Karácsonyi mézeskalács

Recept:

Tegnap is sütemény tettünk közkinccsé meg ma is? Igen, a karácsony már csak ilyen édes ünnep. Ennél a receptünknél a trükk részben adunk egy-két karácsonyi ötletet kedves olvasóinknak!

A mézet és a vajat meglangyosítjuk. Egy edénybe a cukrot és a 3 tojást, a fűszereket és a szalakálit összeturmixoljuk, és a mézes vajba tesszük. Jól elkeverjük, majd a liszttel tésztává gyúrjuk. Egy napig pihentetjük szobahőmérsékleten. Másnap kb. 1mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszúrjuk. 1 felvert tojással a tetejét megkenjük. A sütőben néhány perc alatt mogyoróbarnára sütjük. A cukormázhoz a tojásfehérjébe (nem szabad felverni) annyi cukrot keverünk, hogy jó sűrű legyen. A masszát egy kisméreztű nejlonzacskóba kanalazzuk, pici lyukat vágunk a sarkára, és óvatosan egyenletesen nyomva rajzoljuk vele a diszítést.

Hozzávalók

  • 25 dkg méz,
  • 70 dkg liszt,
  • 5 dkg vaj,
  •  4 tojás,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 evőkanálőrölt fahéj,
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
  • 2 dkg szalakáli,

A cukormázhoz

  • 1 tojásfehérje,
  • 5 dkg porcukor.

Tálalás

Mint a mézeskalácsot szokás.

Trükk

  • Ha színes díszítést tervezünk, a cukormázba tegyünk ételfestéket.
  • Ha fenyődíszt készítünk, sütés előtt szúrjunk kis lyukat a figurába, ahova a kötözőt befűzhetjük majd.
  • Ha ajándékozzuk, csomagoljuk celofánba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenöt − hét =