Meggyes rétes grízes töltelékkel

Meggyes rétes grízes töltelékkel: Finom szaftos süti

Finom szaftos süti

Egy korábbi receptünk felhasználásával készítjük a grízes meggyes rétest, melyben részletesen leírtuk, hogyan készítjük a rétestésztát. Az olcsó rétes egy jól elkészített rétestészta, ezt bolondítjuk meg az ízletes meggyes töltelékkel, melyhez búzadarát (grízt) keverünk. Friss gyümölcsből sütjük, de természetesen mirelitből, sőt kompótból is készíthető!

Meggyes rétest réteslapból is lehet készíteni, azonban ha épp nincs odahaza, akkor jól fog jönni ez a recept. A jó hír az, hogy a réteslapból készült réteshez felhasználható az itt írt töltelék recept! A kész réteslapot viszont nem kell

A magunk készítette tésztát a finom süteményhez a lehető legvékonyabbra sodorjuk úgy, hogy ne szakadjon el. A finom, szaftos, meggyes töltelékkel megtöltjük és aranybarnára sütjük. Próbáld meg elkészíteni, ehhez a recept képekkel, pontos mennyiségekkel és részletes leírással áll a rendelkezésedre!

Meggyes rétes hozzávalók

Tészta

  • 30 dkg liszt,
  • 1 tejföl,
  • 1 tojás,
  • 1 csipet só.

Hozzávalók a tészta kenéséhez

  • 8 dkg zsír, (vagy 8 evőkanál étolaj),
  • 3-4 evőkanál liszt.

Meggyes töltelék hozzávalók

  • 50 dkg meggy
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 kávéskanál fahéj

Grízes meggyes rétes recept

  1. A tészta elkészítéséhez a lisztet, a tejföllel, tojással és a sóval összegyúrjuk, négy részre vágjuk és fél órát pihentetjük.

    Meggyes rétes grízes töltelékkel: Összegyúrtuk a tésztát

    Összegyúrtuk a tésztát

  2. Eközben elkészítjük a meggyes tölteléket, melyhez a meggyet alaposan megmossuk, kimagozzuk, lecsöpögtetjük, majd ha túl sok a leve kissé kinyomkodjuk.

    Meggyes rétes grízes töltelékkel: Megmostuk, lecsepegtetjük a meggyet

    Megmostuk, lecsepegtetjük a meggyet

  3. Összekeverjük a kristálycukorral, hozzá adjuk a búzadarát és a fahéjat (elhagyható), és ha még túl levesnek találjuk, akkor adhatunk még hozzá búzadarát.

    Meggyes rétes grízes töltelékkel: Cukorral, fahéjjal és grízzel keverjük

    Cukorral, fahéjjal és grízzel keverjük

  4. A 8 dkg zsíron megpirítjuk a 3-4 evőkanál lisztet.

    Meggyes rétes grízes töltelékkel: Lisztet pirítunk, amit a tésztára kenünk

    Lisztet pirítunk, amit a tésztára kenünk

  5. A tésztákból vékony lapokat sodrunk, a pirított lisztet rákenjük és ízlés szerinti töltelékkel megszórjuk.

    Meggyes rétes grízes töltelékkel: A megkent tésztára kerül a meggyes töltelék

    A megkent tésztára kerül a meggyes töltelék

  6. Összesodorjuk rétes alakra, a tetejét tejföllel megkenjük és sütőpapírral bélelt sütőben 180 fokon alsó-felső sütés módban kb.: 30 perc alatt készre sütjük.

    Meggyes rétes grízes töltelékkel: Aranybarna rétes teteje, tehát kész!

    Aranybarna rétes teteje, tehát kész!

Meggyes rétes töltelék grízes változatához

A meggyes rétes tésztájával nem lesz probléma, ennél a süteménynél az elkészítés során a legnehezebb a töltelék helyes állagát eltalálni. Ha túl sok levet hagyunk a meggyben, akkor sütés közben – vagy már előtte – kifolyik a tésztából. Ami nem baj, mert az édes, szirupos meggylé kikanalazva is nagyon finom, de a süti így nem túl szép, és az alsó tészta is elázik tőle.

Ha túl leves gyümölcsöt használunk, akkor tehát alaposan ki kell nyomkodni! Hogy mennyire? Sajnos ehhez rutin kell, hogy mikor megfelelő már a meggy a réteshez, azt a tapasztalat megszerzése után majd könnyebben el tudod dönteni! Ha megcukroztad, utána a gríz mennyiségével még kicsit tudod befolyásolni a töltelék állagát, a dara ugyanis képes a lé egy részét magába szívni. Arra azért vigyázz, hogy ne legyen túl sok dara a rétesben!

A túl száraz töltelékkel nem lesz finom a rétes! Ezért ha inkább húsos, mint leves a meggy, akkor ne nagyon nyomkodd!

Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Meggyes rétes grízes töltelékkel
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:

Hasonló receptek

  • Meggyes rétes kész réteslapbólMeggyes rétes kész réteslapból Így készül a meggyes rétes: a süteményhez rétes lapot használunk, ma már nagyon ritka, hogy valaki saját maga nyújtja a tésztát. Próbáld […]
  • Egyszerű meggyes piteEgyszerű meggyes pite Gyorsan elkészül az egyszerű meggyes pite, az egyik legfinomabb süti friss gyümölcsből nyár elején. A pontos mennyiségek és a részletes […]
  • Fahéjas szilvás piteFahéjas szilvás pite Az egyszerű szilvás süteménynek van egy apró trükkje: ha szilva helyett sárgabarackot használunk az elkészítéséhez, akkor egyenértékű […]
  • Kakaós meggyes sütiKakaós meggyes süti A finom kakaós meggyes süti fele tésztájába teszünk csak kakaót, ezért lesz a süti kétszínű! Aki rak el télire friss magozott meggyet a […]
  • Rétestészta olcsón, könnyedénRétestészta olcsón, könnyedén Olcsó recept, de finom! Az olcsó rétes receptje azoknak, akik nem veszik, hanem saját maguk készítik a réteslapokat. Bármilyen […]
Posted in Édes sütemények, Receptek képekkel and tagged , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

11 − 2 =