Ostoros kalács recept

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Ostoros kalács: finom húsvéti süti

Ostoros kalács – ostoros rétes

Van aki szerint ostoros rétes, szerintünk ostoros kalács recept amit most részletesen közreadunk. A karácsonyi menüben éppúgy megjelenhet ez a fonott kalács recept, mint a húsvéti sütemények között. A húsvéti kalács kakaós töltelékkel készül, és szándékosan nem krémet írtam. Hogy miért, azt a recept alatt elmagyarázom.

Amitől a háziasszonyok meg szoktak riadni: élesztőt futtatunk és tésztát kelesztünk az ostoros fonott kalács recept elkészítése során. Nem szabad félni! Lépésről lépésre leírjuk, képekkel bemutatjuk hogyan csináld.

A kalács sütése kb.: 30 perc, az előkészítés nagyjából ugyan ennyi, tehát nem kell órákig tapogatni vele. Lássuk a receptet!

Ostoros kalács recept hozzávalók

A tésztához

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 3 db tojás

A kakaós kalács töltelék hozzávalói

  • 25 dkg margarin
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Ostoros kalács elkészítése lépésről lépésre

  1. Felfuttatjuk az összemorzsolt élesztőt 1 dl szoba-hőmérsékletű tejben, egy csipet cukorral.

    Ostoros kalács: felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban

    Felfuttatjuk az élesztőt egy pohárban

  2. Ha felfutott, összekeverjük a liszttel, a maradék tejjel, kristálycukorral, a 3 tojással és az étolajjal.

    Ostoros kalács: még élesztő nélkül

    Még élesztő nélkül

  3. Kézzel jól összedolgozzuk, lágy kelt tésztává dagasztjuk.
  4. Melegebb helyre félre tesszük kelni.

    Ostoros kalács: A tésztát összedolgoztuk, félre tehetjük kelni

    A tésztát összedolgoztuk, félre tehetjük kelni

  5. Amikor a tészta szépen feljött, 6 cipóra osztjuk, és ruhával letakarva még 1⁄2 órát pihentetjük.
  6. Ez alatt az idő alatt a kakaót, a vaníliás cukrot és a cukrot összekeverjük a töltelékhez, a margarint pedig megolvasztjuk.
  7. A cipókat tepsi hosszúságúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal és rászórjuk a cukrozott kakaóport. Erről a mozzanatról a recept alatt bővebben is olvashatsz!
  8. Felsodorjuk, és kettőt-kettőt összefonunk, majd ellenőrizzük a tésztát, hogy sütés közben ne tudjon kifolyni belőle a megolvadt kakaós töltelék.

    Ostoros kalács: Kettő-kettő tekercset összefonunk

    Kettő-kettő tekercset összefonunk

  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojássárgájával a tetejét megkenjük.
  10. Előmelegített sütőben (180 Cº-on, légkeveréses sütés állásban) kb. 30 perc alatt elkészül.

A húsvéti fonott kalácsok közül – mert többféle változat is létezik – nekünk ez jött be eddig a legjobban. Tökéletesen foszlós kalács finom kakaós töltelékkel. Szerintem próbáld ki!

Ha három-három szálat akarsz összefonni, semmi akadálya! Kettővel viszont egyszerűbb dolgozni, kisebb az esélye, hogy kiszakad a tészta, az íze pedig ugyan olyan finom, mint a hármas fonású kakaós kalácsnak.

Nincs sütőpapír otthon? Sebaj, margarinnal kikent, kilisztezett tepsiben is ugyan úgy megsül a süti.

Ostoros kalács kakaós krémmel vagy szórt kakaó porral?

Ostoros kalács: egy egyszerű módszer a töltelék felhordására

Egy egyszerű módszer a töltelék felhordására

Az ostoros kalácsot többféleképpen el lehet készíteni. Ha egy másik recept azt írja, hogy a margarinból, kakaóból és cukorból keverjünk krémet és azzal kenjük be a tésztát feltekerés előtt, akkor jusson eszünkbe, hogy olvasztott margarinnal megkenni a tésztát, majd megszórni azt a cukrozott kakaóporral sokkal egyszerűbb! Az így megtöltött ostoros kalács pedig ugyan olyan finom, mintha krémmel töltöttük volna.

Ez tetszik, ezt megosztom!Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
0
Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Ostoros kalács recept
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Hasonlóan finom ételek, receptek

Recept kategória: Édes sütemények, Receptek képekkel Címke: , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + 15 =