Olyan még sosem volt, hogy a tepertős pogácsánk ne aratott volna sikert a vendégek körében. Nassolnivaló sós sütemény, kiváló borozáshoz, meccs nézéshez, beszélgetésekhez. Egyszerű recept, de figyelni kell, mert sütés előtt egy napot pihentetni kell a tésztát.
Tepertős pogácsa receptje
Hozzávalók
- 50 dkg liszt,
- 15 dkg zsír,
- 20 dkg darált tepertő,
- 2 dl tej,
- 2 tojás,
- 2 dkg élesztő,
- 1 mokkáskanál őrölt bors,
- 1 teáskanál cukor,
- só.
Tepertős pogácsa elkészítése
- Először a tejben az élesztőt és a cukrot simára keverjük, majd hozzá adjuk a többi alapanyagot és közepes keménységűre gyúrjuk a tésztát.
- Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, először háromba hajtjuk,majd újabb nyújtás után négy részre hajtjuk.
- Egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük.
- Pihentetés után újra kinyújtjuk, négybe hajtjuk, majd ízlés szerinti vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét késsel rácsosan bevagdaljuk.
- Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük.
- Rövid kelesztés után forró sütőben készre sütjük.