Karácsony

Gesztenyés fatörzs

Recept:

A karácsony az édes ízek, illatok ünnepe is. A bejgli mellett szinte hagyomány a gesztenyés sütemény.

Az alapja piskóta, amihez a tojásfehérjét 1 evőkanál vízzel habbá verjük, közben 8 dkg cukrot lassan hozzáadunk. Miután kemény habot készítettünk, hozzáadjuk a tojássárgáját. A lisztet, a kakaót és a sütőport összekeverjük, és óvatosan a habba keverjük. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kenjük, és előmelegített sütőben, magasabb fokozaton készre sütjük. Még forrón kristálycukorral megszórt konyharuhára fordítjuk, levesszük róla a sütőpapírt, és feltekerjük.

A gesztenyés töltelék

A töltelékhez a tojást, 3 evőkanál porcukrot, a lisztet és a tejet simára keverjük, és felfőzzük. A vajat 3 evőkanál porcukorral kikeverjük, hozzádolgozzuk a gesztenyemasszát, és összekeverjük a langyosra hűlt főzött krémmel.

Hozzávalók

Piskóta tekercshez

  • 4 tojásfehérje,
  • 6 tojássárgája,
  • 18 dkg cukor,
  • 12 dkg liszt,
  • 2 dkg kakaó,
  • fél tasak sütőpor.

Töltelék

  • 1 tojás,
  • 6 evőkanál porcukor,
  • 3 evőkanál liszt,
  • 3 dl tej,
  • 10 dkg vaj,
  • 25 dkg gesztenyemassza.

Tálalás

Megkenjük a kiterített piskótát a krém egyharmadával, feltekerjük, majd a maradék krémmel bevonjuk a tekercs külsejét, és egy villával meghúzkodva utánozzuk a fakéreg erezetét.

Trükk

A trükk ennél az édességnél maga a gesztenye, ami rendkívül egészséges. Alacsony zsírtartalom, magas C és E vitamin tartalom jellemzi.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük


*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>