Diós hókifli (vaníliás kifli)

Diós hókifli (vaníliás kifli): Az egyik legkedveltebb karácsonyi aprósütemény

Az egyik legkedveltebb karácsonyi aprósütemény

A diós hókifli recept tulajdonképpen egy vaníliás kifli dióval készítve. A lényege, hogy amikor megsült az omlós, diós hókifli tésztája, akkor azon melegében vaníliás cukorral kevert porcukorba hempergetjük. Ebben a receptben nem szerepel töltelék! A karácsonyi aprósütemény finom ízét kizárólag a diós tészta és a vaníliás porcukor adja.

A karácsony elképzelhetetlen nálunk enélkül a finom, omlós sütemény nélkül. Remek vendégváró csemege, gyerekek, felnőttek szívesen fogyasztják. Ha van receptes könyved, vagy naptárad, ezt a receptet nyugodtan jegyezd fel a karácsonyi sütik közé. Nem fogsz vele szégyent vallani!

Egy adag elkészítése nem több, mint fél óra! És nem csak ezért mondjuk, hogy gyorsan elkészíthető a recept, hanem mert egy apró trükkel le is rövidíthető az elkészítés ideje. A recept alatt elmondjuk hogyan lesz még gyorsabb a recept!

Próbáld ki, az alábbi leírás megadja a pontos hozzávalókat és lépésről lépésre bemutatja az elkészítését!

A diós, vaníliás hókifli hozzávalói

  • 25 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin (vagy vaj)
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor 10 dkg porcukorral elkeverve (A hempergetéshez)

Diós hókifli recept

  1. Az aprósütemény tésztájának hozzávalóit lágy tésztává gyúrjuk, majd negyed órára a hűtőbe tesszük, hogy jobban kezelhető legyen.
  2. A hűtőszekrényből kivéve a tésztából egy-egy egész citromnyi darabokat veszünk és gyúródeszkán kb.: 1 cm-es vastagságú rudakat sodrunk belőlük.
  3. Az egyenletes vastagságúra sodort tészta rudakat 5 centiméterenként elvágjuk és kifliket formázunk belőlük. (Természetesen bármilyen formát kialakíthatsz, én ettem már gyűrű-, vagy „S” alakú vaníliás kiflit is).
  4. Rakjuk egymástól legalább egy centiméter távolságban sütőpapírral bélelt tepsibe a kifliket, majd 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 15 – 20 perc alatt süssük készre őket.
  5. Ha kész a tészta, vegyük ki a sütőből, majd pár perc múlva – még melegek legyenek a kiflik! – forgassuk bele a vaníliás cukorral kevert porcukorba őket. Próbáljuk úgy hempergetni a kifliket, hogy a cukros fehér por egyenletesen lepje el a tésztát.
  6. Kihűlve kínáljuk.

Ez a diós hókifli nagyon egyszerű, és mégis hihetetlenül finom! Eszméletlenül omlós a tésztája annak ellenére, hogy ez egy gyors recept. Ráadásul az elkészítése tovább gyorsítható!

Mindjárt elmagyarázom, hogy hogyan:

Plusz egy tipp a diós, vaníliás hókifli tárolásához

Pontosabban a diós hókifli nyers tésztájának tárolásához adunk ötletet, ami akár egy váratlan vendég érkezésekor is kisegíthet a bajból.

Ha több tésztát készítesz a karácsonyi aprósüteményhez, mint amennyit meg tudsz sütni, akkor a felesleget nyugodtan fagyaszd le. Kiolvasztás után ugyan úgy tudsz majd dolgozni vele, mint a frissen készített tésztával!

Recept összefoglaló
recipe image
Recept:
Diós hókifli (vaníliás kifli)
Szerző:
Megjelent:
Előkészítési idő:
Főzési/sütési idő:
Elkészítés ideje:
Értékelés:
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
Posted in Édes sütemények and tagged , , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

egy × 5 =