságot. Különösen akkor, ha a hagyományos almás pite recept után egy kicsit különlegesebb almás süti vágysz.

Ha egy gyorsan elkészíthető almás pudingos édességet is kipróbálnál, akkor nézd meg ezt a leveles tésztával készített süti receptet!

Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Rácsos, pudingos, almás pite
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Posted in Édes sütemények, Receptek képekkel and tagged , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 × egy =