Lekváros linzerkarika

Lekváros linzerkarika: Durván darált dióval és anélkül

Durván darált dióval és anélkül

Szuper omlós, finom lekváros linzerkarika recept az egyszerű sütemények szerelmeseinek. Önmagában is nagyon finom, de ha a tetejét megbolondítjuk dióval, akkor az igazi! Ha diót teszel a tetejére, összekeverheted vaníliás cukorral, vagy porcukorral, de szerintem felesleges, mivel egyébként is édes lesz a süti. Mi sima és a diós tetejű változatot is elkészítjük, hogy mindenki kedvére választhasson!

Többféleképpen is elkészíthető a linzerkarika tészta, mi a sütőporos, tojásos változathoz ragaszkodunk, ez vált be az egész családnak. Van aki úgy szereti ahogy elkészült, ilyenkor kicsit keményebb a tészta, ám egy-két nap tárolás után – miután átjárta a lekvár – szuper omlós lesz az édes süti.

Az egyik legjobb vendégváró sütemény a linzerkarika. Mondjuk ezt azért, mert egyszerű elkészíteni, olcsó recept és akár több napig is eltartható. Karácsonyra, húsvétra, tehát a többnapos ünnepekre is ideális. Próbáld ki ezt a finom, édes receptet!

Linzerkarika hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor,
  • 2 egész tojás,
  • 1 tojás fehérje,
  • 25 dkg porcukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 25 dkg vaj (vagy margarin),
  • 2 evőkanál tej,
  • sárgabarack lekvár az összeragasztáshoz,
  • 15 dkg durvára darált, vagy aprított dió a tetejére.

Lekváros linzerkarika recept

  1. A lekváros linzerkarika készítésének első lépéseként a liszthez hozzáadjuk a sütőport és a porcukrot. Ezeket szárazon jól összekeverjük.
  2. Hozzákeverjük a citrom reszelt héját, a tejet, a 2 tojást és a vajat is. (A vajat megolvaszthatod, hogy könnyebb legyen vele dolgozni!)
  3. Tésztát gyúrunk, majd fóliába csomagolva egy fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.
  4. Az egy tojás fehérjéből laza habot verünk. (Eddig mindig arról beszéltünk, hogyan lehet kemény habbá verni a tojásfehérjét, most meg laza habot verünk? Igen, mert így könnyen tudunk majd vele dolgozni.)
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből, ketté vesszük és nagyjából fél cm-es vastagságúra kinyújtjuk.
  6. Az egyik adagot lyukas-, a másikat sima linzerszaggatóval kiszaggatjuk.
  7. A lyukas közepű lesz a lekváros süti teteje, ezt bekenjük a tojásfehérje habbal, majd belemártjuk a durvára darált dióba.
  8. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a sütiket egyenletesen elosztjuk rajt, és előmelegített sütőben 160°-on, pár perc alatt megsütjük.
  9. Megvárjuk amíg kihűl, majd sárgabarack lekvárral összeragasztjuk.

Ne sajnáld azt a fél órát a tészta pihentetésére! Megéri.

Ha tudni akarod, hogyan lesz még finomabb ez a könnyen elkészíthető linzerkarika, akkor olvasd el az Így lesz finomabb és szebb a süteményed című írásunkat is!

Lekváros linzerkarika recept

Lekváros linzerkarika – finom édes süti

A recept O. Gyula (Sopron) „Csillagos tészta” receptje alapján készült.

Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Szuper omlós, lekváros linzerkarika
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Posted in Édes sütemények, Sütemény receptek and tagged , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

öt × 1 =