Sonkás fánk

Recept:

Nem csak farsang alkalmából lehet fánkot készíteni. A sonkás fánk remek húsvéti vendégváró sós sütemény, semmi köze a farsangi fánkhoz.

A főtt burgonyát áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a langyos tejben felfuttatott élesztővel, és a tojással. Megsózzuk, és annyi langyos tejjel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, és letakarva, langyos helyre téve megkelesztjük. Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, egyik felére tejföllel elkevert darált sonkahalmokat teszünk egyenlő távolságra. Ráhajtjuk a tészta másik felét, egy kicsit lenyomkodjuk, majd fánkszaggatóval, a tölteléket középre véve kiszúrjuk. Ezután langyos helyen 15 percig pihentetjük, majd forró olajban megsütjük.

Hozzávalók

  • 30-30 dkg burgonya és liszt,
  • 20 dkg főtt füstölt sonka,
  • 2 dkg élesztő,
  • 4 dl tej,
  • 1 tojás,
  • 2-3 evőkanál tejföl,
  • 3 dl olaj,
  • só.

Tálalás

Vendégváró húsvétra? Akkor a sör és/vagy a bor közelébe helyezzük.

Trükk

Nem tudja mi az élesztő felfuttatásának a módszere? Nézze meg a konyhatechnológia rovatunkban!

Az összes recept – kedvenc receptek

Hasonló receptek

  • Farsangi fánkFarsangi fánk A farsangi fánk a bálok, karneválok időszakának kedvenc édessége. A farsangi sütemények más időszakban is kedveltek - így van ez a fánkkal […]
  • Csöröge fánkCsöröge fánk Recept: Farsang és fánk. Összefüggő dolgok, mert a farsang legjellemzőbb étele a fánk. Süssünk hát a mai receptünk alapján csöröge […]
  • Berlini fánkBerlini fánk A berlini fánk olajban sült tésztaféleség, melyet csonthéjas gyümölccsel bolondítunk meg. Töltelék nélkül készítjük a diónyi fánkocskákat. […]
  • Parmezános burgonyafánkParmezános burgonyafánk A parmezános burgonyafánk recept esetén a parmezán sajt csak a süti tetejére kerül reszelve, szórva, de van aki a tésztába is kever egy […]
  • kedvenc-receptek.huTízperces fánk Recept: Ha valakinek nincs sok ideje, de mégis szeretne fánkot enni, íme egy gyors recept. Remek, hogy a kedvenc receptek beküldői is […]
Posted in Sós sütemények, sós sütik and tagged , .

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

10 + négy =