Omlós tepertős pogácsa

Van már egy tepertős pogácsa, – vagy ha jobban tetszik töpörtyűs pogácsa – recept az oldalunkon, az alábbi leírás azonban valamennyire eltér tőle. Élesztővel és rum hozzáadásával készítjük a tésztát.

Hagyományos nassolnivaló a pogácsa, borozgatáshoz, sörözéshez kiváló! Disznótor idején még sokan kisütik a zsírszalonnát, kinyomják belőle a zsírt, a visszamaradó töpörtyűvel azonban – mivel nem szeretik. Nem tudnak mit kezdeni. Tévedés!

Tepertős pogácsa | kedvenc-receptek.hu

Omlós töpörtyűs pogácsa receptje

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt,
  • 20 dkg töpörtyű,
  • 2 dkg élesztő,
  • 10 dkg zsír,
  • őrölt bors,
  • 3 dl tejföl,
  • 3 cl rum,
  • 2 tojás sárgája,
  • 1 tojás,
  • só.

Elkészítése

  1. Az élesztőt 10 dkg liszttel, kevés langyos vízzel elkészítjük, letakarva megkelesztjük.
  2. A töpörtyűt ledaráljuk és összedolgozzuk a langyos zsírral.
  3. A durvára szitált lisztbe morzsoljuk a bekevert töpörtyűt, megsózzuk, borssal fűszerezzük.
  4. Hozzáadjuk a tejfölt és a rumot, valamint a megkelt kovászt és a tojások sárgáját.
  5. Jól összegyúrjuk és hideg helyen 2-3 órát pihentetjük.
  6. Pogácsaszaggatóval (megfelelő méretű pohárral) kiszúrjuk, felvert tojással megkenjük, forró sütőben megsütjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

hat − 2 =